Рекомендований платіж за газ: платити чи ні?

На Чернігівщині всі користувачі природного газу отримали платіжки за листопад зі значно більшою сумою до сплати, ніж було використано. Це через те, що в платіжках з’явилася нова графа – рекомендований платіж.

У ТОВ «Чернігівгаз Збут» пояснюють, що цей рекомендований платіж запровадили лише для того, щоб нібито убезпечити своїх споживачів від  штрафів. Адже ще на початку листопада Верховною Радою був прийнятий Закон «Про житлово-комунальні послуги», який запроваджує нарахування штрафних санкцій – пені за несвоєчасно сплачені комунальні платежі. Відповідно до нього пеня може з’явитись за найменшого порушення термінів платежу за комунальні послуги та газ, адже в законі передбачено, що відсотки будуть нараховуватись за кожен день несплати.

Але в разі заборгованості держави по субсидіях і пільгах пеня не нараховується. Також не нараховується пеня, якщо у людини є заборгованість з оплати праці, яка підтверджена документально. До речі, діяти закон почне лише з 1 січня 2019 року, а рекомендований платіж у нас вимагають вже сьогодні.

«В зв’язку новим Законом ТОВ «Чернігівгаз Збут» в рахунках для споживачів ввів нову графу – рекомендований платіж на наступний місяць, – пояснює спеціаліст із зв’язків з громадськістю Наталя Свириденко. – Сплата цього рекомендованого платежу дозволить споживачам уникнути боргів за газ, а разом з ними – нарахування пені та штрафів».

               

Як розраховується?

Рекомендований платіж у кожного свій і вираховується індивідуально. При розрахунку рекомендованого платежу по кожному споживачу враховують вартість прогнозного споживання газу в наступному місяці. Прогнозоване споживання газу розраховують виходячи із середньорічного об’єму споживання, яке множиться на місячну частку (відсоток), встановлену в додатку №1 до Кодексу ГРМ для кожної групи споживання.  Стосовно групи споживання, то вона визначається виходячи з того, які газові прилади встановлені та використовуються. Номер групи зазначений у нижньому лівому куті рахунку на оплату за газ.

 

Чи є обов’язковим?

Рекомендований платіж у квитанціях ТОВ «Чернігівгаз Збут» за споживання природного газу не є обов’язковим. Споживач сам має вирішити - платити чи ні.

«Платити чи ні – це особиста справа кожного, – пояснює Наталія Свириденко. – У тих випадках, коли у нашого клієнта кошти за газ списуються автоматично з рахунку через платіжні системи Приват 24 або Ощад 24, а він не бажає платити рекомендований платіж, то в такому разі споживач повинен звернутися до філії ТОВ «Чернігівгаз Збут» із заявою на повернення суми рекомендованого платежу на картку».

 

Забуте старе

Пеня за несплачену комуналку – не нове, а скоріш вже забуте старе. Адже вона вже діяла і була скасована у 1996 році, коли людям почали масово не виплачувати зарплату.

Та не такий страшний вовк, як його малюють, бо щоб вдарило по вашій кишені, потрібно потрапити в число ну зовсім вже злісних неплатників.

Згідно зі статтею 26 Закону, в разі несвоєчасного платежу споживач повинен буде сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% від суми боргу за кожен день протермінування. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків всієї суми боргу. А це означає, що 100 днів протермінування – це 1% від суми заборгованості, тобто на рік максимальна сума пені становить 3,65%. Із цих розрахунків виходить, що на 10 тисяч гривень боргу річна пеня складатиме 365 гривень. На 100 тисяч – 3 650 гривень.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"