Предмет розбрату – розпайоване майно

На батьківщині уславленого українського кобзаря Остапа Вересая, заледве не в самому родовому гнізді козацького полковника Галагана – в Сокиринцях, що на Срібнянщині, – розпайоване колгоспне майно стало предметом розбрату. Не помирилися дві агрофірми: одна з них заявляє про рейдерське захоплення, представники іншої кажуть, що купили майно на аукціоні. Як виявилося, справа з кримінальним душком.

Сокиринці, що на Срібнянщині, називають перлиною східної Чернігівщини. Це – родове помістя козацько-старшинського роду Галаганів. Чого тільки вартий їхній родинний маєток – перлина палацово-маєткової архітектури Лівобережжя кінця ХVІІІ століття! А поруч з бароковою красою – благодатні землі: майже 4 тисячі гектарів родючих українських чорноземів, розпайованих між тутешніми селянами після розвалу колгоспу…

У 2007 році в Сокиринці заходить приватне сільськогосподарське підприємство з однойменною назвою «Сокиринське» (власник Рус Олександр Борисович), яке викуповує в одного з місцевих фермерів корпоративні права на господарство.

«Фермер просто не тягнув господарство, тому ми викупили у нього корпоративні права, – пояснює власник «Сокиринського». – За власною ініціативою я придбав для аграрного ліцею та школи спортивну форму, футбольні та волейбольні м’ячі, сітки, купив тенісні столи, «залізо». В місцевий клуб купив медіа-апаратуру з умовою, що будуть показувати нормальні хороші фільми, – продовжує підприємець. – Аграрний ліцей я вважав кузнею майбутніх кадрів для нашого господарства. Ми проводжали випускників в армію, дарували іменні годинники, допомагали придбати житло. Думали, що зайшли всерйоз і надовго».

Втім, не так сталося, як гадалося.

За словами Олександра Руса, майно та земля потрапили в поле зору потужного місцевого аграрного господарства ТОВ «Батьківщина», власником якого є нині діючий нардеп Олег Дмитренко.

«Наприкінці 2009 року Дмитренко почав блокувати роботу ПСП «Сокиринське». Він особисто разом зі своїм батьком перегороджував дорогу нашій техніці. Міліція просто бездіяла і не втручалася, – констатує підприємець. – Разом із тим конкуренти використали тактику підбурювання місцевих пайовиків, тому нам довелося важко», – визнає Олександр Рус.

За словами Руса, подібну тактику власник «Батьківщини» до того використав ще у двох селах – Щурівці Ічнянського району та Березівці – Талалаївського. Там Олександр Рус також мав свої підприємства, які обробляли орендовану землю і через тиск та підбурювання людей змушений був звідти піти.

«У Сокиринцях ми домовилися зі СТОВ «Дружба Нова», що вони викуплять корпоративні права. Я не хотів більше воювати, до того ж ми важко пережили кризу, – каже власник «Сокиринського». – Пізніше, у 2010 році в підприємства виникла заборгованість, у «Дружби Нової» почалися проблеми, відтак вони не викупили господарства і частини паїв. Я пішов на переговори з Дмитренком і ми домовилися, що він все викупить, а я піду. З мого дозволу СТОВ «Батьківщина» завела на територію господарства свою охорону, інакше б просто розтягнули майно».

Одначе, як переконує Олександр Рус, його діловий партнер забув йому заплатити.

«Коли Олег Дмитренко став нардепом, то взагалі перестав брати від мене слухавку», – скаржиться фермер.

Разом з тим почалися проблеми у тих людей, котрим пан Рус продав частину свого майна.

«На початку серпня цього року до мене звернулася жінка, яка викупила низку об’єктів нерухомості в Сокиринцях: плотню, кузню, склад, їдальню, гараж, комбікормовий цех. Частину майна вона здавала в оренду, – розповідає Олександр Борисович. – До орендаря навідалися люди з «Батьківщини» і вимагали віддати їм пилорамний верстат, інакше відключать світло».

За словами Руса, він разом із власницею майна звернулися із заявою до поліції.

«Коли почали з’ясовувати у РЕМі, на якій підставі вони виключили орендарю у приміщенні світло, то ті сказали, що у них є договір між ПСП «Сокиринське» і ТОВ «Батьківщина». Я здивувався, бо ніяких договорів з «Батьківщиною» ми не підписували, – каже Олександр Рус. – Мені все ж вдалося отримати копію цього договору і я бачу, що він несправжній: там стоїть підпис не мого директора і печатка не нашого підприємства».

Як виявилося, за даним фактом і справді порушено кримінальну справу – частина 1 статті 358 Кримінального кодексу України (фальсифікація документів).

Аби з’ясувати суть конфлікту, ми звернулися за коментарями до представників ТОВ «Батьківщина». Ті прислали копію постанови про арешт майна боржника за підписом начальника Срібнянського районного відділу державної виконавчої служби. Інших пояснень ми не отримали.

Разом із тим Олександр Рус знає, що частина майна є арештованою, одначе він не розуміє, на якій підставі охорона «Батьківщини» не пускає на територію об’єктів правоохоронців.

Редакція все ж залишає місце для коментарів нардепа Олега Дмитренка. Ми навіть готові частково виступити своєрідним медійним майданчиком для того, щоб прояснити і, можливо, врегулювати ситуацію.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"