Прилуки вшанують память жертв Голодомору

Є в історії України особливо трагічна дата, що припадає на кінець осені. Це – День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. 80 літ відділяє сучасну державу від того страшного часу. Однак не притупляється людська пам’ять, не стираються в ній жахи голодного 33-го, тяжкі спогади передаються від покоління до покоління, записуються дослідниками та видаються книгами і статтями, заповнюючи трагічними фактами цілу сторінку української історії, яка довго залишалася невідомою.

Розповісти молодому поколінню про Голодомор як геноцид українського народу мають на меті численні тематичні заходи, які відбудуться в навчальних закладах Прилук протягом тижня. Це уроки пам’яті й години спілкування, демонстрація фільму «Голодомор 1932-1933 років в Україні. Невивчені уроки», яка теж запланована на ці листопадові дні.

У краєзнавчому музеї ім. В. Маслова 21 листопада пройде краєзнавча година про голодомор на Прилуччині, того ж дня центральна міська бібліотека ім. Л. Забашти організовує бібліографічний огляд книг, присвячених голодному лихоліттю.

22 листопада у Спасо-Преображенському соборі міста розпочнеться з панахиди за померлими від голодоморів. Їхню пам’ять прилучани вшанують покладанням квітів та колосків пшениці до пам’ятного знаку жертвам Голодомору на вулиці Шевченка. Біля хреста, встановленого на міському цвинтарі в пам’ять про померлих від голоду 1932-1933 років жителів Прилук, о 10.30 розпочнеться церемонія вшанування жертв голодоморів.

Наступного дня, 23 листопада, Прилуки долучаться до всеукраїнської акції «Запали свічку». О 16.00 в оселях жителів міста та в приміщеннях державних установ запалають поминальні свічки – в пам’ять про тих, чиї життя в 1932-1933 роках завчасно забрав Голодомор.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"