Пора саджати кущі , яки встигають ухватитися й укорінитися.

 Вересень – час для саджання малини, смородини та інших кущів.  Кущі встигають ухватитися й укорінитися. А рано навесні починають рости. Якщо садити пізніше – падають у сплячку й прокидаються пізно.

Саджати треба неглибоко і невисоко, щоб точка, де сходяться корені й гілки, була приблизно на рівні ґрунту. Бо навесні рослину ще може затягти углиб талими водами, і вона буде довго розвиватися. Кущ, посаджений високо, може засохнути.

  25 вересня можна починати садити плодові дерева. Раніше це робити небажано — деревина ще не вистигла. І не треба обдурювати природу. Якщо посадити рано — дерева погано приживаються.

 У книжках написано, що садити їх треба за два тижні до усталених морозів. У нашій місцевості — це початок листопада. Ну в крайньому разі — початок жовтня.

При купівлі саджанця звертають увагу на кількість горизонтальних коренів. Чим їх більше в чагарників, тим краще. Тоді вони швидше приживуться на новому місці, почнуть плодоносити й давати добрий урожай. Ями викопують такі, щоб вільно розмістилося коріння: для дерев — 60-65 сантиметрів глибиною й метр-півтора у діаметрі, для ягідників — 40-45 сантиметрів глибиною й 70 сантиметрів-метр у діаметрі. На піщаному ґрунті копати треба на 8-10 см глибше й зробити на дні «замок» утрамбованої глини, щоб вода не тікала в землю.

 Коріння дерева чи куща в ямі розправляють, притрушують землею і поливають. У кінці ямку притоптують, щоб земля пристала до коренів.

 Після посадки саджанці плодових дерев укорочують, підв'язують до кілка «вісімкою». Гілки чагарників обрізають, залишивши від трьох до п'яти бруньок.

 

 

 

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"