Перепризначення субсидії. Хто на що має право

Щороку у травні відбувається процес перепризначення житлових субсидій. Субсидію на неопалювальний період з травня по вересень 2019 року розраховуватимуть на основі доходів громадян, отриманих у 3-4 кварталах 2018 року. От тільки чи всі мають право на автоматичний перерахунок?

На Чернігівщині на кінець квітня житлові субсидії отримували понад 180 тисяч домогосподарств. Середній розмір цієї державної допомоги за березень склав майже 1860 гривень, за квітень – більше 830 гривень. І це одна з найбільших сум по Україні.

 

Хто має повторно звернутися в управління соцзахисту?

Більшість субсидіантів області отримають автоматичний перерахунок субсидій, але є п’ять категорій населення, яким все ж таки доведеться повторно звернутися з заявою та декларацією до органів соціального захисту населення.

«Найперше – це орендарі житла, внутрішньо переміщені особи, а також домогосподарства, яким субсидію було призначено на фактичну кількість проживаючих (не на всіх зареєстрованих), де рішення приймалося на рівні комісій, – пояснює директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін. – Четверта категорія населення, яка повинна буде звертатися, – де у складі сім’ї є особи працездатного віку, але не працюють чи отримують дохід менший, ніж мінімальна заробітна плата. Також повторно повинні звернутися сім’ї, у складі яких відбулися зміни впродовж останнього року, які впливають на розмір субсидії. Всі інші отримають автоматичний перерахунок перепризначення житлових субсидії на неопалювальний період 2019 року».

 

Є борг – нема субсидії, але…

Якщо людина має заборгованість по комунальних послугах хоча б 350 гривень, вона втратить право на субсидію. Та в кожному правилі є свої винятки.

«Якщо людина отримала свої кошти і не проплатила за житлово-комунальні послуги, і через це утворилася заборгованість терміном більше місяця і сумою більше 340 гривень, це домогосподарство автоматично буде позбавлятись субсидій до моменту врегулювання питання, – пояснює Олег Русін. – Далі такі субсидіанти отримуватимуть субсидію по безготівковому рахунку. Та в тому разі, якщо причиною заборгованості за комунальні платежі стала затримка заробітної плати, субсидія не скасовується.

Також якщо людина в силу свого віку, інвалідності, хвороби, інших причин не змогла вчасно отримати кошти в установі «Ощадбанку» і відповідно проплатити за житлово-комунальні послуги, також субсидію не заберуть».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"