Профспілка закликає не використовувати вчителів у політичній боротьбі

 
Про результати засідання пленуму Чернігівського міського комітету Профспілки працівників освіти і науки  22 лютого розповіла заступник голови міського комітету Профспілки Ірина Ведь.
 
За її словами, у цьому засіданні взяли участь, зокрема, начальник управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура та голова обласної організації Профспілки Тетяна Матвеєва. Його учасники прийняли рішення звернутися до депутатів Чернігівської міської ради, щоб вони на найближчій сесії підтримали рішення щодо збільшення видатків на оплату праці працівників закладів загальної середньої освіти на 38,8 млн грн. Крім того, звернутися до Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України щодо виділення додаткових коштів бюджету м. Чернігова для забезпечення гарантованих державою підвищень заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти. А також щодо ініціювання внесення змін до Формули розподілу освітньої субвенції, змінивши необхідні коефіцієнти, а також передбачивши потребу в коштах на поділ класів при вивченні окремих предметів, функціонування груп продовженого дня тощо.
 
- На початку року в освітній сфері міста виникли два питання: юридичне та економічне. Юридичне питання полягало в тому, що керівники навчальних закладів видали неправильний наказ, а саме, вчителів не попередили про те, що буде змінена оплата праці в частині надбавки «за престижність педагогічної праці».
 
Під час засідання пленуму ми досягли домовленості з начальником управління освіти та рекомендували керівникам ЗНЗ міста внести зміни до наказів та перенести дату, коли буде змінюватися розмір відповідної надбавки. На сьогоднішній день згідно з юридичними нормами за два місяці всі вчителі попереджені про те, що у них буде знижуватися оплата праці. Розмір цієї надбавки з 1 квітня становитиме не 20%, а 5% посадового окладу.
 
Але ще й є економічна проблема - де брати кошти, щоб надбавка була більша за розміром. Економістами проводилися всі розрахунки, працювали й юристи і в результаті була знайдена причина – вся вина у формулі розподілу освітянської субвенції.
 
На засіданні пленуму затверджено два звернення: до депутатів Чернігівської міської ради з тим, щоб вони підтримали звернення до КМУ та МФУ щодо виділення додаткових коштів для забезпечення повного фінансування освітянської галузі нашого міста. Цей документ уже направлений для ознайомлення всім депутатам. Друге звернення стосується того, що необхідно внести зміни до формули розподілу освітньої субвенції і врахувати при цьому специфіку навчальних закладів, які функціонують у нашому місті – це гімназії, ліцеї. Крім того, класи в цих закладах поділяються ще й на підгрупи, працюють групи продовженого дня та ін., - зазначила Ірина Ведь. - Чернігівський міський комітет Профспілки працівників освіти і науки діє в рамках чинного законодавства. Я вважаю, що перш ніж щось робити, потрібно знайти спільну мову і тільки, як кажуть, за "круглим столом", можна щось вирішити. А гасла, які можуть роздаватися, ні до чого не призведуть.
 
      У прийнятому на пленумі освітян зверненні також зазначено, що «нова Формула розподілу освітньої субвенції, затверджена у грудні минулого року постановою КМУ, призвела до того, що з Державного бюджету України для м. Чернігова було виділено освітньої субвенції у 2017 році 274 млн грн, а у 2018 році - 271 млн грн, з них на загальну середню освіту: у 2017 році 253,4 млн грн, а у 2018 році - 240,8 млн грн. Згідно з розрахунками управління освіти міської ради, для збереження надбавок на попередньому рівні необхідно 60,9 млн грн».
 
Прес-служба Чернігівської міської ради

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"