Погляд з Чернігова: українська бюрократія – світовий лідер

Сім років тому приватне підприємство ВИМАЛ вирішило побудувати на околиці Чернігова новий крохмальний завод, оскільки для старого вичерпались територіальні і комунікаційні можливості далі розвиватись. Перші три роки потратили на вирішення питань з виділення земельної ділянки, потім протягом двох років одержували необхідні погодження від екологічних служб, ще два роки пішли на «утрясання» підведення комунікацій. Проте й досі ще не можуть приступити до повномасштабного будівництва.

Директор «ВИМАЛу» Сергій Самоненко побував з робочою поїздкою в Китаї і був вражений їхніми темпами погоджень на промислове  будівництво. Українській делегації показали територію протяжністю 5 кілометрів і шириною на 2 кілометри, де протягом одного календарного місяця відповідні дозвільні служби дали «добро» на спорудження 1200 підприємств. Через два роки вони всі вже випускали продукцію і поповнювали бюджет.

Колектив чернігівського підприємства ВИМАЛ, заснованого депутатом обласної ради Віктором Лазарем, швидко знайшов спосіб захисту своєї продукції від підробок під їхньою виробничою маркою. А от захиститись від української бюрократії, напевно, нікому не вдається … без хабара.

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"