Самозахват є, а відповідальності немає!

Судовий процес за позовом земельного магната, власника ПСП «Фортуна» Івана Пащенка до селянки Людмили Черкас підходить до завершення. Талалаївський місцевий суд дослідив докази сторін і вирішив заслухати свідків – заступника голови обласної ради Арсена Дідура та голову обласного осередку Аграрної партії Сергія Гайдая. Рік тому вони виступили посередниками в конфлікті між пайовиками з села Українське та «Фортуною». Представники сільгосппідприємства не заперечують факту самозахвату і кажуть, що саме тому відшкодували людям збитки. Таких постраждалих вони нарахували сім. Через півроку після перерахування коштів у «Фортуні» вирішили, що Людмилі Черкас гроші нарахували помилково. Відтак вимагають повернути їх підприємству. З’ясувалося, що право на відшкодування мають ще 18 пайовиків. Сума, яку їм повинна була б відшкодувати «Фортуна», доволі кругленька – понад 850 тисяч гривень. Разом із тим за самозахват передбачена і кримінальна відповідальність. Тож захист здивований, чому проти власника ПСП «Фортуна» і досі не порушено кримінальної справи. Події довкола затяжного земельного конфлікту розвиваються доволі непередбачувано. Наступний етап судового процесу відбудеться в он-лайн режимі.

В місцевому суді Талалаївського району – незвичний судовий процес. Земельний магнат із Южного, що має в обробітку понад 10 тисяч гектарів, подав до суду на власницю земельного паю, яка до цього здавала йому його в оренду. В тому, що суд – це помста особиста, не сумнівається відповідач – селянка з Українського. Адже завдяки її зусиллям близько 120 гектарів родючих чорноземів відійшли від «Фортуни». Більше того – підприємство виплатило чималу грошову компенсацію сімом власникам земельних паїв, серед яких була і Людмила Черкас. Не минуло і півроку, як у «Фортуні» вирішили, що 45 тисяч гривень за захоплену ними землю і втрачену вигоду вони перерахували помилково.

Власниця земельного паю Людмила Черкас переконує: директор ПСП «Фортуна» Іван Пащенко публічно визнав факт самовільного захоплення земельних ділянок, підписавши 22 серпня 2017 року тристоронню угоду між селянами, ним та представниками обласної ради. Цей документ скріпили підписами заступник голови обласної ради Арсен Дідур та голова фракції Аграрної партії в облраді Сергій Гайдай. Дійство відбувалося у присутності журналістів. Умови угоди Пащенко виконав, проте не повністю. Людмила Черкас стала останньою в списку підписантів, кому його підприємство перерахувало обумовлені гроші, що підтверджено довідкою з ПАТ «Приватбанк» від 05.12.2017 року. В документі чітко зазначено, що 08.09.2017 року ПСП «Фортуна» перерахувало на картковий рахунок Людмили Черкас грошові кошти в сумі 46 тисяч 509 гривень із зазначенням «орендна плата та збитки за втрачену вигоду через самовільне зайняття земельної ділянки відповідно Угоди від 22.08.2017 року».

«Відповідно до платіжного доручення № 6885 від 08.09.2017 року ПСП «Фортуна» сплатила Вам орендну плату та збитки за втрачену вигоду у сумі 46509 гривень», – йшлося у листі від ГУ Держгеокадастру в Чернігівській області.

«Восьмого серпня 2017 року ПСП «Фортуна» виплатило збитки за упущену вигоду через самовільне захоплення земельної ділянки відповідно до угоди від 22 серпня 2017 року, що підтверджується довідкою з ПАТ «Приватбанк», – говорить відповідач. – Орендної плати за період дії договорів оренди Пащенко так і не виплатив».

Юристка «Фортуни» Ірина Жовтан визнає: самозахват землі був, тому підприємство вирішило добровільно виплатити компенсацію власникам земельних паїв.

«Аби люди не бігали по судах, ми вирішили компенсувати їм витрати, тим паче, що ми розуміємо, що тут є наша вина», – заявила юристка сільгосппідприємства.

Звісно, присутні в судовій залі пайовики з Українського лише засміялись з цієї фрази. Кажуть, якби не розголос у пресі і не втручання обласних депутатів, то Іван Пащенко ніколи б не віддав їм землю, а протистояння закінчилося б справжньою війною між селянами та аграрним магнатом.

Під час судового розгляду допитували одного зі свідків процесу – місцевого землевпорядника Олександра Харченка. Захист відповідача фактично загнав чиновника в глухий кут і змусив визнати факт самозахвату.

«29 вересня 2017 року державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель на території Чернігівської області Олександром Харченком було проведено перевірку за земельною ділянкою, яка належить мені, - говорить Людмила Черкас. – 5 жовтня 2017 року з Головного управління Держгеокадастру області надійшов лист з результатом перевірки, в якому зазначалося, що термін дії договорів закінчився 19 липня 2017 року. Спір виник щодо 4,5 гектарів ріллі, на якій «Фортуна» посіяла кукурудзу. У листі також зазначалося про те, що обидві сторони визначилися із датою звільнення та повернення земельної ділянки, а також сплатою оренди та втраченої вигоди через самовільне зайняття».

Відтак, постає логічне запитання: чому за фактом самозахоплення місцевою прокуратурою досі не порушено кримінальної справи? Адже власники зверталися і до поліції, і до прокуратури, навіть відправляли листи голові Чернігівської ОДА Валерію Кулічу. Місцева РДА всіляко саботує процес нарахування збитків власникам паїв, адже Комісія для визначення та відшкодування збитків вже більше року бездіяльна. Очевидно, що в цій ситуації посадові особи мали б бути притягнуті до відповідальності, оскільки вони впритул не бачать того, що від незадекларованих доходів держава недоотримала значних коштів.

Чому 18 пайовикам, інтереси яких за довіреністю представляла Людмила Черкас, досі не виплачено грошової компенсації за самозахват та втрачену вигоду? Очевидно, що, дізнавшись про таку можливість, у селян виникне бажання подати до суду на колишнього недобросовісного орендаря? У такому разі сума компенсації, яку змушена буде заплатити «Фортуна», перевищить 850 тисяч гривень. Цікаво, що на це скажуть представники влади?

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"