Попри витівки погоди у ТОВ «Земля і воля» зібрали рекордний урожай

У хліборобів кожен рік має свої особливості. Цьогорічна літня засуха і проливні вересневі дощі завдали чимало клопоту нашим аграріям. З неочікуваними примхами природи кожен боровся як міг. Та, не зважаючи на всі негаразди і погодні витівки, у господарстві «Земля і воля» і на мить не опускали рук. Як результат – вдале закінчення сільськогосподарського року і рекордний урожай кукурудзи!

«Результати цього року не можуть не радувати, хоча для їх досягнення довелося пройти через низку перепон, - розповідає заступник генерального директора з рослинництва ТОВ «Земля і воля» Василь Нестерук. – Спочатку було недостатньо вологи для наливу зерна, а коли прийшов час польових робіт по збору урожаю – проливні дощі стали на заваді. Та, на щастя, це все позаду. Сільськогосподарський рік ми закінчили з гарними показниками. З 28 тисяч гектарів, які були під кукурудзою нам вдалося намолотити майже 280 тисяч тонн зерна. Порівняно з минулим роком на 62 тисячі тонн більше – це рекордний урожай. 80, 4 центнерів з гектара – у сухому зерні. Запорукою такого результату стало чимало факторів. Перш за все те, що ми відмовилися від поверхневого обробітку і перейшли на традиційну глибоку оранку. Високій врожайності, без сумніву, посприяло і внесення безводного аміаку, який ми використовували на 20-ти тисячах гектарів землі. Ну і звісно – сумлінна праця комбайнерів, механізаторів, водіїв, тих людей, хто працюючи від зорі до зорі, повною мірою усвідомлював своє головне призначення – бути господарем на землі».  

У ТОВ «Земля і воля» велику роботу проведено і по забезпеченню насіннєвим матеріалом. Добрий господар знає, що до 25% майбутнього врожаю залежить саме від якості насіння. Саме для цього, за словами Василя Нестерука, нинішнього року на 400-х гектарах землі вирощували батьківські лінії, тобто насінники. Безумовно, в Україну можна постачати насіння, вирощене в інших країнах, але найкраще мати насіннєвий матеріал, цілковито адаптований для даного регіону.

Сьогодні у ТОВ «Земля і воля» закінчується робота по підготовці ґрунту до зими і внесенню безводного аміаку. На 2,5 тисячах гектарах завершено процедуру вапнування – обов'язковий захід на кислих ґрунтах. Такий же, як і внесення гною. Раніше на це виділялися кошти з бюджету, тепер же аграрії мають самостійно турбуватися про землю, яка перебуває у їхньому користуванні. Тому у господарстві вже протягом багатьох років проводяться всі потрібні операції на полі: від підживлення до внесення в ґрунт складних та комплексних добрив.

Словом, гарний господар думає заздалегідь і навіть взимку не відпочиває, тому й результати достойні має!

                                                                                                                                                                                          Сніжана БОЖОК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"