Підвищення зарплат - інвестиції в майбутнє


 

Передбачати у проєктах з будівництва, які замовляє місто, базову розрахункову заробітну плату робітників у розмірі, ближчому до реальної - таке доручення Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко дав профільним управлінням на розширеній нараді. 

На сьогодні офіційно у таких проєктах заробітна плата для робітників закладається у розмірі 8,75 тис.грн. За словами Владислава Атрошенка, реальні зарплати вищі - і щоби їх виплачувати, підрядники будуть вдаватися до різних махінацій з кошторисною документацією. А занизькі зарплати викликають відтік працівників з міста.

- Ідеально було би, щоби був максимально наближений до реальних робіт проєкт, у рамках якого закладалися би реальні зарплати. Тобто чим краще це буде враховано в базовому проєкті, тим більш адекватною буде відповідність зарплат та реальному обсягу робіт, - зазначив Владислав Атрошенко.

На переконання міського голови, такі дії міської влади стануть сигналом, прикладом для решти бізнесменів міста.

- Усі розуміють, що 80% людей зарплата платиться в конвертах. Це робиться через систему уникнення оподаткування, через штучно створені ФОПи. Так значно дешевше, ніж платити 22% податків. Це правда. Але ми нікуди не дінемося, нам потрібно піднімати заробітні плати для будівельників. В наступному році ми також піднімаємо планку мінімальних заробітних плат до 5 500 грн для всіх працівників бюджетної та комунальної сфери Чернігова. Місто на це прогнозно витратить 65 млн грн. Тисячі найнезабезпеченіших працівників на руки отримуватимуть близько 4,5 тис. грн. Це мізерні кошти, але для декого й вони на 1100 гривень більші, ніж ці люди одержують зараз. Ми маємо на меті показати і бізнесу, що місто піднімає заробітні плати. Ми розраховуємо, що підприємці також трошки підвищать виплачені офіційно заробітні плати, і, відповідно, сплачені податки, - зазначив міський голова.

За словами Владислава Атрошенка, в інакшому випадку бізнес у місті, у бюджет якого не надходитимуть податки і яке занепадатиме, теж буде дешевшати. Сплачені ж через бюджет податки трансформуватимуться в розвиток території - і у більшу вартість бізнесу.

- Підвищивши офіційну заробітну плату, ви зробите інвестицію у своє майбутнє, - підкреслив міський голова, звертаючись до представників бізнесових структур Чернігова.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"