Програми для тестування поліцейських, як рентген для хворих

 

Як уже повідомлялося, в Чернігівській області 26 липня стартувала атестація поліцейських, яку мають пройти дві тисячі  правоохоронців. Перша велика група в складі 340 поліцейських проходила тестову атестацію з допомогою спеціальних  комп’ютерних  програм 28 липня на базі комп’ютерних класів Чернігівського технологічного університету під наглядом громадських спостерігачів.

Головне завдання  цього першого виду атестації – перевірка поліцейських на логічне і аналітичне мислення та на знання відповідного законодавства. Рівень такої підготовки встановлюється за результатами індивідуальних відповідей на 60 запитань кожної з двох програм – на логіку і знання законів. Втім, за словами начальника Управління кадрів обласної поліції Костянтина Фещенка, комп’ютерна атестація показує більше, ніж досягнення головного  завдання. Скажімо, в ході відповідей на запитання  комп’ютерної програми трапляються випадки, коли поліцейські дочасно завершують програму тестування (на кожен тест відводиться година), але при цьому набирають лише 20-25 балів з 60 можливих, а за сумою двох тестів менше 50 балів з 120 можливих.

- Це може свідчити про те, що й у повсякденній роботі такий працівник здатний на поспішність, за якою стоїть  доля запідозреної людини чи доказу злочину, - говорив досвідчений кадровик. – Втім, кожен  подібний випадок розглядатимемо індивідуально, адже людина – не робот, у неї можуть бути й побічні причини поспішності, не зібраності. Та й випадків таких, на щастя, поки що одиниці. Але не звертати на них уваги ми не маємо права, і добре, що вони виявляються тепер, при тестуванні, а не потім – у роботі.

Слід зауважити, що у перший день таких, хто набрав малу кількість балів було небагато, більшість показували середній та високий релуьтат. Проглядається й неофіційна закономірність: кращі результати показують слідчі, оперативники, кадровики й співробітники, пов’язані з інформаційними технологіями. Так, підполковник Управління інформаційного забезпечення Валентин Майборода 28 липня набрав 106 балів, перекривши 105-бальний «рекорд» кадровика Бригинця. Високі тестові показники продемонстрували того дня й інші поліцейські.

«Вималювалася» ще одна тенденція: переважна більшість «тестованих» краще відповіли на питання з логічного та аналітичного мислення, ніж на знання законодавства. Добре це чи погано?.. Закони можна підучити в ході роботи, а якщо батьками не закладена ота логіка й аналітика – чи можна без цього працювати в поліції?..

Тож, з  пояснення начальника Управління кадрів Костянтина Фещенка, результати комп’ютерного тестування оцінюватимуться не тільки по набраних балах. Попереду ще співбесіда з членами атестаційних комісій. Бо ж «просвітили» комп’ютерною програмою кожного поліцейського, як рентген у лікарні просвічує пацієнтів, неможливо.

На жаль, навіть найсучасніші високотехнічні  технології  не здатні достеменно виявити в поліцейського дуже небезпечні суспільні хвороби – дешевизну душі, безпринципно-сонливу життєву позицію та інфікування  бацилою байстрюка від влади. Але це можуть розгледіти екзаменатори в ході  живих  співбесід  з кожним поліцейським, що проходитиме після комп’ютерного тестування. Найважливіше, мабуть,  щоб самі тестувальники  не були уражені цими суспільними болячками.

                                      Григорій Войток 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"