Річка тече, проблема лишається

Смужка грунтівки уздовж берега, десяток жовто-синіх грибків, спортивний майданчик та метрів зо два прибережного чистоводу, з обох боків щедро обрамлених ряскою та водоростями – так виглядає сьогодні прилуцький пляж, що з давніх давен розкинувся на березі річки Удай недалеко від центру міста. Мами й бабусі, котрі приводять сюди своїх онуків, розповідають їм під голосне кумкання жаб, що колись і Удай був ширшим, і вода чистішою, а на міському пляжі ще якихось 20-30 років тому улітку було ніде яблуку впасти. У водах тихоплинної прилуцької річки рятувалися від сонця та набиралися здоров’я старі й малі.

Тепер людей біля водойми суттєво поменшало. І навіть у найспекотніші дні далеко не кожен відпочивальник наважиться зануритися в прохолодні хвилі. Найперша причина тому – екологічний стан Удаю, що вже багато років не тільки не радує городян, а й примушує серйозно остерігатися плавання у єдиній у місті річці.

- На даний момент вода в Удаїі безпечна й придатна для купання, – запевняє лікар з комунальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Прилуцького міськрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ «ЧОЛЦДСЕС» в Чернігівській області Олександр Халімоненко. -  Лактозопозитивні кишкові палички поки що у межах допустимої норми. Втім, є деяка невідповідність удайської води за санітарно-хімічними показниками. Зокрема, в 1,5-2 рази недостатньо вмісту розчинного кисню, вміст заліза перевищений в 3-4 рази, також спостерігається незначне перевищення вмісту марганцю.

Такі аналізи води прилуцької річки фахівці роблять щомісяця. І те, що травневі результати (отримані в середині місяця) більш-менш заспокійливі, оптимізму не додає. Бо лікар попереджає: ситуація здатна змінитися будь-якої миті. Літня спека, яку синоптики обіцяють вже найближчими днями, та гниття водоростей швидко погіршать бактеріологічні показники Удаю в рази. І тоді купання не тільки не додасть здоров’я, а й перетвориться на реальну небезпеку. Розчистити ж водойму місту не по кишені. Нема грошей навіть на належне облаштування міського пляжу – останній раз там зробили деякий благоустрій два роки тому, й відтоді робота комунальників обмежується лише прибиранням сміття. За словами заступника прилуцького міського голови Володимира Назіма, треба щонайменше 25-30 тисяч гривень, щоб благоустроїти це місце: завезти пісок, замінити споруди, повністю розчистити як акваторію для купання, так і прибережну зону, – а виділено на утримання цієї території у поточному році лише 5 тисяч гривень. І так – із року в рік.

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"