Щоденна праця – секрет довголіття Олександри Маджуги

100-річна Олександра Маджуга13 квітня свої 100 років відсвяткувала жителька села Дігтярівка Новгород-Сіверського району, мати-героїня Олександра Степанівна Маджуга. Нелегке життя прожила вона, відчула на собі голодне лихоліття та жахи війни, народила і виховала п’ятьох дітей, поховала чоловіка та сина.

Народилася Олександра Маджуга в селі Дігтярівка, у звичайній селянській родині.

«В школу я ходила тільки три роки, – згадує Олександра Степанівна. – Тоді вчитися не примушували, та в мене й бажання не було. Зате я дуже любила шити. Не закінчувала ніякого училища, навчилася сама. Одяг всьому селу шила. Прийдуть до мене дівчата, намалюють на папері – яку сукню чи спідницю хочуть, і я вже тоді сідаю за роботу».

Заміж жінка вийшла у 19 років. Коли почалася війна, її чоловіка Якова Григоровича забрали на фронт, а жінка залишилася з двома дітьми на руках. Старшій Вірі було тоді чотири роки, а Ніні – лише кілька місяців.

«Звичайно, важко і страшно було залишитися одній, та ще й в такий час. Часто нам доводилося виконувати чоловічу, непосильну для жінок, роботу. Але нічого, впоралися», – усміхається Олександра Степанівна.

Після війни у сім’ї Олександри і Якова, який повернувся додому, народилося ще троє дітей: доньки Таня та Галя і син Олександр. Та лише в минулому, 2012 році, жінці присвоїли звання матері-героїні.

Зараз вона живе разом із старшою дочкою Вірою, яка переїхала до мами ще 20 років тому, коли помер батько. Допомагає їй у господарстві. Хоча Олександрі Степанівні 100 років, вона з радістю няньчить внуків та правнуків, яких у неї аж 17, до того ж і город сама поле.

«Скільки їй кажу: «Посидь трохи, відпочинь», – розповідає дочка Віра, – але мама не слухає. Увесь день на ногах. Як прокинулася зранку, так до самого вечора разом зі мною по господарству крутиться».

«Я не знаю, як це можна сісти і сидіти» – усміхається бабуся.

«Ювілей відгуляли на славу, – розповідає пані Віра. – Гостей повна хата насходилося – так, що не знали, куди їх і розмістити. Привітати маму прийшли не лише родичі, а й друзі, знайомі. Вона ж все життя в Дігтярівці прожила. Всі її тут знають».

Олександра Степанівна запевняє, що секрет її довголіття – це щоденна праця та підтримка близьких і рідних.

Марія САВІНА, фото автора,
Новгород-Сіверський район

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"