Педіатрам Коропа на виклики не дають машину. Відстань понад 4 км вони мають долати пішки.

Нещодавно до на редакції газети «Коропщина» звернулися стурбовані медпрацівники із дитячої консультації у Коропі:

− Нам не дають машину на виклики. Педіатрична дільниця велика – понад 4 кілометри у радіусі. Тому повинна бути машина, − розповідає дільничний лікар консультації амбулаторії сімейного типу первинної медико-санітарної допомоги Валентина Хорошок. – Такого ще не було у нас. Я 27 років працюю, до цього часу навіть і мови не було, щоб дільничний педіатр обслуговував виклики пішки. Медпрацівники кажуть, що проблема загостилася після 10 січня.

− Ми не знаємо, де шукати допомоги. Наше керівництво мотивують все тим, що немає кошторису, пального для машини. Але ж по Коропу вона їздить! Буває, що і дві машини на ходу… Тобто, тільки на дитячі виклики пального немає. Діти нікому не потрібні.

Медпрацівники розповіли, на день може бути і один виклик, може бути два і три. Після щеплень викликів багато, бо медпрацівники мають оглянути діток на дому.

− Нам нічого не обіцяють. Сказали тільки, що ми отримуємо відсотки за роботу на дільниці. Але все одно, якщо така територія, то машина потрібна. Та ще ж і мороз, ожеледиця… − бідкається Валентина Вікторівна. Чи можна пішки обслуговувати виклики? Це ж фізично ненормально. Прокоментувати ситуацію попросили головного лікаря коропської ЦРЛ Стефанію Миронову

- Машина є. − пояснює Стефанія Василівна. − При центрі первинної медико-санітарної допомоги закріпляються і Тойота, і УАЗ, просто зараз така ситуація: солярка закінчилася, а бензин майже на нулі, тільки для ургентних випадків.

Тепер ще бюджету нема, не проплачені захищені статті. Добре, хоч надійшли кошти, щоб покрити борг за 2013 рік по захищених статтях… Взагалі, дільнична служба – це терапевти, дільничні педіатри, які отримують до 30 відсотків надбавки до заробітної плати та три дні до відпустки за те, що вони обслуговують своїх пацієнтів на дільниці. Раніше ми їм ішли назустріч, машину за можливості надавали. А раніше, це ще навіть років 10 тому, кожне село мало закріплену машину і 20 літрів бензину, щоб доставити пацієнта до ЦРЛ. Але часи зміняються.

Вони до вас звернулися, але ж самі не виконують своїх професійних і функціональних обов’язків. На село ми машину виділяли. А по Коропу є дільничний педіатр, який отримує все життя дотацію до зарплати, і немаленьку, за роботу на дільниці. І ніде не прописано, що їх мають возити персонально, ходити вони мають пішки.

Я розумію, що зараз мороз, холодно і ходити непросто, але я пам’ятаю ті часи, коли були епідемії грипу, по 20-25 викликів на день, і люди ходили. Терапевти – така ж сама дільнична служба, так само вони мають виклики. Наприклад, іде лікар на виклик, бачить: ситуація така, що хворого треба госпіталізувати. 103 – телефон екстреної допомоги. Дзвоните – машина приїде, забере. Дуже прикро, що педіатрична служба ставить не зовсім реальні вимоги.

 

Джерело vk.com/koropschina

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"