Пожежна безпека виборчих дільниць

В місті Чернігові утворено 124 виборчі дільниці. Більшість із них розташувалися у приміщеннях будівель з масовим перебуванням людей, а саме: загальноосвітні та спортивні школи, будинки культури, ВУЗи, лікарні, тощо. У зв’язку з цим, керівники тих об’єктів, де розташовуватимуться виборчі дільниці повинні вже зараз подбати про виконання заходів цивільного захисту, техногенної і пожежної безпеки й організувати їх дотримання 31 березня 2019 року під час проведення голосування на  виборах Президента України, а саме:

– Перевірте евакуаційні шляхи та виходи. Вони повинні бути завжди вільними, щоб не перешкоджати вільному руху людей в разі надзвичайної ситуації. Двері евакуаційних виходів мають відкриватися в напрямку виходу з будівлі та замикатися лише на внутрішні запори, які легко відмикаються зсередини.

– Не дозволяється розміщувати будь-які пристрої, що заважають нормальному зачиненню протипожежних чи протидимних дверей. Дерев’яні конструкції покриття будівель слід піддати вогнезахисній обробці.

– На вікнах виборчих дільниць забороняється встановлювати глухі грати. Якщо ж вони є, то їх треба відчинити або зняти.

– Якщо виборча дільниця має один евакуаційний вихід або розташована вище другого поверху, то не можна, щоб в ній одночасно перебувало більше 50-ти осіб.

– Необхідно перевірити й привести у належний протипожежний стан системи опалення, газового та електрогосподарства.

– Забороняється розташовувати меблі, інші горючі речі чи матеріали на відстані ближче 0,5 м до обігрівальних приладів.

– Заборонено користуватися електронагрівальними приладами (кип’ятильниками, електрочайниками, прасками, електроплитками і т.ін.), пошкодженими і саморобними електроприладами, чи з відкритими нагрівальними елементами, а також використовувати замість стандартних електрозапобіжників так звані «жучки».

– У випадку аварійного відключення струму, обслуговуючий персонал дільниці повинен бути забезпечений акумуляторними або ручними електричними ліхтарями.

– Виборчі дільниці повинні мати справні системи пожежної сигналізації, пожежогасіння, протидимного захисту та оповіщення.

– На випадок пожежі або іншої надзвичайної події, у приміщеннях необхідно розмістити сертифіковані вогнегасники, телефонний зв'язок із зазначенням номеру виклику оперативно-рятувальної служби – «101», а також визначити порядок оповіщення людей та довести його до всіх осіб, що задіяні на виборчій дільниці.

– На об’єкті слід провести перевірку справності систем внутрішнього (пожежні крани) та зовнішнього (гідранти, водойми, ін.) протипожежного водопостачання, шляхом пуску води.

– Під час голосування виборців, потрібно організувати чергування членів добровільної пожежної дружини. Особи, яких призначено відповідальними за забезпечення пожежної безпеки, перед початком та по закінченню роботи виборчої дільниці зобов’язані ретельно оглянути приміщення та переконатися у повному виконанні протипожежних вимог.

При перших ознаках пожежі чи іншої надзвичайної події, насамперед необхідно негайно повідомити про це в оперативно-рятувальну службу по номеру телефону «101» та без паніки швидко евакуювати з будівлі людей, цінні документи й матеріальні речі. У випадку пожежі, потрібно забезпечити її гасіння за допомогою первинних засобів пожежогасіння. В разі виявлення невідомих предметів або речовин, ні в якому разі не можна чіпати їх руками та переносити. За допомогою палиць, мотузки та яскравої тканини слід позначити місце небезпечної знахідки і не допускати до неї сторонніх осіб. Членів виборчих дільниць слід забезпечити засобами індивідуального захисту органів дихання та засобами надання першої медичної допомоги.

Пам'ятайте, що навіть незначні порушення заходів техногенної чи пожежної безпеки можуть поставити під загрозу не тільки важливі документи, але й життя багатьох людей!

Андрій Волков

Начальник ЧМВ У ДСНС

України у Чернігівській області

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"