Подарунки від Уряду: електрика подорожчає


 

Здавалося б, почався новий рік. Усі зміни та нововведення на державному рівні втілені до кінця року, а з початку січня на нас чекатиме лише зростання прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Але не все так просто, бо в передчутті новорічної казки якось без уваги лишилося питання комуналки. І тут вже з настанням 2021 року на українців очікує підвищення тарифу на ключову комунальну послугу. Так 29 грудня Кабінет Міністрів України скасував пільгову ціну на електроенергію для населення – 90 копійок за перші 100 кВт\год з січня 2021 року та встановив її на межі 1,68 за кВт\год. Такий собі подарунок під ялинку. Відтак відповідно до цього рішення вже не має значення, напалили ви 90 кіловат чи 190. Ціна одна – 1,68!

В Україні попри інфляцію, паралельний ріст інших тарифів, реформування галузі енергетики та ґрунтовні зміни у царині комунальних послуг ціна електроенергії для населення не змінювалася з 2017 року. І всі роки становила 90 копійок за 1 кіловат при споживанні до 100 кіловат на годину, і 1,68 – при споживанні понад 100 кіловат. Тобто за перші використані 100 кіловат людина платила 90 грн, за наступні – майже удвічі дорожче. Тепер же цей так званий пільговий тариф уніфікують, і всі «економні» споживачі платитимуть однаково з усіма іншими.

Одразу помітно виростуть і суми в платіжках. Якщо ви користуєтеся тільки освітленням і побутовою технікою, ймовірно, подорожчання істотно на вас не відіб’ється. А ось тим, хто опалює будинок електроенергією, доведеться платити значно більше. Та найсумніше – те, що скоріш за все це не остаточне підвищення ціни на електрику. І вже наприкінці весни тариф знову планують підвищувати. І хоча експерти наведуть 1001 приклад і доказ того, що тарифи просто необхідно підвищити (можливо, десь вони і праві), але в умовах сьогодення у період локдаунів, коли людям не піднімають зарплату, а інколи її й урізають, багато хто не зможе оплатити ці комунальні послуги. Зростання тарифів – незалежно від його причин – у період коронакризи може призвести до величезних боргів за комунальні послуги. Адже коли у людей буде вибір, що їм зробити: купити ліки, їжу чи оплатити комунальні послуги, то нерозумно обирати останній варіант.

У багатьох країнах через карантин знижують тарифи для готелів, закладів харчування, аби допомогти їм пережити кризу. У нас усе відбувається навпаки. З ростом тарифів на газ та електроенергію автоматично зростають ціни і на продукти харчування, послуги. Бо збільшуються витрати на виробництво, а відтак і собівартість продукції. Тарифи на електроенергію потягнуть за собою гарячу воду і проїзд в електротранспорті. Бо так працює економіка. А це означає, що ми всі станемо ще біднішими…

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"