Що робити з новими платіжками за світло?

Початок місяця – і під дверима ПАТ «Чернігівобленерго» знову вишукалися страшні черги абонентів. В самому приміщенні яблуку ніде впасти. Проблема – нові платіжки за електроенергію від компанії поставщика ТОВ «Енера Чернігів». Одні абоненти не можуть розібратися в них, інші прийшли дізнатися, коли з рахунків попереднього постачальника «Чернігівобленерго» перерахують переплати та пільги. Люди обурені та знервовані, бо не розуміють, чого їм чекати далі.

«Скільки я маю заплатити за світло? В рядку «До сплати» – немає нічого. У мене є субсидія, вона тут не відображена. Зате є рекомендований платіж. Взагалі нічого не розумію з цими новими платіжками», – обурюється чернігівка Марія Федорівна. «Поскорочували людей, тепер показання лічильників ніхто не знімає, треба самостійно передавати. Я не передавав, мені поставили таке, що ще й зараз не нагоріло. Ось прийшов розбиратися», – говорить пан Микола.

«У нас із дружиною була переплата на рахунку обленерго, тепер отримали нові квитанції, від цієї нової «Енери», і виходить, ми ще й винні чималі гроші», – перекрикує інших пенсіонер Олексій Митрофанович.

І таких скарг та нарікань на роботу «Чернігівобленерго» та «Енера Чернігів» чимало. Люди приходять, займають черги, намагаються вирішити свої питання, після них йдуть інші. І так цілий день.

То що ж сталося і як людям розібратися з новими платівками, ми з’ясовували у директора ТОВ «Енера Чернігів» Романа Гамениці.

 

Перехід до «Енери» вже відбувся

Відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії» з першого січня 2019 року «Чернігівобленерго» відповідає за розподіл електроенергії, а постачанням тепер займається ТОВ «Енера Чернігів». Щось подібне відбулося декілька років тому з ПАТ «Чернігівгаз», коли постачанням почало займатися ТОВ «Чернігівгаз Збут».

«Згідно з Законом «Про ринок електричної енергії» є три умови, і виконавши хоча б одну з них, споживач автоматично стає клієнтом постачальної компанії ТОВ «Енера Чернігів», – пояснює директор Роман Гамениця. – Перша – підписати заяву про приєднання до публічного договору ( такі заяви-приєднання абоненти вже отримували разом з платіжками за грудень, – Авт.), другий – спожити електроенергію в січні, і третій –сплатити рахунок «Енері». І якщо хоча б одну з цих дій електроспоживач виконав, то він уже автоматично приєднався до публічного договору, який, до речі, можна переглянути на сайті «Енера Чернігів» .Тобто приходити в РЕС, обленерго чи «Енеру», що фізично підписувати цей договір не обов’язково. Адже фактично вже всі абоненти «Чернігівобленерго» стали абонентами «Енери».

 

«Рекомендований платіж» – лише рекомендований

Директор «Енери» Роман Гамениця каже, що платити треба суму, яка вказана у рядку «До сплати». Стосовно рекомендованого платежу, споживач вправі вирішувати самостійно, платити його чи ні.

«В платіжці є рядок «До сплати» – це найголовніший рядок, за яким треба сплачувати цю нову квитанцію, – говорить пан Роман. – Ми в енергоринок платимо попередню плату за електричну енергію, яку побутовий споживач використовує протягом місяця-півтора, і є певний розрив. Для того, щоб покрити ці витрати, звісно, виставляємо рекомендовані платежі».

 

Хто заплатив не туди –пише заяву

Багато людей заплатили за спожиту в січні електроенергію на рахунок Чернігівобленерго, а не «Енера Чернігів». Результат – заборгованість за надану послугу «Енері». Тому аби переплату з рахунків «Чернігівобленерго» перерахували на рахунки «Енери», таким абонентам потрібно написати заяву і відправити її до «Чернігівобленерго».

«До позаминулої п’ятниці реквізити в банках були ще «Чернігівобленерго», а вже з 22 лютого завантажилися реквізити «Енера Чернігів», – пояснює пан Роман. – Тому якщо споживач помилково заплатив на «Чернігівобленерго» чи оператор банку помилився, коли вводив реквізити, і гроші пішли на «Чернігівобленерго», то в цьому немає нічого страшного. Просто в такому разі споживачу потрібно написати заяву за зразком, який є на сайті «Чернігівобленерго», або в довільній формі. Головне – вказати правильний особовий рахунок споживача, прізвище, ім’я і адресу, за яким особовим рахунком обліковується дана переплата. І вже наступного місяця ці кошти будуть повернуті і відображені в рахунках за березень».

 

Чому в квитанціях бардак

«В «Чернігівобленерго» була напрацьована програма, база абонентів, – пояснює директор «Енери». – В компанії «Енера Чернігів» все на етапі удосконалення. Наша база і програмне забезпечення відрізняються від обленерго. Все відразу неможливо зробити . Якщо запускається якась нова програма, вона повинна мати час на «розкачку». Дійсно, в цих платіжках у деяких абонентів є неточності. Десь субсидія не завантажилася, десь показники не такі, комусь пільгу зайву нарахували. Та всі помилки ми виправляємо. Якщо споживач бачить, що пільга чи субсидія у квитанції – «0», а вона фактично є, то ця сума автоматично віднялася від загальної суми за спожиту електроенергію, але у рахунку не відобразилась. Я впевнений, що всі нюанси, які виникли у цьому місяці, ми у березні виправимо. Вже з наступного місяця все буде нормально».

 

Квитанції будуть вчасно!

«В цьому місяці квитанції дійсно затримали, – говорить Роман Гамениця. – Затримка була, бо раніше рахунки друкували в «Чернігівобленерго». Зараз ми друкуємо рахунки в типографії, потім звідки вони передаються на «Укрпошту». І вже листоноші будуть розносити ці рахунки споживачам. Раніше було дійсно оперативніше, адже рахунки носили працівники обленерго. Та в майбутньому до 20 числа поточного місяця всі споживачі будуть отримувати квитанції. «Укрпошта» має доносити їх вчасно адже ми платимо за цю послугу кошти, і немалі».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото Олексія Миколаєнка

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"