Податки сплатили, а борги лишилися

У такій ситуації опинилася більшість жителів села Слабин Чернігівського району. Податок на нерухомість та податок на землю селяни щорічно сплачують до сільської ради, звідки ці суми перераховують до податкової. Та після Нового року до сільради надійшли списки з податкової, де майже у кожного жителя села є борг. Звідки він взявся, якщо у людей на руках є квитанції про сплату всіх податків? Люди б’ють на сполох, мовляв, суми хоч і незначні, але звідки вони – ані селяни, ані сільрада не можуть пояснити.

До редакції «Чернігівщини» звернувся житель села Слабин з проханням допомогти розібратися, звідки у нього борг перед податківцями. Адже кожного року пенсіонер сумлінно платить податки і зберігає квитанції, які отримує в сільраді. Та після Нового року він чомусь опинився в списках боржників, які сільрада отримала від податкової.

«Майже всім жителям села прийшли повідомлення з сільської ради про існування боргу з вказаною сумою, – розповідає ситуацію Володимир Мельниченко. – Я вже був у сільраді і заплатив податок за цей рік, ось квитанції за минулий і позаминулий роки. Також заплатив той борг – 26 гривень. Мені не шкода тих грошей, але хочу знати, куди вони пішли. Я справно плачу за землю і благоустрій, а тут звідкись узявся борг. І в сільраді мені нічого не змогли пояснити. І таке робиться у всіх людей! Ми з жінкою заплатили, бо їхати в Чернігів розбиратися дорожче вийде:квиток в один бік 35 гривень коштує. Та все ж таки я хочу знати, за що я заплатив!»

 

Сільрада нарікає на податкову

У Слабинській сільській раді говорять, що повідомлення про борги друкували і розносили самі відповідно до списків, які отримали від фінансового управління Чернігівської районної державної адміністрації.

«Нам надійшов лист від голови Чернігівської районної державної адміністрації про проведення робіт з погашенням боргу по податках, – розповідає голова Слабинської сільської ради Сергій Красков. – І разом з тим фінансовий відділ Чернігівської РДА прислав нам списки осіб, які заборгували до місцевого бюджету будь-які податки. Списки надані ДФС в Чернігівській області у фінансове управління райдержадміністрації по кожній сільраді, і вже управління розсилає нам ці списки. Минулого року в таких списках станом на 01.10.2018 року було 224 людини (жителі Слабина, – Авт.) і борг по податках складав 54313 гривень. Нові, цьогорічні списки станом на 01.01.2019 року нараховують борг на загальну суму 64220 гривень. Згідно листа, голова адміністрації зобов’язує нас проінформувати, які роботи щодо зменшення податкового боргу провела сільрада. Тому ми надрукували повідомлення про заборгованість і рознесли людям. Дехто сплатив, дехто ні. Наразі з усієї суми боргу сплачено 773 гривні».

 

В списку є «пробіли» і «мертві душі»

Непокоїть сільського голову в першу чергу й те, що в цьому списку боржників є люди, які вже давно померли або виїхали із села. Також нарікає голова і на незрозумілі «порожні» рядки. Тобто борг є, сума є, а кому він належить – невідомо.

«В цьому списку є суми без прізвищ, – показує Сергій Михайлович. – Суми є – і більше нічого. Ми не знаємо, кому вони належать. І таким «пустим» рядкам боргів на 12447 гривень. Також є там і 25 осіб померлих, проте в них боргу на 2067 гривень. Розумієте, якщо є прізвище і код, то точно відомо, хто і за що винен, а що робити, коли нема нічого? До того ж борг стоїть, люди платили, але у більшості населення квитанція не співпадає з боргом, вона на меншу суму. У списку є прізвище, біля якого на 01.10. 2018 р. був борг 27 тисяч гривень, а на 01.01.2019 вже 15 тисяч стоїть. Та я людину знаю, і в неї немає боргу. Нам на рахунок кошти від нього надійшли, квитанції в нього є, а у податковій інша інформація.

До прикладу, у нас є фіксована плата за благоустрій – 80 гривень – таку суму прийняли на загальних зборах села. Касир веде облік, хто заплатив, а хто ні. А в цьому випадку ми порозносили повідомлення, але самі не можемо людям пояснити, звідки взялися ці суми. Тому всім радимо їхати в податкову і з’ясовувати. Є такі, що їздили, але нікому нічого не вдалося дізнатися. Я розумію своїх людей і повністю на їх боці, але потрібно з’ясувати, звідки саме такі суми».

 

«Пробіли» – помилка бази

В Головному управлінні ДФС у Чернігівській області підтвердили, що такі списки надавали Чернігівській РДА. Та в той же час не розуміють, чому саме голова Слабинської сільської ради не звернувся у фіскальну службу, виявивши невідповідність у документах, які вони отримали.

«До нашої служби звернулася Чернігівська РДА з проханням надати списки з податковою заборгованістю по сільрадах Чернігівського району, – розповідає начальник Чернігівського управління ГУ ДФС у Чернігівській області Тетяна Рубан. У нас більше 100 тисяч боржників по області, і технічні помилки бувають. Також в наш перелік можуть потрапляти люди, які померли. Але дані по померлих наші працівники вносять з інформації, яку щомісяця надає ДОРАЦС. Тому якщо в Слабині виникла така ситуація, то в першу чергу голова мав би звернутися до нашого управління і повідомити про невідповідність сум».

 

Спочатку перевірити, потім донести

Стосовно сум, які в списку боржників говорять, також треба уточнювати. І саме місцева влада має це зробити. Тим паче, якщо бачить, що є така проблема.

«З липня 2018 року змінилися реквізити рахунків, і це мають враховувати у сільських радах під час проведення сплати , – говорить Тетяна Рубан. – Дуже часто бухгалтери або касири із сільрад приїздять до нас і привозить реєстри по мешканцях своїх сільрад щодо сплати відповідних платежів, в основному це сплата земельного податку або нерухомість. Наші спеціалісти вказують їм на помилки – або ідентифікаційні коди не співпадають, або призначення платежу не відповідає, або взагалі оплата відбулася не на ті рахунки та інше. І я думаю, саме з цим і пов’язані ці борги. Зараз же є офіційний сайт, де сільрада може знайти всю інформацію про відповідні реквізити, щоб не помилитися. Адже цей борг, який ми надали на адміністрацію – реальний, значить платежі, можливо, не туди пішли. Я б рекомендувала Слабинській сільраді зробити реальні  переліки своїх мешканців, які здійснюють відповідні перерахування до місцевого бюджету з урахуванням коду і прізвищ громадян, і зазначити інформацію по померлих. Вже з цим переліком звернутися до нас з офіційним листом. Точну суму боргу ми надамо. Більше того, ми знайдемо «завислі» суми, якщо такі є».

 

До з’ясування можна не платити

«Людям не потрібно нікуди їхати, просто нехай в сільраді підготують списки, про які я казала вище, і направлять до нас, – говорить Тетяна Володимирівна. – Ми перевіримо кожного платника і подивимося, де може ця сума загубитися, бо й таке буває. Наприклад, заплатили за нерухомість, а вона обліковується на рахунках по земельному податку. Є помилки технічні. І нічого тут страшного немає, але сільрада має брати більш активну участь в цьому. Якщо є невідповідність, бухгалтер або касир має приїхати і все вирішити. Перед тим, як виставляти людям борг, потрібно було з’ясувати самим, чи є цей борг, касир мав підняти реєстри і подивитися, чи проводилися оплати та чи направлялися ці реєстри до фіскальної служби для рознесення платежів по кожному громадянину окремо по його ідентифікаційному номеру. Нехай зроблять загальний перелік і ми в індивідуальному порядку все поправимо. До речі, у людини, у якої була велика сума боргу, цей борг і виник через зміну реквізитів, яку не було враховано. Гроші просто пішли не туди».

 

Нововведення вже діють

Більше того, пані Тетяна застерігає, що з лютого міняється і форма оплати податків. Якщо раніше люди платили в сільраду, а касир потім просто загальною сумою платив суму в банк, то тепер касир має проводити плату за кожну людину окремо. В іншому випадку податки залишаться несплаченими, а в людей знову буде борг.

«Раніше приходило, наприклад, 20 чоловік в сільраду,сплачували податки, отримували від касира квитанцію про сплату, а потім касир самостійно у відділенні банку вносив ці гроші скопом на рахунок. Потім нам передавали інформацію у вигляді реєстрів про сплату, хто за що платив, щоб наші працівники в ручному режим ці дані вводили. Тепер все змінилося, – пояснює Тетяна Рубан. – Вже не можна так робити. Тепер кожна людина повинна буде платити сама за себе або сільрада має організувати у себе роботу таким чином, щоб касир платив не загальною сумою, а від імені кожного громадянина. По кожному мешканцю окремо. Якщо будуть платити загальною сумою, то цей платіж взагалі не буде коригуватися. Він залишиться на якомусь рахунку».

На допомогу громадянам на офіційному порталі Територіальних органів ДФС у Чернігівській області http://ch.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/ можна ознайомитися з усіма новими рахунками для зарахування надходжень до бюджету.

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора і Олексія МИКОЛАЄНКА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"