Російська рідня, нафтогазовий бізнес

і «темне» минуле Бобровицького воєнкома


 

Відповідальний за військову мобілізацію в Бобровицькому районі Олег Олешко має строкату біографію, близьких родичів у Російській Федерації та утаємничене минуле, через яке йому свого часу довелося навіть прізвище змінити. Що змусило Олега Анатолійовича переїхати з Києва до Бобровиці, які таємничі справи, пов’язані з його прізвищем та прізвищем ексгенерала СБУ і що поєднує офіцера української армії, котрий має доступ до державної таємниці, з його російським колегою?

 

Воєнком «втомився»

Дамоклів меч над Олегом Олешком навис ще у травні 2019 року, коли той будучи заступником військового комісара району, відповідав за комплектування. Тоді в мережу Інтернет потрапило відео, на якому чоловік, схожий на Олега Олешка, дає гучного хропака на кушетці. Здавалося б, нічого особливого. Окрім того, що в кімнаті – якийсь пульт, а на годиннику – дванадцята дня. В коментарях під відео дехто припускає, що начальник знову нетверезий. Втім, окрім широкого народного обговорення, реакції ні київського, ні чернігівського начальства на публікацію так і не з’явилося.

Втомлений Бобровицький воєнком Олег Олешко (Деменков)

 

Ба навіть більше – Олег Олешко отримав підвищення і став воєнкомом Бобровицького району. Вже через три місяці – черговий скандал із кривавим присмаком. У ніч з 9 на 10 серпня 2019 року на території військового об’єкта – Чернігівського об’єднаного територіального центру комплектування та соціальної підтримки – кривава різанина з летальним закінченням. Після спільного вживання алкоголю між старшим сержантом Бобровицького військкомату та його товаришем по службі виникла суперечка. Старший сержант вважав, що як військовослужбовець військового комісаріату він не може бути відряджений для виконання служби до військової частини. Старшина ж доводив правомірність і необхідність такого відрядження. Результатом суперечки стала кривава поножовщина і загибель старшини. За клопотанням військової прокуратури Чернігівського гарнізону підлеглого Олега Олешка було взято під варту без альтернативи – застави. Кажуть, що після цієї історії під воєнкомом захиталося крісло, однак і тут покровителі «нагорі» зробили все, аби той зберіг посаду.

 

Земля і нерухомість

Коли хочеш дізнатися про людину – подивись на її оточення, коли хочеш дізнатися про чиновника – заглянь в декларацію. Згідно з декларацією Олег Олешко на перший погляд живе чесно – на зарплату і військову пенсію. Так, у 2018 році його заробітна плата за основним місцем роботи склала 153 тисячі 203 гривні. Також Міноборони виплатило йому одноразову грошову допомогу у зв’язку з інвалідністю в розмірі 440 тисяч 500 гривень. Відповідно до чинного законодавства, на таку допомогу мають право військові, які отримали травму чи каліцтво при безпосередній участі в АТО і яким встановлено третю групу інвалідності. За яких обставин Бобровицький воєнком отримав каліцтво – краще знають його однополчани, тема надто делікатна і закрита для преси, тому заглиблюватись у неї ми не будемо. Із задекларованих доходів у Олега Олешка – ще 51 тисяча 609 гривень пенсії та 2 тисячі 845 гривень одноразової допомоги.

Декларована рідня воєнкома

А от декларація його дружини є значно строкатішою. Тетяна Олешко працює начальником станційно-публічної дільниці ПАТ «Укртелеком». Заробітна плата, отримана за основним місцем роботи, у 2018 році склала 116 тисяч гривень. Ще 10 тисяч 500 гривень жінка отримала як допомогу по догляду за дитиною. Вона є власницею іномарки SKODA OCTAVIA TOUR (на вторинному ринку вартість автівки коливається в межах 200-250 тисяч гривень).

Найцікавіше в її декларації – це наявність земельних ділянок, а їх у Тетяни Петрівни немало, частина з них записані на її матір. Так, у 2011 році за 51 тисячу 270 гривень теща Бобровицького воєнкома Варвара Кобизька купує 5,9 га в Рудьківці. Того ж року його дружина – Тетяна Олешко стає власницею 10 соток в Бобровиці. Трохи згодом за 237 гривень Варвара Кобизька купує 6 соток у Ярославці. Як бачимо, грошей у простої пенсіонерки явно вдосталь – ще 22 тисячі 218 гривень вона викидає на придбання 4 га землі в Бобровиці та 4258 гривень на купівлю 1,57 га в тій самій Ярославці. Наступного 2012 року теща Олега стає власницею ще 40 соток в Ярославці, задекларувавши вартість набуття в 3361 гривні, а за 6332 гривень Варвара Кобизька купує у тій самій Ярославці ще 25 соток. Окрім землі, багата пенсіонерка купує і нерухомість. Так, у 2012 році теща воєнкома купила у Ярославці будинок площею 70 квадратних метрів. Надалі її активність дещо спадає – аж до 2018-го року, впродовж якого її земельний банк поповнюється ще 17 сотками у Бобровиці. Дай Бог кожному з нас так жити, як живуть родичі наших чиновників!

У тому ж 2018 році дружина Олега Олешка Тетяна стає власницею будинку в райцентрі, площею у понад 100 квадратних метрів. За 40 тисяч 620 гривень вона додатково купує 10 соток у Бобровиці. Ще у понад 12 тисяч гривень їй обійшлися зайві 7 соток землі в райцентрі. До кінця 2018 року Тетяна Олешко встигає поповнити власний земельний банк ще 18 сотками землі.

 

Впливова дружина

Окрім основного місця роботи в «Укртелекомі», Тетяна Олешко – ще й успішна бізнес-вумен. Їй належить 60% капіталу ТОВ «ОТО ГАЗ», що спеціалізується на заправці автомобілів. У реєстрі судових рішень – чимало справ, пов’язаних з цією фірмою. Було діло, що навіть вилучали майно та судилися з приводу ліцензії. А в червні цього року одна із заправок загорілася та вибухнула. Причиною стало займання запірної арматури.

У 2019-му році виторг компанії на двох виграшних тендерних пропозиціях склав майже на 300 тисяч гривень. Більшість угод – із комунальним лікувально-профілактичним закладом «Бобровицька центральна районна лікарня».

До речі, статутний капітал фірми складає пів мільйона гривень, 300 тисяч (60%) з яких – це частка дружини Бобровицького воєнкома, а 200 тисяч гривень – його пенсіонерки-тещі, котра і є кінцевим бенефіціаром ТОВ «ОТО ГАЗ».

Газовий бізнес родини Олешків

 

Ще одна цікава деталь, пов’язана з прізвищем Бобровицького воєнкома: його дружина є депутатом Бобровицької міської ради від партії «Наш край», ба навіть більше – очолює її районний осередок. Як відомо, Бобровицький район входить до 210 одномандатного мажоритарного виборчого округу, а на виборах до парламенту в окрузі отримав перемогу саме представник «Нашого краю» Борис Приходько. Одразу після виборів проти Приходька поновили судові засідання – його обвинувачують у розкраданні понад 2 мільярдів гривень з рахунку ПАТ «Аграрний фонд». Можливо, саме Борис Приходько і виступає одним із покровителів чинного воєнкома.

 

Бізнес російських родичів

Всі описані вище факти є невеликою замальовкою до сьогоденного портрету людини, що займає високу армійську посаду. А от портрет із минулого виявляється значно цікавішим і, можливо, зацікавить органи, відповідальні за безпеку держави. У розпорядженні редакції опинилися документи, які підтверджують факт зміни чинним воєнкомом власного прізвища. До того як повернутися на Батьківщину, Олег Анатолійович мешкав у престижному мікрорайоні столиці та був одружений з донькою впливового генерала СБУ у відставці Анатолія Деменкова. Власне, одружившись з його донькою, він чомусь вирішив взяти її прізвище. Для чого?

Варіантів може бути безліч! Один із них – бізнес-оборудки. Інтерес Олешка-Деменкова переважно зводився до ринку нафтопродуктів, хоча його безпосередню причетність до фірм, що стали фігурантами подальших судових процесів, довести досить складно. Все через те, що Олег Деменков (чи то пак Олешко) ніколи не фігурував як засновник чи кінцевий бенефіціар у цих фірмах. Та все ж в одній із них засвітилося прізвище його прямого родича – рідної матері. Мова йде про таке собі підприємство – ТОВ «Чарівниця», спеціалізація якого – оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами. У судовому реєстрі є 26 рішень, пов’язаних із цією фірмою, останнє з яких – визнання підприємства банкрутом та призначення арбітражного керуючого з продажу її активів за борговими зобов’язаннями.

Матір Бобровицького воєнкома — громадянка Росії

Статутний капітал фірми складав два мільйони гривень, з яких 95% належало засновниці Кабенковій Ганні Володимирівні. Хто ж така ця Кабенкова? Виявляється, це – рідна матір Олега Олешка (Деменкова). Адреса реєстрації товариства – місто Київ, Святошинський р-н, вул. Картвелішвілі, буд. 7/2. За даною адресою зареєстровано 287 суб’єктів господарювання. Втім, у цій справі цікавою є не так адреса реєстрації фірми, як адреса проживання засновника. У розпорядженні редакції опинилися копії паспортних даних власниці фірми-банкрута та рідної матері воєнкома. У паспорті громадянки РФ Ганни Олексіївни Кабенкової вказано її місце народження – село Кобижча Бобровицького району Чернігівської області, а зареєстрована вона за місцем проживання свого чоловіка – Московська область, місто Корольов. І тут відкривається цікавий факт: Олег Олешко, який займає посаду воєнкома району з відповідним доступом до засекречених даних та особових справ мобілізованих, має прямих родичів у Росії, які, незважаючи на війну, по кілька разів на рік навідуються в Україну. Більше того – його вітчим Анатолій Кабенков є відставним кадровим офіцером російської армії, а сам Олег Олешко, як виявилося, закінчував у 1992 році суворовське училище в Алма-Ати. Чи можна уявити, щоб у часи Другої світової війни відповідальний за мобілізацію в Українській РСР мав прямих родичів у нацистській Німеччині та перебував з ними у тісному контакті? Нонсенс!

Наразі редакція перевіряє дані про можливу причетність до фінансових махінацій ексзятя колишнього генерала СБУ.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, газета "Чернігівщина: новини і оголошення"

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"