Прокуратура не дрімає: "мінеру" - строк, іншим - суд


"Пом’якшення" не пройшло: 5 років присудили "жартівнику", який розважався «фейковими» повідомленнях про мінування будівель

Відділом підтримання обвинувачення в суді прокуратури  Чернігівської області спростовані безпідставні твердження апеляційної скарги сторони захисту щодо необхідності пом’якшення покарання особі, яка двічі завідомо неправдиво повідомляла про замінування будівель міста Чернігова.
Судами першої та апеляційної інстанції достовірно встановлено, що 15.12.2018 та 11.02.2019 обвинувачений, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, посягаючи на громадську безпеку в частині надання інформації про загрозу злочинних посягань, зі свого мобільного телефону здійснив 8 дзвінків диспетчеру спецлінії «101» державної служби надзвичайних ситуацій у Чернігівській області та анонімно повідомив завідомо неправдиву інформацію про підготовку вибуху міських будівель. В результаті під загрозу поставлена громадська безпека та здійснено відволікання від виконання своїх обов`язків спеціальні служби та правоохоронні органи міста.
Суд першої інстанції засудив порушника до 5 років позбавлення волі.
Прокурором, під час перегляду вироку судом апеляційної інстанції, вказано на його законність та обґрунтованість, а призначена міра покарання – необхідною та достатньою для виправлення поведінки обвинуваченого у майбутньому, враховуючи його попередні судимості у 2007, 2008 та 2012 роках, а також вчинення двох нових злочинів у стані алкогольного сп’яніння.
Суд апеляційної інстанції погодився з думкою прокурора та залишив апеляційну скаргу сторони захисту без задоволення, а вирок без змін.

"Наловив" риби - на великий клопіт

До суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно чоловіків за незаконний вилов риби. Чернігівською місцевою прокуратурою до суду для розгляду по суті скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням двох осіб у незаконному вилові риби (ч. 1 ст. 249 КК України).
Досудовим розслідуванням встановлено, що 13.06.2019, приблизно о 15 год., обвинувачені приїхали на автомобілі ВАЗ-21070 на озеро, розташоване в урочищі «Замглай», на території Замглайської селищної ради, Ріпкинського району, Чернігівської області, де за допомогою гумового човна та «зяберних» сіток здійснили незаконний вилов риби різних цінних порід у кількості 204 штуки, чим спричинили шкоду на загальну суму 11880 гривень. Незаконно виловлену рибу, а також сітки та човен, у обвинувачених в ході досудового розслідування вилучено, на знаряддя вчинення злочину накладено арешт.

Довідково: ч. 1 ст. 249 КК України передбачає покарання у виді штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 3 років.

Коли дошка стає знаряддям вихлюпування емоцій

Перед судом постане молодик, якого обвинувачують у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень. Чернігівською місцевою прокуратурою до суду для розгляду по суті скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням чоловіка у побитті свого знайомого (ч. 1 ст. 121 КК України).
Досудовим розслідуванням встановлено, що 30.06.2019, близько опівночі, обвинувачений, знаходячись поблизу кафе-бару, розташованого за адресою: вул. Перемоги, буд. № 52-а, у с. Ковчин, Куликівського району, Чернігівської області, під час словесного конфлікту, який виник через дівчину, взяв дерев’яну дошку, якою наніс потерпілому один удар в область голови спереду. Внаслідок удару потерпілий отримав тілесні ушкодження у вигляді множинних переломів кісток лицевого черепу з забійною раною лобної ділянки голови, синцями та забиттям м'яких тканин обличчя, ускладнені гострим гнійним пансинуситом, проникаючого рогівково-склерального поранення з гемофтальмом та периорбітальною гематомою правого ока.
Після конфлікту обвинувачений покинув місце злочину, а потерпілий викликав собі швидку. Тікати від правоохоронних органів чоловік не став, коли до нього завітали працівники поліції, одразу розповів про обставини події.

Довідково: ч. 1 ст. 121 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Відпочив на липовому лікарняному

Суд розгляне обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно особи, яку обвинувачують у використанні підробленого листка непрацездатності. Чернігівською місцевою прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням чоловіка у використанні завідомо підробленого документа (ч. 4 ст. 358 КК України).
Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений, працюючи у Комунальному енергогенеруючому підрозділі "Чернігівська Теплоелектроцентраль" ТОВ Фірми "ТЕХНОВА", з метою приховання факту відсутності на робочому місці протягом трьох тижнів, 18.11.2017 надав відділу кадрів товариства завідомо підроблений офіційний документ - листок непрацездатності, достовірно знаючи, що лікування у вказаному закладі не проходив. Встановлено також, що лікарняний чоловік замовив собі через мережу Інтернет.

Довідково: ч. 4 ст. 358 КК України передбачає покарання у виді штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Невдало перевдягнувся у "Голівуді"

До суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно чоловіка за підозрою у пограбуванні. Суд розгляне кримінальне провадження відносно особи, обвинувачуваної у відкритому викраденні одягу з магазину «CROPP», який знаходиться в ТРЦ «Голівуд» (ч. 2 ст. 186 КК України). Досудовим розслідуванням встановлено, що чоловік, 27.07.2019, близько 20 год. 25 хв., перебуваючи в приміщенні магазину «CROPP», зняв з вішаків одяг на загальну суму 3490 грн. та пішов з ним до кабінки для переодягання. Там, усі речі чоловік заховав собі у рюкзак, попередньо зірвавши з них магнітні кліпси. Однак, працівники магазину зрозуміли про погані наміри клієнта та намагались його зупинити. Обвинуваченому вдалось вирватись та втекти, затримати його вдалось вже на виході з торгового центру. Встановлено, що обвинувачений вже не вперше причетний до вчинення майнових злочинів, востаннє звільнився з місць позбавлення волі на початку 2018 року. Кінцеве рішення у справі ухвалить суд, а обвинувачений його очікуватиме під вартою.

Довідково: ч. 2 ст. 186 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 4 до 6 років.

За інформацією Чернігівської місцевої прокуратури та прес-служба прокуратури області

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"