Сакральність творів художника Андрія Коваленка

Сакральні, філософські, академічні та історичні – різноманіття картин, створених донині маловідомим, але воістину справжнім самородком – художником Андрієм Коваленком, просто-таки вражає. Головний герой переважної більшості його іконописних творів – Ісус Христос. Утім, центральною картиною, працею всього життя митець вважає роботу «Коловрат», називаючи полотно сучасною «Повістю временних літ», гімном Україні, молитвою за її долю.

Бажання малювати ікони з’явилося під час проектування храму

Головним героєм переважної більшості іконописних творів Андрія Коваленка є Ісус Христос. Дотримуючись канонів, автор досягає переконливої виразності у кожній іконі, його пензель виводить на дошці образи, які доповнюють і розширюють межі сакрального живопису, водночас вказуючи на могутню силу Господа в усіх його іпостасях. Канонічно вивірені зображення архангелів Михаїла, Гавриїла, апостола Андрія Первозванного, святих Миколая Чудотворця, Іоанна Хрестителя водночас несуть у собі неповторні риси художньої уяви автора. Зображені індивідуально і зведені докупи у вівтарні композиції, ікони ведуть величаву розповідь про біблійні мотиви.

Архітектор за освітою, Андрій Коваленко спроектував і побудував багато приватних, у тому числі і культових, споруд. Бажання писати ікони у митця виникло під час проектування каплиці святого пророка Іоанна Хрестителя у місті Боярка.

«Під час проектування каплиці мені захотілось написати ікону», – пригадує Андрій Феодосійович.

На своїй іконі автор зобразив образ Спасителя Ісуса Христа, разюче схожий на образ на Туринській плащаниці. Христос Андрія Коваленка має слов’янські риси обличчя та блакитні, мов чисте небо, очі.

Драпування одягу, зображення належних атрибутів у іконах Коваленка – суттєве доповнення образів, а це для художника не менш важливо, ніж зображення облич. Гармонія в колористиці, майстерність зображення постатей дозволяє твердити про глибоке проникнення митця в сакральну тематику.

Найбільше ж, що дивує експертів – це відсутність у художника профільної освіти.

«Не можна не захоплюватися життєвим і творчим шляхами Андрія Коваленка: від школяра-музиканта до студента-інженера-проектувальника, від архітектора-будівельника-дизайнера до художника-живописця, – говорить директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь. – Андрій Феодосійович – це справжній самородок, багатогранна творча особистість, тому «Чернігів стародавній» з радістю надав йому місце для персональної експозиції».

 

«Коловрат» – сучасна «Повість временних літ»

Виставка робіт Андрія Коваленка в Чернігові приурочена до християнських Різдвяних свят. В експозиції представлено 26 робіт сакрального, філософського, академічного та історичного напрямків. Головною на виставці є картина «Коловрат», на якій зображена тисячолітня історія України у вигляді алегоричного колеса часів, що котиться від Стародавності до Сучасності, від часів Трипільських і Скіфських культур, через хрещення Київської Русі у 988 році Володимиром Великим в Середньовіччі, Козацький період боротьби за незалежність України, Новий час в складі Російської імперії, революцію і радянську добу – до проголошення Незалежності України у 1991 році.

«Одне з головних зображень картини – Коловорот, древній солярний символ, символ вічності, життя та Всесвіту, – пояснює автор картини. – Для сучасної людини – це символ оптимізму. Чорне сонце тут означає зв'язок поколінь, – продовжує тлумачити символізм власної роботи Андрій Коваленко. – У нижньому правому кутку картини зображено карту України, на якій столиця, Крим та тимчасово окупована частина Донбасу залиті кров’ю. Кривавий Київ – це зображення символізму подій на Майдані, коли антиукраїнська влада залила столицю кров’ю патріотів. З Донбасом та Кримом – все зрозуміло, вони і нині кровоточать».

Свою роботу автор не вважає завершеною. Каже, що боротьба за незалежність триває досі на буремному Сході України, виставляючи нову ціну за останні тисячоліття.

«На цьому цикл не закінчується, він переходить спірально на інший рівень», – пояснює митець.

Він також додає: «Коловрат – це ще і символ чотирьох стихій – землі, вітру, води, вогню. Ці символи зображені в чотирьох кутках картини. А в центрі моєї роботи зображено всіх гетьманів України».

Свій «Коловрат» Андрій Коваленко почав малювати у далекому 1995-му році, а завершив роботу у 2017-му.

«Центральну частину картини я намалював на 400-ліття від дня народження Гетьмана козацької України Богдана Хмельницького у 1995 році, – пояснює автор. – Тривалий час полотно лежало на горищі, чекаючи свого часу. Вже на 26-ту річницю незалежності України мене осіяла ідея, як завершити картину. На мою думку, «Коловрат» – це сучасна «Повість временних літ». Моя робота  – це гімн Україні і молитва за її долю».

Окрім історичних та сакральних жанрів, автор працює також у філософському та академічному.

Однією з цікавих філософських робіт, представлених на виставці в Чернігові, є картина під назвою «Дерево життя». Андрій Коваленко також заклав у полотно певний символізм. Так, коріння цього дерева означає наше минуле, стовбур – сучасність, а гілки та плоди – майбутнє.

Роботи Андрія Коваленка не лише «розлітаються» по колекціях та виставках: ікони, написані митцем, здобули схвалення церкви і розміщені в деяких храмах. Так, образ Ісуса з категорії ікон-портретів, згодом названий «Боярським Спасом», переданий в історичну Свято-Михайлівську церкву. Андрій Коваленко вважає себе співавтором написаних ним ікон, вбачаючи автором самого Господа.

У Чернігові з експозицією його робіт можна буде ознайомитись до кінця січня.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"