Півтисячі жителів Макошине не мають роботи

На загальні збори цього року зійшлося менше сотні жителів. Та пояснюється це не байдужістю макошинців, а тим, що більшість насущних питань так чи інше вирішуються протягом року. Звичайно, капітальні заходи і плани «заморозило» безгрошів’я, та люди розуміють ситуацію…

Залишилось 737 дворів

Минули ті часи, коли Макошине нараховувало більше трьох тисяч жителів, на сьогодні їх залишилося 2272. Та й ознак того, що у цьому плані щось кардинально зміниться, поки що не видно. Адже минулого року стали на весільний рушник лише вісім пар, народилося 20 діток, а у Вічність відійшли 48 макошинців. І не дивно, адже значна частина населення – 675 осіб – пенсіонери.

Одне радує – не вщухає у селищі дитячий щебет: 137 дошкільнят тішать батьків та дідусів з бабусями, а півтори сотні юних непосидьків щоранку мандрують до школи.

Основна проблема – працевлаштування, адже із 1295 чоловік працездатного населення мають офіційну роботу лише 773.

Рятують селяни і колонія

На території селища працюють загальноосвітня школа, дитячий садок «Сонечко», Будинок культури, у якому діє добрий десяток різних гуртків, філіал Менської музичної школи, дві бібліотеки, лікарська амбулаторія загальної практики, відділення зв’язку, залізнична станція. Комунальне підприємство «Макошинське» (займається водопостачанням та водовідведенням) чи не єдине серед подібних у районі, яке повністю себе окупає, і торік навіть отримало 18 тисяч гривень прибутку.

 Також у селищі розміщені СТОВ ім. Шевченка, Менська ВК-91 (виправна колонія), ВАТ «Макошинський завод «Сільгоспмаш», ПП «Завод «Сільгоспмаш».

 Провідне ж місце в економіці селища займають особисті селянські господарства та виправна колонія. Саме від їх роботи залежить наповнення місцевого бюджету. А видатків потребується немало. У минулому році 82 тисячі гривень виділено місцевій пожежній команді, 272 тисячі – Будинку культури, більше півмільйона – дитячому садку.

Зроблене і заплановане

- Хотілося б багато чого зробити: і дороги усі відремонтувати, і опалення в Будинок культури провести, вуличне освітлення упорядкувати, – поділився планами з громадою селищний голова Валерій Кравцов. – Обов’язково до цього дійдемо як тільки кошти у місцевому бюджеті з’являться. Ну не вічно ж такі непорозуміння із Держказначейством будуть!

Хоча і за теперішньої ситуації можна багато зробити. Торік замінено електропроводку, двері та вікна у дитсадку, встановлено новий економний опалювальний котел. Проведено капітальний ремонт водогону Будинку культури, ремонт фасаду. Відгрейдовано ґрунтові дороги селища, з допомогою району відремонтовано дорогу Остапівка – Майорщина. Багато зроблено для благоустрою.

На зборах представники агрофірм, що орендують макошинські землі, відповіли на питання власників паїв та розказали про свої подальші плани.

Голова районної ради Володимир Невжинський та виконуючий обов’язки голови РДА Володимир Василенко розповіли присутнім про заплановані державою реформи місцевого самоврядування та побажали громаді розвитку і процвітання.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"