Побільшало об’єктів природно-заповідного фонду


 

На сесії Чернігівської обласної ради вчора, 12 травня, було прийнято ряд важливих рішень у сфері екології та природокористування. Так, зокрема, за ініціативою облдержадміністрації розширено мережу об’єктів природно-заповідного фонду області.

 

На території Прилуцького району створено ландшафтний заказник «Засенкове». Ця територія є історичною та природною пам’яткою Прилуччини, що була створена як парк ще у 1873 році. Дана місцевість є значним осередком поширення рідкісних червонокнижних рослин: конвалії лісової, пролісків лісових, підсніжнику білого.

У Ріпкинському районі – гідрологічний заказник «Верхній Болгач». Природне озеро, що в 10-13 сторіччях було складовою частиною водного торгово-транспортного шляху Любеч-Київ і є регулятором гідрологічного режиму. На цій території ростуть червонокнижні види рослин – сальвінія плаваюча та ті, що занесені до Зеленої книги України: латаття біле, глечики жовті. Озеро важливе ще й тим, що зберігає біологічне та ландшафтне різноманіття території.

Також в Ріпкинському районі – ботанічні пам’ятки природи «Лизуноворуднянські дуби» та «Бурковщинський дуб». Обидві пам’ятки – це вікові дуби, яким понад 300 років і які несуть в собі не тільки природоохоронну, а й наукову цінність.

У Козелецькому районі – орнітологічний заказник «Кулик». Це заплавна територія Десни, яка є місцем гніздування птахів, що охороняються Червоною книгою України та занесені до Бернської конвенції. Там гніздяться такі червонокнижні птахи: кулик-сорока, крячок малий, шуліка чорний, сорокопуд сірий. Під час сезонних міграцій реєструються лелека чорний, орлан-білохвіст, нерозень, гоголь, малий підорлик, змієїд, сова болотяна та багато інших. Присутні види тварин з Європейського Червоного списку та міжнародного Червоного списку МСОП.

Окрім птахів, зосереджене багате різноманіття інших видів тварин, до прикладу, червонокнижна бджола-тесляр та ряд інших видів, що охороняються Бернською конвенцією.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"