Що таке глаукома і як з нею боротися - офтальмолог другої міськлікарні 
 

Березень, 6 число – Всесвітній день боротьби з глаукомою. Цей день започаткований 2008 року за ініціативи Всесвітньої асоціації товариств глаукоми – WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA. Як акцентує увагу лікар-офтальмолог, завідувач офтальмологічного відділення Чернігівської міської лікарні №2 Світлана Стратілат, захворювання, що розпочинаються непомітно, без симптомів – особливо підступні. Це стосується й глаукоми.

Підступність глаукоми
Глаукома – це хронічне прогресуюче захворювання, що уражає зоровий нерв і характеризується змінами в полі зору. У ряді випадків хвороба супроводжується періодичним або стійким підвищенням очного тиску. Хвороба за пізнього виявлення та без адекватного лікування призводить до неминучої сліпоти. Глаукома є однією із основних причин слабозорості та сліпоти у світі. Існують десятки форм захворювання, найбільш поширеною серед населення є первинна відкритокутова глаукома.
− При глаукомі зоровий нерв гине. Відбувається це непомітно й безболісно для людини. Вона не помічає, що поле зору в неї поступово звужується. Спочатку вона перестає бачити те, що знаходиться ліворуч і праворуч, а згодом страждає і центральний зір. У якийсь момент настає повна сліпота, – розповідає фахівець.

Фактори ризику
Чинники ризику, що впливають на виникнення та прогресування глаукоми, поділяють на загальні та місцеві.
До перших належать вік – старше за 60–65 років, несприятлива спадковість, цукровий діабет, артеріальна гіпотонія та гіпертензія, гіпотиреоз.
Місцеві фактори включають зміни в оці, викликані міопією, гіперметропією, дистрофією райдужки, вродженими аномаліями розвитку на фоні зрілої катаракти, посттравматичних та післяопераційних змін.
Існує низка симптомів, на які потрібно звертати увагу:
• райдужні кола при погляді на джерело світла;
• періодичний туман перед очима;
• тиснучий біль в оці;
• погіршення орієнтації в темряві.
За таких симптомів потрібно зразу звертатися до фахівця.

Як лікувати
Метою лікування глаукоми насамперед є припинення або сповільнення її прогресування для максимального збереження зорових функцій, констатує лікар-офтальмолог Світлана Стратілат. Дуже важливо для збереження зору як вчасно виявити патологію, так і якісно контролювати за станом зорового нерву та змінами в полі зору. Для цього є необхідне найновітнє обладнання. У центрі мікрохірургії ока Чернігівської міської лікарні №2 є сучасна апаратура, що дає змогу на високому рівні контролювати зміни в зоровому нерві та вимірювати товщину шару нервових волокон.
– Якщо людина вчасно звернулася до лікаря і хвороба виявлена на ранній стадії, то зір буде збережено,– наголошує лікар-офтальмолог.
Розпочинають лікування найчастіше з медикаментозного. За відсутності або недостатньому ефекті переходять до лазерних операцій. За браком стабілізації глаукомного процесу показане хірургічне втручання. Мікрохірургічні методи лікування – це фільтруючі операції, спрямовані на створення штучного відтоку внутрішньоочної рідини. Після хірургічного втручання глаукома залишається, тому в подальшому, якщо підвищується очний тиск, виконуються повторні операції.
Слід пам’ятати, що глаукома – це хронічне захворювання, яке потребує постійного контролю та спостереження лікаря. Запорукою успішного лікування є суворе дотримування призначень та рекомендацій лікаря-офтальмолога щодо лікування (місцевого, загального), режиму праці, способу життя тощо. Хворий не повинен самостійно змінювати режим, кратність прийому ліків. Усі хворі на глаукому потребують довічного контролю за очним тиском, станом зорового нерву та полем зору. Пацієнти кожні три місяці повинні проходити повне офтальмологічне обстеження, за необхідності – частіше. Дуже важливо дотримуватися здорового способу життя: не палити та відмовитися від алкоголю, раціонально харчуватися, надавати переваги овочам та фруктам, частіше бувати на свіжому повітрі, більше рухатися, уникати нервових перевантажень, слідкувати за зоровими навантаженнями, особливо при роботі за комп’ютером.

Невтішні тенденції
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), на планеті нараховується 12,5 мільйони людей осліплих внаслідок глаукоми. В Україні ж глаукома займає 2-е місце серед причин первинної інвалідності. На території, що обслуговує поліклінічне відділення Чернігівської міської лікарні №2, мешкає приблизно 1000 хворих на глаукому. Щорічний приріст хворих складає близько 100 нових випадків. Глаукома останнім часом має тенденцію до поширення та значно помолодшала. Якщо раніше хворобу виявляли, починаючи з 50–55 років, то зараз зустрічаються випадки, коли хворіють 35-річні. Усім людям у віці старше 40 років необхідно регулярно відвідувати офтальмолога та вимірювати очний тиск. Якщо ж є фактори ризику, то потрібно обстежуватися, починаючи з 35-річного віку.
Будьте здорові! Бережіть свій зір змолоду!

 

Джерело: сторінка Другої міської лікарні м. Чернігова у ФБ

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"