Поговоріть з батьками про шахраїв!

Чернігівська поліція звертається до молодого покоління з проханням провести серйозні розмови зі своїми батьками, дідусями, бабусями та всіма родичами, які не володіють інформацією про схеми видурювання грошей у довірливих громадян.

Телефонні шахраї діють швидко та грають на емоціях. Вони знають, що «ахіллесова п’ята» кожної людини — родина. Саме тому полюбляють дзвонить надвечір, ба більше, серед ночі, щоб ошелешити новиною: «Ваш син/онук потрапив у ДТП!»

Доки батьківське серце наливається кров’ю, шахрай підкидає дрова у вогонь: «Терміново потрібні кошти!». Після цих слів майже всі люди починають збирати свої заощадження, щоб віддати невідомому посереднику. Лише трохи охолонув, жінки (буває й чоловіки) набирають номер телефону родича, який начебто потребує допомоги. Та вже пізно, адже гроші власними руками були передані шахраям.

Так сталося 2 квітня з чернігівкою 1939 року народження, яка повірила приємному голосу з того боку слухавки та віддала своєму «рятівнику» 4 тисячі гривень. Чоловік, який нібито мав розв’язати проблему онука, худорлявий, одягнений в усе чорне та має середній зріст. Під емоціями жодна із жертв аферистів не запам’ятовує особливі ознаки злодіїв. І цим вправно користуються шахраї! Найперше, що у такому випадку треба зробити — подзвонити тому, хто потребує допомоги та пересвідчитися, що це правда.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), що карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років.

 

Сектор комунікації поліції Чернігівської обл.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"