Прилуцький меценат встановив у Києві памятник Сергію Данченку

Біля входу до камерної сцени Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка тепер стоїть бронзовий пам’ятник його художньому керівникові Сергію Данченку, котрий очолював театр з 1978 по 2001 рік.

Народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, професор Сергій Данченко починав свій режисерський шлях у період «хрущовської відлиги», коли радянський театр охопили новаторські віяння, що відчувалися й в Україні. Глядачі досі пам’ятають яскраві режисерські роботи Сергія Данченка - «За двома зайцями» М. Старицького, «Санаторійна зона» за М. Хвильовим, «Украдене щастя» І. Франка, «Візит старої дами» Ф. Дюрренмата, «Енеїда» І. Котляревського та ще багато вистав, в основі яких – українська та зарубіжна класика. Свого часу ці постановки принесли театру ім. І. Франка славу та популярність не тільки в Україні, а й серед шанувальників театрального мистецтва Росії, Білорусі, Словаччини, Польщі, Болгарії. Потужний режисерський талант Сергія Данченка вивів український театр на європейську сцену – це підкреслювали у своїх виступах на відкритті пам’ятника 19 жовтня радник Президента України Юрій Богуцький, Міністр культури України Леонід Новохатько та ініціатор встановлення монументу – директор Національного театру ім. І. Франка Михайло Захаревич.

Пам'ятник Сергію Данченку виготовлений коштом прилуцького мецената Юрія Коптєва. Його співробітництво з авторами монументу – київськими скульпторами Володимиром та Олексієм Чепеликами – розпочалося ще в 2008 році, коли у Прилуках було встановлено пам’ятник народному артисту Миколі Яковченку. Згодом у співпраці мецената та скульпторів були створені пам’ятники українській поетесі Любові Забашті (встановлений на її батьківщині у Прилуках), кіноактору й співаку Марку Бернесу у Ніжині, засновнику Київського театру ім. І. Франка Гнату Юрі – його відкриття у 2011 році, як і цьогорічна церемонія, зібрали біля театру усіх «франківців».

«Я щасливий з того, що поставив пам’ятник такій видатній людині», - сказав Юрій Коптєв. Нині меценат мешкає в Москві, та під його постійною опікою – відродження пам’яті про видатних українців і зокрема, вихідців з Прилук (звідки сам родом) та Чернігівщини. Незабаром у Чернігові коштом Юрія Коптєва буде споруджено монумент українському кінорежисеру Олександру Довженку – відкриють його до 120-річчя видатного кіномитця, що відзначатиметься в наступному році.

 

                                                                                                                                                                               Фото Ігоря Павлюченка

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"