Перший кінофест на Чернігівщині

Сосниця – невелике містечко на річці Убідь завжди привертало до себе увагу багатою історією та чудовими краєвидами. Ця частинка зачарованого українського Полісся – батьківщина видатного кінорежисера та письменника Олександра Довженка. Саме це місце кілька років тому надихнуло організаторів на створення культурного, соціально-значущого і просвітницького фестивалю кіно та мистецтва «Капелюш». Подібних заходів, присвячених кінематографії, в Україні не так вже й багато, а на Чернігівщині взагалі досі не було нічого подібного. Програма «Капелюша» об’єднала в собі мету збереження і популяризації спадщини митця. Організатори фесту сподіваються, що він стане доброю традицією для Сосниці і сприятиме просуванню та інтеграції професійного й аматорського кіно в молодіжне середовище, а також популяризуватиме колорит сільської місцевості і народної творчості.

Перш ніж втілити задум у життя, організатори виношували його не один рік. Хотілося зробити щось грандіозне, колоритне, пізнавальне, а головне – щоб людям було цікаво і весело. І це їм вдалося. Всі гості, які відвідали «Капелюш», у захваті від цього дійства.

«Ідея створення чогось подібного у мене виникла досить давно, – розповідає один з організаторів «Капелюша», заступник Сосницького голови об’єднаної територіальної громади Андрій Ткач. – Гріх було на батьківщині видатного кінорежисера Довженка організувати фестиваль без кінематографії і конкурсів у цій сфері. Минулого року у рамках святкування Дня Довженка ми спробували провести конкурс аматорського кіно, який називався «Стопкадр». Було цікаво. Вже в цьому році вирішили зробити окремий, великий фестиваль, присвячений кіно і всьому, що з ним пов’язано. В рамках кінофестивалю «Капелюш» відбувся і конкурс кінематографічних робіт «КіноКрок-2018». Напередодні фесту ми провели велику агітаційну роботу, щоб люди приходили, подавали свої відеороботи на конкурс, брали участь у майстер-класах. До речі, нашими співорганізаторами стали кінорежисер Дмитро Глухенький та заслужена артистка України Руслана Лоцман, за що їм безмежно вдячні».

 

І кіно показали, і малювати навчали

«В цей день до нас приїхала відома на всю Україну «Народна філармонія», – продовжує розповідь Андрій Ткач. – Вперше в рамках фестивалю Сосницю відвідало це відоме мистецьке об’єднання. Сьогодні «Філармонія» – один з найвідоміших музичних колективів, який активно підтримує наших бійців у зоні АТО і який від початку війни здійснив понад 500 волонтерських концертних турів на Схід. Вони організатори відомого на всю країну «Миколай-фесту». Серед учасників колективу – заслужена артистка України Руслана Лоцман, народні артистки України Раїса Недашківська та Валентина Ковальська. Саме їхній чарівний спів наповнював свято яскравими барвами».

У цей день на території музейного комплексу Олександра Довженка відбулося багато майстер-класів від народних умільців. Один з найпопулярніших - петриківський розпис.

«Ми запросили до себе майстринь із Петриківки, що на Дніпропетровщині, – говорить Андрій Ткач. – Вони цілий тиждень проводили майстер-класи для всіх охочих, абсолютно безкоштовно. Петриківський розпис – це ж нематеріальне багатство України, занесене до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. І всі, хто узяв участь у майстер-класах – як дорослі, так і діти – були просто в захваті».

 

Роботи «Кінокрок-2018» порадували якістю

Другою частиною свята став показ короткометражного кіно в кінотеатрі ім. О. П. Довженка. Всі охочі могли побачити стрічки: «Голден лав» Павла Острікова, «Сходознавець» Максима Курочкіна та Анастасії Матешко, а також відверту документалістику від Дмитра Глухенького. Всі, хто відвідали показ, мали змогу у невимушеній атмосфері поспілкуватися з режисерами.

До речі, один із гостей фестивалю – американський кінорежисер і продюсер українського походження Вовка Соловей представив фільм «Міна» про події на Донбасі влітку 2014 року. А вже увечері під відкритим небом відбулося підбиття підсумків конкурсу аматорського кіно «КіноКрок», на який подавали свої творчі спроби всі охочі.

«На «КіноКрок-2018» прислали понад 10 робіт, і це дуже непогано, – каже Андрій Ткач. – Свої роботи могли подати всі охочі. Головна умова – тривалість ролика до 20 хвилин. Переможцем став ролик у форматі німого кіно вихованця Сосницького реабілітаційного центру Дениса Джими. Символічно, що виграв саме цей формат на батьківщині Довженка. Адже як кінематографіст він починав з німого кіно – «Сумка дипкур’єра», знаменита «Земля»».

 

Оголосили новий конкурс – «КіноКрок-2019»

«Фестиваль минув, ми змогли втілити в життя все задумане, – продовжив Андрій Ткач. – На жаль, гостей було не так багато, як хотілося б, але ми впевнені, що наш «Капелюш» – це вже традиція, і про нього дізнається вся Україна. Позиціонуємо цей фестиваль як молодіжний, та й заходи - спеціально для молоді. Якщо в нашій громаді буде молодь, то й громада буде жива».

Організатори вже оголосили про кіноконкурс короткометражок на наступний рік «КіноКрок-2019». Подати на участь своє відео може кожний, вікових обмежень немає. Найголовніша вимога – оригінальний власний відеоконтент. І не має значення - це репортаж, постановочний кадр, документалістика чи будь-який інший жанр. Та можу відкрити таємницю: перевага буде надаватися матеріалам комедійного жанру.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"