Рейдерства немає, але передумови існують

Так вважає заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур в ситуації, що виникла з аграрним господарством у Плисках. З можливим зазіханням на майно та орендовані землі ТОВ «Плиски-Агро» розбирався «антирейдерський» штаб, що діє при Чернігівській облдержадміністрації.

Після тривалих політичних баталій, що розгорнули в Плисках представники партії «Батьківщина» керівництво ТОВ «Плиски-Агро» звернулося до заступника голови Чернігівської обласної ради Арсена Дідура з проханням втрутитись в ситуацію та захистити підприємство від рейдерів.

Звернення аграріїв заступник голови обласної ради виніс на розгляд оперативного штабу з питань захисту прав землевласників та представників аграрного бізнесу, що діє при Чернігівській ОДА. Члени «антирейдерського» штабу надали слово представникам підприємства, яке звернулося до них із заявою.

На переконання співвласника ТОВ «Плиски-Агро» Валерія Новицького, політики штучно нагнітають протистояння, бо відпрацьовують замовлення колишнього партнера Михайла Голиці.

«На нас і на наших пайовиків тиснуть представники політичної партії «Батьківщина». Зокрема, депутат Чернігівської обласної ради Дмитро Іванов, якого після другого візиту в село люди просто виставили і сказали, що самі розберуться зі своїми паями. А помічник народного депутата Юрій Власенко в компанії іншого депутата обласної ради Сергія Пащенка влаштували допити нашим працівникам, довели до істерики жіночок з бухгалтерії, – обурюється аграрій. – На моє переконання, вони просто відпрацьовують замовлення. Народні обранці не повинні так себе поводити. Наші пайовики не розуміють, що відбувається, бо в нас у селі ніколи такого не було, – продовжує Валерій Новицький. – Ці ділки залякали все керівництво району. Голова РДА і голова райради закрилися від всіх, з аграріями жодних зустрічей не проводять, ситуацію випустили з-під контролю».

Заслухавши заявника, і члени штабу висловилися за відсторонення політичного аспекту питання і його розгляд суто в правовому полі. Після заслуховування всіх сторін конфлікту з’ясувалося, що фактичних проявів рейдерства не зафіксовано. Однак, на переконання деяких учасників засідання, підприємство таки має бути насторожі.

«Даний випадок, на щастя, не є прикладом рейдерського захоплення, – говорить заступник голови Чернігівської ОДА Сергій Сергієнко. – Однак облдержадміністрація і надалі спостерігатиме за ходом справ, за необхідності звертатиметься до відповідних органів».

«На моє переконання, попри відсутність явних ознак рейдерства, створено всі передумови для здійснення цього незаконного акту у майбутньому, – переконаний заступник голови обласної ради Арсен Дідур. – Тому ситуація навколо ТОВ «Плиски-Агро» залишатиметься на контролі антирейдерського штабу. А політичні партії закликаю уникати в подальшому подібних ситуацій, аби у кінцевому результаті не виявитися інструментом в руках недобросовісних ділків, які промишляють рейдерськими захопленнями підприємств».

Більшість членів оперативного штабу висловилися за те, щоб допомогти налагодити діалог між представниками бізнесу та керівництвом Борзнянського району й новоствореною ОТГ.

Разом з тим вже вдалося досягнути спільного результату. У ТОВ «Плиски-Агро» вирішили підвищити орендну плату з 7,5 до 9 відсотків. Відтак кожен плисківчанин буде отримувати близько 11 тисяч гривень за пай. Це найбільша плата в районі, враховуючи те, що в Плисках чи не найбільша нормативно-грошова оцінка земельних паїв в області.

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"