Різнику - довічне, водію-вбивці — три роки



Прокуратура відстояла в суді позицію щодо призначення покарання у виді довічного позбавлення волі семенівському різнику, а винуватець смертельної ДТП не відбувся іспитовим строком - відсидить за ґратами роки.

 

Чернігівський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу Чернігівської обласної прокуратури на вирок Менського районного суду області, ухвалений ще 6 вересня 2021 року. Вироком районного суду 27-річного мешканця міста Семенівка визнаного винуватим в умисному вбивстві з хуліганських мотивів (п. 7 ч. 2 ст. 115 КК України) та призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі. Судом установлено, що вночі 26 серпня 2020 року в місті Семенівка обвинувачений з хуліганських мотивів напав на дівчину і з особливою жорстокістю та цинізмом завдав декілька ударів ножем в голову та шию. Від отриманих поранень та крововтрати дівчина померла у місцевій лікарні. Водночас, прокуратура не погодилася із вироком суду першої інстанції зважаючи на невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення, його цинізму та винятковій жорстокості. В апеляційній скарзі прокурор просив суд ухвалити новий вирок та призначити обвинувачуваному покарання у виді довічного позбавлення волі. Апеляційний суд погодився з обґрунтованою позицією прокурора та призначив винуватцю покарання у виді довічного позбавлення волі. Вирок набрав законної сили.
Апеляційний суд також підтвердив обґрунтованість правової позиції прокурора та скасував вирок одного з районних судів Чернігова, яким обвинуваченого за вчинене діяння було звільнено від відбування покарання з призначенням іспитового строку. Згідно з обвинуваченням, визнаним судом доведеним, у жовтні 2020 року місцевий житель, рухаючись на автомобілі у місті Чернігові, проявив неуважність, не врахував дорожню обстановку та наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу, не зменшив швидкість та не зупинив транспортний засіб, у зв'язку з чим, здійснив наїзд на пішохода. Внаслідок отриманих травм потерпілий помер у лікарні. Прокурором доведено, що призначаючи покарання, місцевий суд безпідставно застосував до обвинуваченого статтю 75 КК України та звільнив від відбуття покарання з іспитовим строком, не в повній мірі врахував тяжкість вчиненого злочину, обставини кримінального правопорушення, зокрема те, що обвинувачений свідомо порушив ряд пунктів Правил дорожнього руху, в тому числі рухаючись в населеному пункті перевищив дозволену швидкість руху керованого ним автомобіля настільки, що наїхавши на потерпілого, не залишив йому шансів на життя. Відтак, апеляційний  суд не лише позбавив обвинуваченого права керувати транспортними засобами строком на 2 роки, а й засудив його до 3 років позбавлення волі, які доведеться відбувати реально. Вирок вже набрав законної сили.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"