Проблему з чернігівським сміттям вирішать поляки

Уже наступного року в Чернігові можуть розпочати будівництво найсучаснішого сміттєпереробного заводу за польською технологією утилізації відходів. Вона абсолютно не токсична і не передбачає ані спалювання, ані сортування сміття. Дана технологія запатентована і вже реалізована в декількох проектах, зокрема, в місті Познані Великопольського воєводства.

8 грудня чернігівський міський голова Владислав Атрошенко разом з представником польської сторони, головою правління АОН Cegielski-Poznan S.A. (Республіка Польща) Войцехом Венцлавеком розповіли журналістам про технологію переробки сміття цим заводом.

Принцип дії сміттєпереробного заводу

Майбутній завод буде переробляти сміття як нове, так і з міського сміттєзвалища. Принцип його роботи полягатиме в наступному. Спочатку сміттєвози привозитимуть сміття, яке завантажуватиметься в спеціальний подрібнювач. Потім подрібнені відходи закладатимуться у своєрідний вакуумний «термос», там відходи обдаватимуться парою з температурою 120 градусів за Цельсієм. Завдяки цьому сміття втратить неприємний запах та до 60 відсотків вологи і значно зменшиться в об'ємі.

Далі вся ця маса направлятиметься до іншого цеху. Там сміття посортують, наприклад, магнітом відберуть залізо, а далі перетворять на вісім різних субстанцій для вторинної переробки.

Кінцеву біомасу можна буде використовувати як паливо або в сільському господарстві. Нетоксичні рештки, наприклад, камені, становитимуть приблизно 5-8% і їх утилізуватимуть окремо.

«Польська сторона пропонує нам новітню технологію переробки сміття, яка є абсолютно нетоксичною, не передбачає спалювання і попереднього сортування, – пояснює Владислав Атрошенко. – Отже, нам не доведеться вкладати кошти у встановлення додаткових контейнерів. Єдине, за що я переживаю, це те, що відходи на нашому міському сміттєзвалищі пересипані піском. І цей фактор може скоротити роботу заводу вдвічі, а то й втричі. Тому, я думаю, це питання потрібно буде ще обговорити з техніками».

Ціна будівництва

За попередніми розрахунками, максимальна вартість запропонованого сміттєпереробного заводу від поляків складе 35 мільйонів євро. Чернігів виплачуватиме гроші 10 років. Після цього підприємство стане власністю міста.

Владислав Атрошенко зі своєї сторони вже ухвалив будівництво сміттєпереробного заводу за польською технологією, залишилося прийняти рішення депутатам.

«У разі згоди депутатського корпусу міськради на спорудження сміттєпереробного заводу польські партнери укладуть угоду з «твердою» ціною щорічної оплати за переробку сміття, – повідомив мер. – Ця сума виділятиметься з міського бюджету. Відтак, тариф на утилізацію сміття для чернігівців підвищувати не будуть. Хоча в порівнянні з Польщею, наші тарифи просто смішні. Коли чернігівці платять трохи більше п’яти гривень з особи за утилізацію сміття, за ту ж послугу поляки сплачують 140».

Де ж розміститься завод?

Для розміщення сміттєпереробного заводу розглядаються дві ділянки: Чернігівська ТЕЦ і міське сміттєзвалище на Масанах. Обидві ділянки вже оглянули члени делегації Великопольського воєводства, яка приїздила до Чернігова презентувати проект. Зараз залишилося підрахувати витрати і вирішити, який із варіантів найбільш підходящий.

 

«Пріоритетним поки що є варіант із розташуванням заводу на території ТЕЦ, – говорить Владислав Атрошенко. – Справа в тому, що за технологією, яку пропонують поляки, для сміттєпереробки потрібна пара. І її можна взяти на ТЕЦ. До того ж, біля ТЕЦ є 9 гектарів землі, де таке будівництво можливе. Та тоді доведеться возити сміття зі звалища на Масанах до ТЕЦ, а це 15 кілометрів, тому для перевезення знадобиться додатковий транспорт. У разі ж, якщо побудувати завод прямо біля звалища, питання транспортування сміття відпаде, але виникає питання, де взяти пару».

Найближчим часом до Чернігова для консультацій має приїхати польський технічний експерт.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"