Пожежники приїхали, коли будинок вже згорів

У Хвилівці, що під Ніжином, згоріла хата. А разом із нею і старенький господар. Вогнеборці стверджують, що на час їхнього прибуття полум’я охопило увесь будинок, тому 81-річного діда врятувати було неможливо. Натомість свідки події нарікають на байдужість сусідів і переконують: трагедії можна було б уникнути, якби рятувальники прибули вчасно.

Трагедія з летальним наслідком трапилася минулої середи, 8 листопада. Як повідомили у Державній службі з надзвичайних ситуацій, о 00:48 на їхній екстрений номер надійшов виклик про пожежу в селі Хвилівка.

«За викликом до місця події оперативно прибуло два відділення 16-ї Державної пожежно-рятувальної частини та місцева пожежна команда з села Талалаївка, – пояснюють у рятувальній службі. – На час їх прибуття вогнем був охоплений майже весь будинок. Спільними діями вогнеборців пожежу о 01:30 було локалізовано та о 03:25 остаточно ліквідовано».

Коли вогнеборці гасили полум’я, то виявили в оселі тіло чоловіка без ознак життя. Померлим виявився 81-річний господар помешкання.

А от свідки події нарікають на оперативність рятувальників. Кажуть, якби ті прибули вчасно, то все могло бути інакше. З їх слів, пожежа виникла через необережне поводження з масляним котлом. Люди самотужки намагалися загасити пожежу до приїзду рятувальників.

«Здивувала байдужість сусідів погорільців, – каже один із тих, хто намагався загасити пожежу, Богдан Гула. – Вони просто стояли й дивилися на те, як палає хата, замість того, щоб допомогти витягнути людину з охопленого вогнем будинку. Це було цілком можливо, адже пожежа тільки починалась».

За словами свідка трагедії, вогнеборців довелося чекати аж 40 хвилин з моменту виклику.

«Ми зателефонували їм і чекали майже 40 хвилин, – продовжує Богдан. – На місце події вони прибули, коли вже від дому майже нічого не залишилось. Поліцейські приїхали на виклик ще пізніше за пожежників».

Люди не розуміють, чому рятувальники та правоохоронці так довго їхали, адже від Ніжина до Хвилівки якихось 7 кілометрів.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Богдана ГУЛИ та Управління ДСНС у Чернігівській області

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"