Прокурорські «рішали» спускають на гальмах справи браконьєрів

 

Щонайменше дві гучні кримінальні справи зі свідками, речовими доказами і винними особами намагаються спустити на гальмах. Найбільш гучна – справа про цинічне вбивство родини лосів у Ніжинському районі. Після двох місяців розслідування та п’ятнадцяти обшуків правоохоронці встановили особи тих, хто цинічно розстріляв вожака та вагітну самку. Втім, сума збитків, обрахована екологами, не дозволяє притягнути браконьєрів до кримінальної відповідальності. Через протидію прокуратури вбивці можуть залишитися навіть без адміністративного покарання. Відсутністю результатів розслідування стурбовані й ічнянські активісти. Кажуть, що після вбивства на території Ічнянського національного природного парку благородного оленя офіцером однієї з військових частин справа «зависла» у повітрі. Дивним чином припадають пилом на прокурорських полицях і справи річної давності про незаконні рубки заповідного лісу.

 

Офіційна позиція поліцейських не може не насторожувати. В кількох сухих фразах головного поліціянта Чернігівщини звучить радше невідворотність уникнення браконьєрами покарання, ніж притягнення їх до справедливої відповідальності.

«...Співробітники поліції впродовж двох місяців працювали над встановленням осіб браконьєрів. Тільки одних обшуків було проведено понад п’ятнадцять, опитано величезну кількість свідків, вилучено наркотики, документи на квадроцикли, нелегальний автомобіль, зброю, боєприпаси і, звичайно, м’ясо дичини... Особи, які вчинили злочин, встановлені, незважаючи на те, що зловмисники зуміли дуже ретельно замести сліди, адже подібний досвід у них є – вони жили цим видом промислу, а м’ясо дичини збували в Києві. Браконьєрами виявилися жителі столиці, вихідці з Ніжинського району. Підозрювані «козиряли» своїми зв’язками у високих інстанціях і погрожували співробітникам поліції наслідками найвищих впливів», – пише начальник Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Едуард Альохін.

Разом із тим він визнає той факт, що злочинці можуть уникнути покарання.

«Згідно з чинним законодавством, ми не можемо притягнути їх до кримінальної відповідальності, бо цього не дозволяє нормативна база», – підтверджує Альохін.

А й справді, стаття 248 Кримінального кодексу України не дозволяє притягнути до кримінальної відповідальності зловмисників за незаконне полювання. Причина – сума збитків. Так, обрахованих експертами-екологами 60 тисяч гривень (по 20 тисяч за дорослих особин і по 10 тисяч за два ембріони) замало для покарання зловмисників. Бо ж відповідальність за статтею 248 Кримінального кодексу України настає від 200 тисяч гривень, адже лосів досі не внесено до Червоної книги України, а злочин було скоєно не на території заповідника.

Відтак, аби хоча б якось покарати винних, поліціянти закривають кримінальне провадження і намагаються відкрити адміністративне. Роблять вони це не тому, що їм так хочеться, а через те, що кримінальна справа – безперспективна. Втім, прокуратура, знаючи про це, відміняє постанову про закриття кримінального провадження – з суто формальних причин, і вимагає подальшого розслідування.

П’ятнадцять обшуків, чек на купівлю патронів у столичному магазині «Ібіс», м'ясо лосів, пеленг телефонів, купа опитаних свідків, які впізнали браконьєрів – батька та сина! Що ще досліджувати? Може, опитати власників елітних ресторанів, які купували у браконьєрів нелегальну дичину? Навряд чи вони зізнаються! Поліціянти, розуміючи гру прокуратури, яка зумисне затягує справу, направляють нову підозру, вже в рамках нового кримінального провадження. Але і тут прокуратура відмовляється підписувати підозру! Мовляв, ідіть досліджуйте докази по попередньому провадженню. Таким чином, безнадійна в юридичному плані кримінальна справа просто «зависає» у повітрі. І висітиме вона там доти, доки захоче прокурор. Відтак, через фактичне консервування справи, винні у браконьєрстві уникнуть будь-якого покарання і продовжать постачати м’ясом убитої ними дичини елітні «харчевні» столиці.

Подібна ситуація з розслідуванням убивства і благородного оленя. Убивство трапилося на території Ічнянського Національного природного парку, тож кримінальне покарання для офіцера військової частини мало б стати неминучим. Однак, справа котрий уже місяць «висить» у повітрі. Як «висять» справи про незаконні рубки заповідного лісу. Активісти не мають жодних сумнівів у тому, що «ноги ростуть» із прокуратури. Аби не допустити чергового прокурорського свавілля, активісти запланували проведення публічної акції під стінами прокуратури області.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

 

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"