Про садибу Дараганів заговорили в столиці

Днями про долю унікальної пам’ятки дерев’яної архітектури Лівобережжя ХVІІІ століття – маєток Дараганів, в якому останнім часом «прописалися» безхатченки, – говорили в Національному музеї історії України у Києві.

Захід був присвячений презентації мистецького проекту «Родинні гнізда, духовні та мистецькі осердя старої Руси-України». Сучасний стан та перспективи порятунку вищезгаданої пам’ятки, що плаче гіркими сльозами в селищі Козелець і благає про допомогу, стали основним предметом обговорення для представників культурної громадськості. Аби привернути увагу до архітектурної спадщини нашої держави, яка перебуває у жалюгідному стані і потребує порятунку, було відкрито виставку світлин та створено відеорепортаж. Обговорювали і можливості реконструкції садиби.

Заступник голови Козелецької райдержадміністрації Віра Жидкова, яка брала участь у засіданні круглого столу, охоче розповіла кореспонденту «Чернігівщини», про що вдалося домовитися.

«Розпочали з фотовиставки, яку зробив фотомитець Дмитро Клочко біля маєтку Дараганів, аби ознайомити учасників заходу з цією пам’яткою. Далі присутні мали змогу оглянути імпровізований кліп на пісню «Ох, я нещасний» у виконанні Тараса Компаніченка для розуміння повної картини. Куратор проекту Ірина Данилейко закликала всіх не бути байдужими до обєктів мистецько-культурної спадщини і допомогти знайти спонсорів, можливо, навіть іноземних, які б долучилися до реконструкції. До речі, представників польського земляцтва, які були присутні на засіданні круглого столу, цей проект, здається, зацікавив. Змістовний звіт Тараса Компаніченка на тему «Врятувати Покорщину: для кого ми це робимо і чому для нас це важливо» став ключовим моментом презентації. Вже за кілька днів архітектор-реставратор Анатолій Ізотов, який також був активним учасником зустрічі, завітав до Козельця, аби на власні очі побачити і оцінити маєток. Насамперед, він пообіцяв особисто звернутися до відомого технолога зі столичного Інституту «УкрНДІпроектреставрація» Олени Білецької для обстеження пам’ятки та визначення технології реставрації. Бо саме ця жінка є провідним українським експертом і дослідником дерев’яних конструкцій», – розповіла Віра Іванівна.

Нині, за словами заступниці, вони збираються звернутися до обласної ради з проханням, щоб депутати на наступній сесії проголосували за передачу садиби Дараганів на баланс Козелецької районної ради задля того, аби з правової точки зору можна було робити якісь кроки у відновленні архітектурної пам’ятки.

Сніжана БОЖОК, фото з архіву Козелецької РДА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"