"Привали на картку купа бабла". Нардепи здивувалися різкого зростання своїх зарплат

ЗМІ вже повідомляли, що в день прийняття бюджету на 2018 рік народні обранці проголосували за постанову, якою збільшили власні оклади. Підвищення відбулося в грудні "заднім числом" - з 1 жовтня.

Тобто виплачені зарплати за жовтень і листопад перерахували заново, з урахуванням підвищеного окладу. Суми набігли настільки вражаючі, що на них неодмінно відреагували навіть самі народні обранці.

"Із зарплатою вчителя депутатські гонорари не порівняти"

Розмір депутатської зарплати здивував депутата Євгена Мураєва. На своїй сторінці в Facebook народний обранець написав, що днями отримав депутатську зарплату за чотири місяці, і її сума виявилася величезною.

"Виявляється, я багато пропустив. За вказаний період (4 місяці. - Прим. Ред.) Оплата того, чим займаються парламентарії (це навряд чи можна вважати працею), зросла до показників важких часів кривавого тирана Януковича. Але то була погана, злочинна влада. А ця гіднимі. Тому своєчасно індексує свої доходи, і отримувати майже три тисячі доларів в касі ніхто не соромиться. із зарплатою вчителя, водія або просто з середньою зарплатою по країні ніхто депутатські гонорари теж не порівнює. чомусь. до речі, видають все свіжими, тільки що друкованими купюрами, з послідовними номерами. "Магія зростання економіки" або "Я покажу вам, як треба управляти країною (с)", - написав депутат у себе на ФБ.

У розмові зі "Країною" Мураєв уточнив, що зазначена сума в перекладі на долари набігла за чотири місяці. Але навіть якщо брати помісячно, все одно гроші виходять більш ніж пристойні - понад тисячу доларів.

Як росло депутатське добробут

З 2005 до 2014 року депутатська зарплата становила близько 14-15 тисяч гривень. Тоді оклади депутатів були прирівняні до міністерських (понад 7 тисяч гривень). А сама зарплата формувалася з урахуванням різних надбавок: за наукові ступені, знання іноземних мов, стаж роботи, інтенсивність праці, доступ до державної таємниці, головування в комітетах і участь в делегаціях та інші досягнення.

Після Майдану заробітки народних обранців були спочатку обмежені сумою трохи більше 6 тисяч грн. Це, до речі, викликало обурення деяких нардепів - мовляв, як на таку суму можна прожити, не беручи хабарів. Але незабаром життя взяла своє, і зарплати депутатів знову почали зростати, до кінця минулого року дотягнувшись до приблизно 16-18 тисяч на місяць (оклад плюс надбавка). Але справжній ривок вони зробили після прийняття бюджету-2018, в якому депутати заклали собі оклади в 17 тисяч (10 прожиткових мінімумів). З 1 грудня 2018 року ця сума ще підросте - тоді прожитковий мінімум буде підвищено до 1853 грн, відповідно "мінімалка" звичайного депутата виросте до 18 530 гривень.

Оклад спікера був збільшений до 12 прожиткових мінімумів - на сьогодні це 20,4 тисячі гривень. Повторимося, мова йде про "голом" окладі. Завдяки численним надбавок офіційний депутатський дохід в місяць став в 1,5-2 рази вище. Разом зараз рядовий депутат, член комітету заробляє близько 30 тисяч гривень. "Зараз краще, ніж було", - лаконічно відповів на запитання "Країни" народний депутат Мустафа Найєм ( "Блок Петра Порошенко", БПП). Він був одним з тих, хто піднімав питання про перегляд зарплат відразу після обрання в Раду в 2014-му.

30 тисяч на кишеню

Плюс відбувся перерахунок за останні місяці минулого року (оклади підняли заднім числом з 1 жовтня). "І тоді кожному привалило на картку купу бабла", - розповідає "Країні" народний депутат Сергій Каплін (БПП). "Мені спадає на місяць чотири або п'ять нарахувань: компенсація за проїзд по Україні, кошти на проживання, депутатські витрати і зарплата. Сама зарплата тепер становить близько 30 тисяч, раніше було 16 тисяч", - говорить народний обранець. За його словами, з огляду на те, що його колеги в грудні підтримали підвищення депутатських зарплат заднім числом, було додатково нараховано ще близько 30 тисяч гривень за жовтень і листопад.

Саме перерахунок зарплат, за словами Капліна, і став причиною для подиву його колеги Євгена Мураєва: "Дійсно, якщо скласти всі перерахунки і підвищену зарплату за чотири місяці, то сума виходить значна". Оскільки надбавки у кожного свої, депутатська зарплата може варіюватися. Наприклад, кандидати та доктори наук отримують більше на 1,5-2 тисячі гривень, за кожен іноземну мову (а багато депутатів у відділі кадрів вказують, що знають його "зі словником") додають до окладу 200 гривень. Стільки ж коштує і "доступ до держтаємниці".

"Мені прийшла зарплата 31 тисяч гривень і 32 тисячі на здійснення депутатської діяльності. Але, думаю, що для більшості депутатів ця зарплата взагалі нічого не означає", - говорить "Країні" позафракційний депутат Віктор Чумак.

Народний депутат Юрій Левченко (позафракційний), член партії "Свобода", говорить, що зараз, після обчислення податків, депутати отримують від 28 тисяч і вище залежно від посад, які вони займають у комітетах.

"Оклад 17 тисяч гривень, проте зарплата виходить значно більше за рахунок надбавок, затверджених рішенням регламентного комітету по аналогії з Кабінетом міністрів. Виходить, що формує зарплати Кабмін, а парламент за ним повторює, - розповідає" Країні "Левченко. - У мене після податків виходить понад 29 тисяч гривень. Але мені було досить і попередньої зарплати. Я взагалі не вважаю, що вона повинна бути в шість разів більше, ніж середня зарплата по країні ".

Відзначимо, що насправді зарплата депутата перевищує середню по країні (7500 гривень) в чотири рази.

Цікаво, що кожен депутат сам вибирає, яким чином йому отримувати зарплату. Якщо раніше парламентарії отримували зарплати на картки Ощадбанку РФ в Україні, то тепер кожен слуга народу може сам вибрати, на карту якого банку йому будуть перераховувати кошти. Нерідкі випадки, коли депутати вирішують забирати гроші в парламентській касі готівкою.

До речі, один нардеп обходиться українцям в середньому в 5 мільйонів гривень на рік. У цю суму входить зарплата, компенсації на здійснення депутатської діяльності та зміст всього апарату, який працює на парламентаріїв.

Як не раз писала "Країна", офіційні доходи українських міністрів також значно зросли за останній рік, досягаючи часом тільки по зарплатах майже 100 тисяч грн на місяць.

При цьому деякі з них отримують навіть більше глави уряду Володимира Гройсмана і президента Петра Порошенка за рахунок надбавок.

У січні президентська зарплата склала 28 тисяч грн. У прем'єра Гройсман вона більш 29 тисяч грн. А ось міністр внутрішніх справ Арсен Аваков отримав за перший місяць року 35 тисяч гривень, що в два рази нижче, ніж в грудні. Глава Мінфіну Олександр Данилюк заробив ще більше - 37,5 тисячі.

 

Джерело : "Антикор"

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"