Пам'ять про Якова Рощепія продовжують затирати в українській історії

В листопаді цього року «беззвучно» пройшов 124-й день народження винахідника-самородка, уродженця села Осовець Бобровицького району Якова Устимовича Рощепія. Звісно, не ювілей, тому й не проводились ніякі офіційні заходи, а від того – й інформаційна тишина. Все закономірно, проте …

На Бобровиччині багато знаменитих, добре відомих людей, але  серед них Яків Рощепій єдиний, що має винаходи світового розголосу. Він і за життя не відстоював свого права бути широко визнаним, тим більше після смерті не може за себе постояти. Але ж є ми, його земляки, котрі не повинні бути байдужими до того, як раніше замовчували заслуги Якова Рощепія перед «Руським Отечеством» та  «радянською Батьківщиною», як украли його винахід самохідного зернового комбайна,  і тепер  продовжують забувати або перекручувати  пам'ять про Самородка.

Не так давно в пресі з’явилася публікація Михайла Драгунова, в якій   автор стверджує, що винахідником першої автоматичної гвинтівки є відомий російський зброяр Володимир Федоров. Але ще радянські дослідники історії вітчизняної зброї довели, що творцем першої російської автоматичної гвинтівки є наш Яків Рощепій. Розроблений ним принцип рухомого затвору потім широко використали світові зброярі. В 50-х роках минулого століття про це широко писала радянська і навіть зарубіжна преса. Історія ж незалежної України «затирає» інформацію про талановитого сина. Та й з ближчих земляків знайшлася лише одна людина (не з рідні), яка перед днем народження Якова Устимовича позагрібала на його могилі. От і вся шана! Може, в наступному ювілейному році вона пробудиться?!

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"