Рослинний торф стає дорожчим

З початку січня зріс у ціні рослинний торф. Про це повідомили на Смолинському торфозаводі філії держпідприємства «Чернігівторф». Щоправда, зростання вартості торф’яного ґрунту не буде суттєвим, ціна підвищиться всього на 54 гривні – з 216 до 270 гривень за тонну. Окрім торф’яного рослинного ґрунту, на торфозаводі реалізують торф для компостів, так званий сільськогосподарський. Його вартість - одна з найнижчих в Україні – всього 300 гривень за тонну.

За словами директора Смолинського торфозаводу Валентини Огієнко, найбільший попит серед споживачів незмінно має торфобрикет. Ціни на нього – стабільно невисокі. На заводі відпускають брикет по 990 гривень за тонну. Торф’яний брикет в біг-бегах коштує дещо більше – 1336,75 гривень за тонну. Тонна паливного торфу для пиловидного спалювання ІІ категорії коштує 834 гривні.

Окремо необхідно оплатити навантаження продукції та її доставку. Так, за навантаження тонни продукції треба заплатити 25 гривень. Вартість доставки на один кілометр при перевезенні автомобілем КАМАЗ без причепу – 20  гривень, з причепом – 22 гривні.

В державному підприємстві особливо відзначають якість сільськогосподарського торфу. Так, завдяки своїм унікальним фізико-хімічним властивостям, низькій щільності, високій пористості та біологічній стерильності торф знайшов найбільш широке застосування в тваринництві, тепличному овочівництві, квітникарстві та рослинництві.

«По-перше, торф – це екологічно чистий натуральний продукт, – пояснює головний інженер Смолинського торфозаводу Андрій Страхов. – Торф’яні поклади формувалися 6-10 тисяч років тому, коли ще не було техногенних забруднень природи. По-друге, вміст органіки у торфі становить від 75 до 95 відсотків, а гумус, що міститься в ньому, за своїми властивостями близький до гумусу ґрунту, – продовжує він. – Гумінові речовини торфу фізіологічно активні та стимулюють біохімічні процеси в рослин і тварин. По-третє, завдяки високій пористості торф поліпшує структуру ґрунту і забезпечує кращий доступ повітря й вологи до коріння рослин. А низька щільність торфу сприяє «полегшенню» важких ґрунтів».

Хоч і не суттєве, але зростання цін на продукцію на заводі пов’язують з об’єктивними причинами – збільшенням розміру мінімальної заробітної плати та зростанням цін на паливно-мастильні матеріали.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"