ПЕДАГОГІЧНИЙ КЕЙС

Овочі та листя як дидактичний матеріал

Осіння пора щедра на всіляку городину, але сьогодні мова піде не про продукти харчування, а про дієвий наочний посібник для дошкільнят з вивчення кольорів та форм, розмірів і властивостей предметів.

Наймолодших дошкільнят можна зацікавити розвивальними іграми «Відгадай на запах» або «Впізнай за смаком», залучаючи нюхові та смакові рецептори для аналізу. Отже, поріжте овочі або фрукти однаковими шматочками (попередньо помивши їх) і дайте дитині із заплющеними очима спочатку понюхати, а потім, спробувавши на смак, відгадати, що вона отримала.

Загадки завжди викликають інтерес у малюків, тому вивчаючи смаки, можна привчити дитину споживати саме ті плоди, від яких вона б, можливо, відмовилася, сидячи за обіднім столом. Для дітей 3-5 років, які вже починають знайомитися з об’ємними фігурами, корисними будуть ігри «Чарівний мішечок», «Відгадай на дотик», «На що схоже?». Із заплющеними очима дитина повинна дістати з мішечка фрукт або овоч і, не підглядаючи, назвати його. Потім разом з іншими дітьми можна трошки пофантазувати і виявити, що яблуко або помідор схожі на кулю, огірок – на циліндр, а морква – на конус тощо.

Розвивати логічне мислення дитини легко і просто навіть для заклопотаної господині. Візьміть дитину разом із собою на кухню і дайте їй посильні завдання – відділити яблука від груш, посортувати огірки на великі та маленькі, порахувати кількість квасолин у кожному стручку. Для цього  підійдуть ігри логіко-математичного змісту «Порахуй», «Чого більше?», «Чого не стало?», «Знайди зайве». Якщо ви ще не завершили всі польові роботи зі збирання врожаю, доречними будуть ігри на свіжому повітрі «У садку чи на городі?», «Кожному дереву свій плід».

Для старших дошкільників і молодших школярів, охочих до пошуково-дослідницької діяльності, можна запропонувати експеримент «Звідки береться сік?». Самостійно, але під вашим наглядом, натерши на тертці плоди, вони на власні очі переконаються, що сік є у кожній живій рослині. До речі, в активному словнику дитини можна закріпити низку прикметників, навчити утворювати їх від іменників (морква дає сік морквяний, яблуко – яблучний, слива – сливовий і т. д.). Для дітей-фантазерів існує цікава лексична гра «Овочева сімейка» із творенням неологізмів. Якщо уявити, що капуста – це жінка, то її чоловік буде «капустин», а діти – «капустята». За вашим зразком діти зможуть вигадати членів родини для кожного плоду і від душі повеселитися.

Для батьків, у яких ростуть творчі діти, пропонуємо зробити овочеві штампи і за допомогою відбитків намалювати неповторні малюнки. Політ фантазії дозволить створити оригінальні овочеві поробки та композиції. Для дітей найкраще розкриється поняття «натюрморт», якщо всі його «складові» можна буде побачити на власні очі та торкнутися рученятами. Останнім часом серед сучасних підлітків модною тенденцією є святкування старовинного кельтського свята Хеллоуїн, головним атрибутом якого є ліхтар з гарбуза. Тож потурбуйтеся, щоб у вашої дитини він був найоригінальнішим.

Осіннє листя теж може бути дуже цікавим дидактичним матеріалом для педагогів. Поспішіть разом зі своєю дитиною зробити свій авторський і неповторний гербарій. Що ж таке гербарій і як його створити? Якщо говорити доступною мовою, то це колекція засушених рослин, до якої входять трави, листочки, квіти і навіть коріння дерев. Назва гербарій (herbarium) походить від латинського слова herba – трава. Найперша трав’яна колекція була зібрана Луке Гіні в Італії у XVI сторіччі.

А ось декілька простих, але дуже важливих правил, якими слід керуватися під час створення гербарію:

– Збирати рослини в суху погоду, коли вже декілька днів не було дощу;

– Зривати листочки та ламати гілки не можна, тільки зрізати ножем або збирати ті, які впали самостійно;

– Включати в колекцію усі частини рослини, за якими її можна буде впізнати;

– Брати по декілька екземплярів на всяк випадок (листочки можуть порватися, загубитися, зіпсуватися під час обробки);

– Записувати де, коли, в яку пору року зібраний кожний експонат, його назву.

Як засушити матеріал? Досить просто. Листочки необхідно покласти між аркушами паперу і помістити їх під прес на місце, яке добре продувається. Готовими вважаються ті листочки, які не прогинаються, якщо їх підняти.

Як оформити гербарій? Для цього необхідно ввімкнути максимум своєї творчості та фантазії. Листочки можна складати у порожній фотоальбом або приклеювати на аркуші цупкого паперу (можна придбати спеціальний гербарний) за допомогою клею ПВА або двостороннього скотчу. А можна оформити цікаві тематичні сторінки, колажі. До того ж аплікації із сухого листя досить стильно виглядають.

Що стосується дитячої творчості, то опале листя є багатофункціональним природнім матеріалом, який допоможе розкрити потенціал кожного малюка. Неповторні осінні пейзажі можна створити за допомогою техніки нетрадиційного малювання «Штампування осіннім листям». Для цього назбирайте листочків, різних за формою та конфігурацією (дубових, кленових, березових та ін.), покладіть їх на папір або газету і щільно зафарбуйте гуашшю. Переверніть і змащеною фарбою стороною покладіть на папір, притиснувши газетою. Коли ви або ваш малюк піднімете листочок – на папері залишиться чіткий відбиток майбутнього дерева, варто лише домалювати дрібні деталі звичайним пензликом. Цікавою також є техніка малювання чудернацьких візерунків на самих листочках.

А наостанок пропонуємо вам добірку дидактичних та рухливих ігор з використанням осіннього листя: «З якого дерева листочок?», «Якого листочка не стало?», «Склади букет з листочків», «Дерева та плоди», «Підбіжи до дерева, з якого листочок», «Впізнай дерево за описом». Не варто забувати і про терапевтичний вплив сухого листя на дитячу психіку. Запропонуйте дитині із заплющеними очима походити по розкиданих на підлозі листочках, послухати їх шарудіння, відчути себе в осінньому лісі, доторкнутися до природи власними долоньками і серцем відчути її доброзичливий голос.

 

Катерина ТВЕРЕЗОВСЬКА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"