Проти короїда у Ялівщині застосують «біологічну зброю»


Сьогодні в РЛП «Ялівщина» розпочнеться інтенсивна боротьба зі шкідником, що вже доїдає дерева.

Винищити короїдів взялося Держпідприємство «Харківлісозахист», фахівці якого ще в червні дослідили чернігівський парк. Вердикт такий: короїдів набагато більше, ніж мурахожуків, які мають їх з’їсти. Тож, логічно, популяцію останніх варто збільшити. «Харківлісозахист» має спеціальну лабораторію з вирощування мурахожуків. Їх же, сильних та голодних сьогодні привезуть до Ялівщини.

— Такий спосіб боротьби з короїдом вже випробували на Сумщині. Окрім того, з 16 по 19 серпня в парку також підживлюватимуть хвойні дерева, аби збільшити смоловиділення. Іншими словами — підвищити їх імунітет. У дорозі й феромонні пастки.

Можу запевнити, що всі згадані заходи із захисту рослин, є цілком безпечними для людей. Відвідувачі не відчуватимуть ніяких сторонніх запахів, — розповідає директор РЛП Володимир Свердлов.

Такий курс лікування коштуватиме 199 тисяч гривень. Принаймні стільки на нього передбачили програмою природоохоронних заходів, повідомляють у профільному департаменті ОДА.

До слова, понад триста тисяч гектарів лісу в Україні уражені жуком-короїдом. Спалах жука верхівкового короїда шириться Європою.

Є декілька версій такого розвитку подій: потепління клімату, що послаблює сосни й сприяє розмноженню короїда, та людська діяльність – знищення диких багатоярусних лісів і поширення лісів штучних одноярусних, монокультурних, що сприяє поширенню шкідників та епідемій.

 

Джерело: cntime.cn.ua

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"