Озеленення рідного краю


 

Всеукраїнська акція «Озеленення України: один мільйон дерев за 24 години» відбулася 10 квітня в усіх регіонах держави за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства лісових ресурсів і Книги рекордів України. На Чернігівщині ця справді доленосна подія примноження зеленого скарбу лісів і загалом довкілля Сіверського краю відбулася в усіх державних лісогосподарських підприємствах за активної участі керівників і спеціалістів держлісгоспів, їхніх виробничих підрозділів, юних ентузіастів з учнівських лісництв, а також представників громадськості: активу територіальних громад, депутатів органів місцевого самоврядування, екологічних організацій, представників ЗМІ.
А саме урочисте і хвилююче дійство з весняного висаджування дерев у рамках Всеукраїнської акції розпочалося квітневого ранку в Новояриловицькому лісництві ДП «Добрянське лісове господарство», де поставили за мету в кварталі 31 на площі 2,9 гектара висадити 16600 молодих дерев, з них 13800 – сосни звичайної і 2800 – берези повислої.


У Всеукраїнській акції взяли участь заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Олександр Савченко, а також заступники голови обласної ради Ніна Лемеш та Дмитро Блауш, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко, начальник відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ Вадим Фесюн, представники органів місцевої влади, громадської ради при Чернігівському ОУЛМГ, члени учнівських лісництв, журналісти.


Енергійного імпульсу злагодженій праці з озеленення у Новояриловицькому лісництві надали виступи шановних гостей і учасників хвилюючого дійства.
Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Савченко, зокрема, передаючи вітання учасникам акції від голови ОДА Анни Коваленко, наголосив, що перед початком акції вона зробила обліт на гелікоптері і з висоти пташиного польоту побачила, яке прекрасне наше Придесення з його зачарованою Десною, річками і озерами, гаями і лісами. Але очільниця обласної держадміністрації з обуренням висловилася про суцільне заорювання прибережних земель сільгоспвиробниками, що вкрай шкідливо для довкілля, бо в річки й озера стікає з полів уся «хімія». Неприємно вразили її і згарища від спаленої трави, пожнивних решток, засмічених узлісь і придорожніх смуг.
Оглядаючи ліси, Анна Коваленко переконалася, як багато роботи у лісівників та у всіх охоронців природи.
– Тож недаремно у цей пам’ятний квітневий ранок в нашій області, як і в усій Україні, продовжується розпочата торік важлива державницька справа з озеленення України, – наголосив заступник голови облдержадміністрації Олександр Савченко. – Акція набуває особливої актуальності після масштабних лісових пожеж, а також викликів нашій природі, пов’язаних із кліматичними змінами. Зарадити цьому якраз і має Всеукраїнська акція з озеленення України мільйоном дерев за одну добу. Сподіваємося, що відновлення лісів, насаджень парків та скверів міст, сіл і селищ нашої Чернігівщини стане запорукою чистого довкілля і доброго здоров’я для нинішнього і майбутніх поколінь українців.
У виступах заступників голови обласної ради Ніни Лемеш та Дмитра Блауша йшлося про те, що саме завдяки постійній турботі лісівників Чернігівщини, діяльності лісгоспів і їхніх виробничих підрозділів щорічно вагомо поповнюються бюджети територіальних громад, а соціальна інфраструктура сіл і селищ постійно отримує від них належну підтримку та забезпечення роботою сотень жителів області. Депутати обласної ради підтримують і завжди підтримуватимуть акції, спрямовані на збереження прекрасного довкілля нашого Придесення, зокрема і через постійне озеленення міст, сіл і селищ Сіверського краю, а також і берегів Десни, малих річок, утримання в належному стані природних заповідників області. Озеленення України мільйоном дерев протягом дня – старт для плідної діяльності всіх органів місцевого самоврядування в справі охорони довкілля.
З масштабами організації цього заходу на Чернігівщині ознайомив учасників акції депутат обласної ради, організатор цього проекту в області Сергій Охонько та вручив подяки за участь в осінній Всеукраїнській акції.
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко привітав усіх учасників Всеукраїнської акції в держлісгоспах області, подякував шановним гостям за участь і теплі слова на адресу лісівників. Він відзначив, що всі державні підприємства лісового господарства, які координуються Чернігівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, готувалися до цієї акції: організацію її проведення обговорено на колегії директорів лісогосподарських підприємств, у кожному підприємстві визначені лісові ділянки для висаджування дерев, а також відповідальні за проведення акції. Розроблені заходи під час її проведення, враховуючи карантинні обмеження.
Заплановано висадити 155740 дерев на площі 26,4 гектара. Для участі в акції кожне підприємство запрошуватиме представників влади, волонтерів, громадськість, учнівську молодь, ветеранів лісового господарства, учасників АТО і всіх зацікавлених.
Торік 17 жовтня під час акції з осіннього висаджування мільйона дерев за один день 325 учасників висадили майже на 21 гектарі 111976 дерев: 97606 сосен, 10270 беріз, 410 дубів. Акція підвищила поінформованість громадськості щодо надзвичайної ролі лісів, привернула увагу суспільства до проблем їх збереження та примноження.
Лісогосподарські підприємства щорічно в середньому проводять лісовідновлення майже на двох тисячах гектарів. Для лісових насаджень лісівники вирощують 18-20 мільйонів штук стандартного садивного матеріалу. Асортимент лісових порід – до 30 видів. Стандартного садивного матеріалу для озеленення вирощують до 60 тисяч.
Підприємства створюють також лісові насадження на прийнятих малопродуктивних сільськогосподарських землях, що збільшує лісистість області. З 2006 року створено таких насаджень на 5948 гектарах.
Після виступу очільника ЧОУЛМГ виконувач обов’язків директора ДП «Добрянське лісове господарство» Денис Землянко ґрунтовно пояснив учасникам акції, як проводити посадку дерев, дотримуючись вимог охорони праці, закликав відповідально поставитися до такої важливої роботи, щоб кожне деревце прижилося, виросло і зберегло добру пам’ять про садівників.
…І ось перші шеренги молодих дерев здобувають собі затишну домівку в 31-му кварталі Новояриловицького лісництва.
Підсумував проведену протягом дня роботу начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко. Він щиро подякував учасникам акції за сумлінну працю, побажав, щоб кожний саджанець неодмінно прижився, зміцнів, виріс і став живим свідком майбутнього розквіту України, рідної Чернігівщини.
До участі в акції долучилися начальник відділу екологічного моніторингу Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Сергій Панкеєв, виконувач обов’язків начальника Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Валентина Дзюба, керівник Чернігівського осередку Спілки добровольців України Роман Гільєвич та доброволець Вадим Йовенко, представники Олімпійського комітету стипендіатка відділення Юлія Синявська, біатлоністка збірної України Ірина Петренко-Варвинець.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"