Що нового з початком року?

Зростання мінімалки, чергове здорожчання і пенсія по-новому… В Україні з 1 січня 2018 року набули чинності декілька важливих законів та правил. Які ж новації чекають на українців?

Обмеження швидкості у містах

Набули чинності зміни до Правил дорожнього руху. Відтепер максимально допустима швидкість руху в населених пунктах – 50 км/год. Відповідну постанову №883 Уряд ухвалив 10 листопада 2017 року – після трагедії у Харкові, в якій загинуло шестеро людей. На трасах і магістралях місцева влада має право встановлювати більший поріг максимальної швидкості.

Пункт 12.8 Правил дорожнього руху передбачає, що в конкретно визначених місцях органи місцевого самоврядування за погодженням із поліцією, можуть встановлювати інші знаки, де швидкість буде вищою. У випадку прийняття ще одного урядового законопроекту припустимий поріг перевищення швидкості на дорогах зменшать з 20 до 10 км/год.

 

«Укрпошта» змінює ціни

З січня «Укрпошта» планує кинути виклик приватним операторам і знизити ціну на деякі види посилок. Так, посилка до десяти кілограмів по області тепер коштує 20 гривень (було 24). Така ж вага по Україні – 25 гривень (було 33,6). А от важкі посилки подорожчали. 30-кілограмове відправлення по області коштуватиме 66 грн (було 38), по країні – 72 грн (було 48). Подорожчає і експрес-пересилання: десять кілограмів по області обійдуться у 36 грн (було 30), а по Україні – 48 грн (було 42 грн).

 

Біометрія для росіян на кордоні

З 1 січня на кордоні запрацював біометричний контроль для іноземців з «неблагонадійних» країн. Якщо особа вперше в’їжджає до України, то вона повинна залишити відбитки п’яти пальців. Біометричний контроль запроваджено для громадян низки держав, у тому числі й росіян. Росія потрапила в список 70 країн, громадяни яких можуть становити загрозу для українців. Для відвідання країни їм треба зареєструватися за місцем перебування та заповнити анкету з детальним викладенням свого маршруту по території України. Норми не торкнуться дітей до 18 років. Системою біометричного контролю оснащені понад 150 пунктів пропуску на російсько-українському кордоні.

 

Прожитковий мінімум і мінімалка

З 1 січня зросли мінімальна зарплата і прожитковий мінімум. Зарплата зросла на 16,3% – до 3 тисяч 723 грн на місяць. Мінімум з 1 січня встановлено на рівні 1700 грн. Потім буде декілька підвищень: 1777 грн – з 1 липня, 1853 грн – з 1 грудня.

 

Нові пенсійні правила

Починають діяти норми пенсійної реформи. З 1 січня зріс з 15 до 25 років мінімальний страховий стаж, який треба мати українцям, щоб претендувати на пенсійні виплати. Упродовж наступних десяти років вимоги до страхового стажу надалі зростатимуть на один пункт щороку, поки в 2028 році необхідний мінімальний стаж не досягне 35 років. Отже, вийти на пенсію в 60 років зможуть ті, у кого є 25 років страхового стажу. Для 65-річних, які мають 30-35 років стажу, мінімальний розмір пенсії становитиме 40% від мінімальної зарплати.

 

Сортування сміття

Набули чинності й нові правила сортування сміття. З 1 січня забороняється зберігати його на полігонах у непереробленому вигляді. А це означає, ще в місті відходи слід буде сортувати для полегшення утилізації. Чиновників за відсутність умов для сортування сміття (наявність різних контейнерів) будуть штрафувати на 2550 грн.

 

Виїзд до ЄС – з техоглядом

З 1 січня змінилися правила виїзду українських автомобілістів на територію Євросоюзу. Вони зобов’язані мати при собі талон техогляду, який не є обов’язковим в самій Україні.

 

Дешевші електрокари?

Теоретично з 1 січня почнуть дешевшати електромобілі. На них з нового року скасовується ПДВ, ввізні мито та акцизний збір. Відтак, з ціни такого автомобіля має зникнути 20% за рахунок ПДВ і 109 євро акцизу. А от ввізне мито на електромобілі скасували ще в 2015 році, тільки продовжили його ще на 2018 рік. Як насправді подешевшають електрокари – побачимо невдовзі, адже це більшою мірою залежить від фінансових апетитів автодилерів.

 

Здорожчають горілка, шоколад і молоко

Як обіцяли в «Укрспирті», в січні на гривню подорожчає більшість горілки, що виробляється в Україні. Здорожчання торкнеться шоколаду і цукерок – щодо них жорсткішими стануть вимоги, які підтягуються під стандарти ЄС. Головний фактор подорожчання – заборона на використання ароматизаторів. Це означає, що виробники, якщо схочуть назвати свій продукт шоколадом, повинні використовувати більше натуральних інгредієнтів. Крім того, встановлені такі норми вмісту какао і молока в шоколаді: темний шоколад – не менше 35% какао, молочний – від 25%, білий – від 20%, шоколадні цукерки – від 25%. Молока в будь-якому шоколаді – не менше 25%. Також з полиць магазинів може щезнути молоко другого сорту – найдешевше. А от «базарне» молоко може подешевшати – молокозаводам заборонять брати на переробку домашнє молоко. І воно може потекти на ринки, збивши ціну.

 

Судоустрій

Набули чинності й деякі положення судової реформи. Так, з 1 січня представляти інтереси громадян в апеляційному суді може тільки адвокат. А президент втратив право ліквідовувати й створювати суди. Тепер це робитиметься тільки окремим законом.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"