Постачальника газу можна змінити


 

Вже декілька років кожен абонент має право самостійно обирати того постачальника газу на власний розсуд. І якщо раніше цим питанням можна було не перейматися, бо вартість газу була нижчою від ринкової, то з вересня цього року всі обмеження в ціні газу скасовані. Та й сам перехід від одного постачальника газу до іншого став значно простішим: не потрібно буде прокладати нову газову магістраль до будинку. Нині перейти можна до будь-якого українського постачальника, який має відповідну ліцензію. І не обов’язково він має бути в нашому регіоні.

 

З 1 серпня в Україні запрацював вільний ринок газу для населення. Це означає, що держава більше не регулює ціни на газ, єдиної ціни на газ також немає. Зараз вартість блакитного палива для населення встановлюють постачальні компанії. Зараз на ринку понад 50 постачальників газу, які можуть надавати послуги населенню.

В умовах нового ринку не працює більше регіональний принцип: постачальники можуть продавати газ по всій Україні. Люди можуть самостійно його обирати незалежно від того, де він заходиться – в Чернігові чи у Львові.

«Сьогодні у населення є можливість економити до 40% своїх втрат. У листопаді ціни на газ у різних постачальників відрізняються майже на 3 гривні за кубометр, – говорить голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко. – Тому населення має можливість вивчити всі можливі пропозиції від газопостачальних компаній та обрати ту, яка пропонує найбільш привабливі умови.Конкурентний ринок завжди стимулює до того, що покращується якість послуг і збалансовується ціна. І від цього виграє споживач».

Ціну на газ формує постачальник, виходячи з ринкових цін. Так, у листопаді цього року ціна метра кубічного газу у різних постачальників різна. Стартує вона від 6 гривень за куб і доходить до 30 гривень. У ТОВ «Чернігівгаз Збут» ціна за куб газу у листопаді становить 8,87 грн. Таку ціну в цій компанії пояснюють витратами на утримання сервісних центрів та інших опцій для надання послуг населенню. Адже поки що лише регіональна газова компанія ТОВ «Чернігівгаз Збут» має сервісні центри для обслуговування своїх абонентів у кожному районі області. І саме відсутність таких центрів є однією з проблем нових газових постачальників.

«Ми маємо свої представництва по всій Чернігівській області. У нас вже існує ціла методика, яка дає можливість обслуговувати дистанційно споживача, і на все це потрібні кошти, – говорить керівник ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста. – В інших компаніях поки що немає того інструмента, який є у нас».

Щоб змінити постачальника, потрібно перш на все перевірити його ліцензію. Потім взяти мінімальний пакет документів: паспорт, ідентифікаційний код та документ на володіння помешканням і заповнити заяву на приєднання. Після цього чекати, поки вас переведуть до нового постачальника. За правилами, на перехід від одного до іншого постачальника газу потрібно від трьох до двадцяти одного дня. Сьогодні ТОВ «Чернігівгаззбут» постачає газ більш ніж 357 тисячам фізичних осіб, і близько 600 людей вже перейшли від них до іншого постачальника.

«Якщо людина хоче розірвати договір – це значить припинити газопостачання, – говорить Іван Луста. – Якщо говорити про перехід до іншого постачальника, то там зовсім інша процедура і інші документи. Спочатку треба обрати постачальника, і на його ресурсі з його допомогою зробити те, що написано в правилах. Не потрібно колишнього постачальника попереджати. Усе повинен оформити інший постачальник. У нас на ресурсі «Укртрансгазу» є спеціальна платформа, де відображаються всі коди постачальників і споживачів. Новий постачальник має там заявити, що людина переходить до нього, відкріпити її від попереднього постачальника і прикріпити до себе. Тільки тоді перехід відбудеться».

Проте навіть якщо ви перейдете до нового постачальника газу, все одно потрібно буде сплачувати за його доставку ПАТ «Чернігівгаз». Адже за газ як товар ви сплачуєте новому газопостачальнику, а за доставку – своєму облгазу. Послуга доставки газу надається споживачам незалежно від того, хто його постачає.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"