Озимі демонструють високу життєздатність


 

Тепла погода на Чернігівщині продовжує порушувати зимовий спокій культур, знижуючи їх зимостійкість. При цьому, за період зимівлі погодні умови не створювали загрози для перезимівлі рослин.

 

На сьогодні озимі перебувають у стані неглибокого зимового спокою. 96% посівів озимих колосових культур на зерно перебувають переважно в доброму та задовільному стані, решта біля 4% мають слабкий та зріджений стан. Про це повідомляють в Департаменті АПР Чернігівської ОДА.

Зазначається також, що понад 90% посівів озимого ріпаку на полях області перебуває в доброму та задовільному стані, 7% мають слабкий та зріджений стан, решта — майже 3% загинули на початку осені через нестачу вологи.

Відсутність загроз перезимівлі підтверджується і даними Чернігівського обласного центру з гідрометеорології.

«25 січня метеостанціями області були відібрані проби озимих на відрощування для визначення життєдіяльності рослин. Відрощування проводили водним та монолітним методом. За результатами відрощування перезимівля озимих проходить добре. Із 24 відібраних проб озимих зернових всі проби показали відсутню зрідженість (0%). Рослини перебувають у фазі 3-го листка, утворення вузлових коренів та кущіння. Добре проходить перезимівля і в озимого ріпаку. Із 4 відібраних проб, 4 проби показали відсутню зрідженість (0%). Рослини знаходяться у фазі 1-го справжнього листка», — зазначають фахівці.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих знижувалась лише до 0-4ºС морозу, що суттєво нижче критичної температури вимерзання рослин.

Відповідно заключних даних товаровиробниками області під урожай 2020 року посіяно понад 209 тис. га озимих культур на зерно та зелений корм включаючи ріпак, що загалом становило 93% або на 15,5 тис. га менше заключних даних попереднього року. В тому числі посіяно понад 179 тис. га озимих колосових культур на зерно.

Посів озимого ріпаку виконано майже на 27 тис. га або 85% до минулорічного, що на 4,9 тис. га менше попереднього року.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"