Поверніть випас!


 

Ось вже рік як Менська райдержадміністрація водить селян за носа. Голова адміністрації то обіцяє приїхати на збори і не приїздить, то запевняє, що скасує своє розпорядження і не скасовує. Першого січня 2019-го року 70 тисяч гектарів земель запасу перейшли у власність Менської ОТГ, а напередодні – 29 грудня 2018 року – голова Менської РДА Валерій Щукін видав розпорядження, яким затвердив одному з сільгосппідприємств технічну документацію на 83,5 гектара громадського випасу та здав його в довгострокову оренду. Після обурення селян, погроз блокувати техніку та резонансу в ЗМІ випас вдалося вберегти від розорювання, проте до цього часу розпорядження не скасоване, а отже формально земля перебуває в оренді в агропідприємства.

 

Чиновники вкотре проігнорували людей

 

«Щукін не приїде», – перша фраза, яка пролунала у залі сільської ради з вуст виконувача обов’язків старости Лісківської сільської ради Дмитра Демиденка.

Люди зібрались, а з району - ніхто не приїхав

 

Ще вчора староста Лісок сидів у кабінеті голови Менської райдержадміністрації Валерія Щукіна і отримував він нього словесні гарантії візиту на схід села. Про приїзд люди домовлялись заздалегідь не тільки з головою РДА, але й з керівником ПрАТ «Менське племпідприємство», якому Щукін здав в оренду громадське пасовище та депутатом Менської міської ради Олександром Булавкою.

Проблема – річної давності. Так, голова Менської райдержадміністрації Валерій Щукін підписав розпорядження від 29 грудня 2018 року № 591 «Про затвердження ПрАТ «Менське племпідприємство» технічної документації із землеустрою по встановленню (відновленню) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) на території Менського району».

Дмитро Демиденко та Максми Гайдукевич

 

У розпорядженні райдержадміністрація затвердила 83,5 гектара людських пасовищ та сіножатей як невитребувані паї, які й передала в оренду приватному акціонерному товариству «Менське підприємство по племінній справі в тваринництві». Цільове призначення – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Копії розпорядження РДА мала надіслати до Менської міської ради, Лісківської сільської ради та відділу Держгеокадастру в Менському районі. У міській та сільській радах, м’яко кажучи, здивовані. Кажуть, що з документом їх ніхто не ознайомив, а знайшли його випадково вже у лютому 2019 року на сайті РДА.

Виконувач обов’язків старости Лісківської сільської ради Дмитро Демиденко називає розпорядження РДА незаконним, оскільки землі є колективною власністю. Рішенням зборів акціонерів їх було виключено зі списку і передано як випас та сіножаті в громаду.

Після того, як люди пригрозили владі акціями прямої дії, випас не зачепили.

«Я прожив 80 год і все время там був випас, – гнівається Іван Руденко. – Ми вже шостий раз збираємось, все обіщають, обіщають, а воз і досі на місці. По якому такому праву забрали нашу землю?».

Старожил Іван Руденко (у центрі)

 

 

Не буде лугів – буде пустеля!

 

Начальник відділу земельних ресурсів Менської міськради Павло Терентьєв переконує, що ситуація з землею в Лісках є прямим порушенням земельного законодавства, оскільки йдеться про землі колективної власності, які заборонено здавати в оренду.

Загалом стан земельних справ у Менській громаді потребує втручання правоохоронних органів, адже Ліски – непоодинокий випадок.

«Подібна історія була в Ушні, де переорали сінокоси. Там тільки одна людина піднялася, яка тримає коня – їй переорали заливний луг, – говорить землевпорядник. – Знаєте, що таке переорати луг? Це зміна цільового призначення, а вона проводиться по проекту. Яка екологічна служба надасть погодження на розорювання заливних лугів? Тому там було все зроблено з грубим порушенням законодавства. Якщо будуть розорювати заливні луги, то через 10-15 років ми отримаємо тут пустелю».

За словами Павла Терентьєва, ситуація в громаді з земельним упорядкуванням – важка. Пов’язано це з небажанням державних органів співпрацювати з ОТГ.

«Коли в громаду передали землі запасу, нам не надали жодного договору оренди, жодної цифри, жодної документації, в тому числі і по розпаюванню, – говорить він. – Тому роботу доводиться починати фактично з нуля».

 

10 днів на роздуми

 

Заступник Менського міського голови з земельних питань Максим Гайдукевич здивований небажанням чиновників з райдержадміністрації вирішити питання мирним шляхом.

«20-го грудня 2019 року люди домовились зібратись на 10-те січня 2020 року. 10-го січня люди зібрались, ми приїхали, а ніхто не з’явився. Коли набрали Олександру Булавці (депутату Менської міської ради) він сказав, що ніхто його не запрошував, – говорить заступник голови ОТГ. – Така ж ситуація і з Валерієм Щукіним».

Максим Гайдукевич озвучив і відсоток оренди, під який голова РДА віддав громадське пасовище.

«Ця земля здана в оренду як сіножаті. Якщо брати 5% від нормативно-грошової оцінки, то виходить 460 гривень за гектар. Це – копійки», – каже він.

Чиновник з об’єднаної громади пояснює: ці земельні ділянки не розподілені, вони не внесені в розпаювання і в протоколі зборів селян ця земля не підлягала розпаюванню. Крім того, до 2025-го року Менська міська рада також не матиме права розпоряджатися даними землями, оскільки зміна їх цільового призначення можлива тільки після переходу землі у власність громади.

РДА посилають в правильному напрямку

 

На думку виконувача обов’язків старости Лісок Дмитра Демиденка, дії районних чиновників мають усі ознаки кримінального правопорушення. Тому, як мінімум, треба здійснити перевірку законності рішення. Заяву про вчинення злочину староста подав до поліції ще минулого року, але її навіть не включили до єдиного реєстру. Через це староста звернувся за допомогою до прокуратури – там начебто пообіцяли допомогти.

Вихід із ситуації, яка вже рік не може вирішитись, люди бачать один: дати 10 днів голові РДА з моменту їх письмового звернення, яке селяни оформили на зборах, на скасування розпорядження. В іншому разі – доводитимуть свою правоту в суді. Представляти інтереси громади зобов’язуються у Менській міській раді – там вже підготували відповідний позов. Чекають реакції Валерія Щукіна.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Олексія Миколаєнка

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"