Освіта – в режимі імітації

Загниваюча освіта… Закриті та розібрані на будматеріали колись процвітаючі навчально-виховні заклади, «золоті» туалетні кабінки вартістю в понад 200 тисяч гривень, система так званих благодійних внесків – це лише вершина корупційного айсбергу, який продовжує руйнувати систему освіти Сновщини. Згоріла півроку тому за нез’ясованих обставин гордість району – Щорська районна гімназія – стала обвугленим пам’ятником імітації освітніх реформ.

 

А проводку миші з’їли

Безгосподарність, корупція та загальна байдужість – саме такими словами можна охарактеризувати систему освіти Сновщини. Місцеві мешканці давно звикли до «благодійних» поборів у школах, чиновники ж навіть не беруться того приховувати. Кажуть: на те вони і благодійні! Найстрашніше те, що все це триває роками. Надія на позитивні зміни з’явилася з утворенням Сновської міської об’єднаної територіальної громади. Одначе навіть після виборів змін не відбулося. Чиновники навіть крісла не змінили. Останньою краплею терпіння стала ситуація з розслідуванням пожежі, яка відбулася наприкінці жовтня минулого року в Щорській районній гімназії. Осередок загорання виник у шкільній їдальні. Звідти вогонь швидко поширився по школі – полум’ям охопило обидва поверхи навчального закладу. Рятувати гімназію приїхали не лише місцеві вогнеборці, а й рятувальники із сусідніх районів. Усього – 7 екіпажів. Завдяки їхній злагодженій роботі вдалося врятувати навчальний заклад від повного згоряння.

З того часу минуло вже п’ять місяців, а висновків про причину пожежі й досі немає. Хіба що висновок представника центральної влади в районі – голови місцевої райдержадміністрації Валерія Радібеди. Той буквально наступного дня висловив з цього приводу власну думку – проводку з’їли… гризуни.

«Гімназія побудована ще 1928 року, – заявив голова Сновської районної державної адміністрації. –Попередня причина загорання – замикання електропроводки. Моє припущення: це гризуни, які на зиму йдуть у приміщення, її пошкодили».

У правильності припущень керівника району мали би розібратися правоохоронці. У прокуратурі за фактом пожежі навіть кримінальне провадження відкрили – ч. 2 ст. 270 Кримінального кодексу України – порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, яке спричинило майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки. Якщо правоохоронці доведуть, що загорання відбулося з вини конкретних осіб, а не гризунів (а така версія існує), то реальні люди можуть отримати реальні терміни ув’язнення. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років. Утім, слідство застрягло на місці. Це змусило частину депутатського корпусу ініціювати власне розслідування. З 26 депутатів Сновської міської ради 20 звернулися з листом до голови міськради Олександра Медведьова з вимогами створення тимчасової слідчої комісії. Вже 27 лютого 2017 року на третій сесії сьомого скликання Сновська міська рада ухвалила рішення про створення тимчасової контрольної комісії з перевірки майнового стану гімназії. Головою комісії призначили депутата Сергія Виблова. Загалом початковий склад комісії був у кількості семи членів – представників різних депутатських груп і фракцій. 10 березня тимчасова контрольна комісія за результатами перевірки винесла рішення долучити до роботи комісії ще трьох спеціалістів. Комісії доручили в місячний термін скласти акт перевірки та подати його на розгляд сесії міської ради.

 

Поруч зі згарищем – навчальний процес

«Коли ми прибули на територію школи, то побачили цілковитий безлад – розкидані обвуглені рештки, гнилі дошки, уламки скла, – розповідає Сергій Виблов. – За чотири місяці адміністрація навчального закладу не додумалася навіть територію прибрати. Школа в антисанітарному стані, – обурюється голова комісії. – В результаті перевірки були встановлені факти безгосподарської діяльності на території гімназії, які накопичувалися роками. Це свідчить також і про формальний підхід до управління закладами освіти Щорською райдержадміністрацією та її відділом освіти. Пожежа завдала суттєвої шкоди гімназії і на її відновлення потрібні значні кошти, а їх невідомо, де взяти».

Представники тимчасової контрольної комісії зробили загальний висновок про відсутність господаря та контролю з боку відділу освіти. Більше того, за їх словами, школа для опалення використовує стару котельню радянського зразка, яка у будь-який момент може вийти з ладу.

«На території гімназії росте аварійне дерево, козирок на вході до школи в аварійному стані і може в будь-який момент впасти на голови дітям, стіни старого тиру також в аварійному стані, біля тиру немає огорожі, відсутні попереджувальні таблички, об фундамент колишнього фізкультурно-оздоровчого комплексу сам чорт ногу заламає, – обурюється Сергій Виблов. – Дітей у такі місця тільки й тягне».

Аби переконатися у сказаному, довелося самостійно зайти на територію гімназії. Ми без перешкод зайшли в аварійне приміщення, підлога якого вся в дірках. В одній із кімнат навіть побачили свіжі лотки – очевидно, там харчується персонал закладу.

Директор Щорської районної гімназії Олександр Щербина виправдовується: «Нам дали дозвіл працювати у вцілілій частині приміщення, пошкоджена частина закрита для навчального процесу».

На запитання про причину загорання школи Олександр В’ячеславович відповів: «Причину можуть установити компетентні органи. Тут працювали слідчі, відібрані експертизи, однак про результати розслідування мені не відомо. Моя версія – коротке замикання електропроводки на території їдальні. Розміри збитків мені також невідомі».

Член тимчасової контрольної комісії депутат Сновської міської ради В’ячеслав Матвієнко не задоволений станом колишнього фізкультурно-оздоровчого комплексу.

«Фізкультурно-оздоровчий комплекс три роки тому розібрали і продали! Відбулося це за ініціативи керівництва райдержадміністрації, – обурюється обранець. – Натомість обіцяли побудувати спортивний зал. Та замість нього – лише залишки фундаменту і металеві штирі. У батьків немає впевненості в тому, що їхні діти не повернуться зі школи каліками».

Директор гімназії Олександр Щербина говорить, що робить все від нього залежне, аби виправити ситуацію.

«З нашого боку замовлено три проекти: на котельню, їдальню та приміщення, – пояснює він. – Проекти ще не готові. Їх розробляють з лютого».

 

Кругова порука гальмує розслідування

Член тимчасової контрольної комісії Олексій Пій каже, що доки триває слідство, то про розробку проектної документації не може бути й мови. Відтак, слова директора гімназії – це звичайне окозамилювання. Та й 150 тисяч гривень, закладених у бюджеті на відповідні цілі, навряд чи вистачить аж на три проекти.

Олексій Пій дорікає дирекції навчального закладу поборами, які тут збирають під виглядом благодійних внесків.

«Усі збирають благодійні внески, – не приховує Олександр В’ячеславович. – Їх перераховують на благодійний рахунок відділу освіти – хто скільки може. Але ж ніхто не вимагає від батьків примусово платити внески, для того вони і благодійні».

Результати депутатської перевірки лягли на стіл виконкому. Депутати рекомендували розірвати контракт з директором гімназії. Проте…

«Проект рішення комісії навіть не винесли на розгляд, – каже Сергій Виблов. – Ми підрахували, що орієнтовна сума збитків, завданих навчальному закладу в результаті пожежі, склала щонайменше 10 мільйонів гривень. Але кого це цікавить? Серед чиновників така кругова порука, що ніхто своїх не здає».

Очевидно, що хтось намагається і справді спустити справу на гальмах. Так, у місцевій поліції відповіли: «Досудове розслідування триває. Остаточна причина пожежі не встановлена. Попередні припущення – порушення правил пожежної безпеки при експлуатації побутових приладів особою або недолік конструкцій та виробництва електроустановок, коротке замикання електромережі».

Після скупої відповіді поліцейських депутати колективно звернулися із запитом на адресу прокуратури з проханням щодо вжиття заходів прокурорського реагування та встановлення кола винних у пожежі осіб.

«Досудове слідство здійснює Сновський відділ поліції Менського ВП ГУНП у Чернігівській області… За результатами вивчення кримінального провадження заходи прокурорського реагування не вживалися», – відписав прокурор.

Небагатослівними виявилися і рятувальники.

«Відповідно до статті 38 КПК України, підрозділи УДСН не здійснюють дізнання та досудове слідство», – відповів начальник Сновського районного сектору управління ДСНС України в Чернігівській області Андрій Терещенко і культурно відправив до правоохоронців.

Цікаво, що одразу після пожежі Андрій Терещенко категорично відкинув версію із замиканням електропроводки. Він прозоро натякнув на те, що гімназія загорілася через людську халатність.

«Короткого замикання не могло бути, на мою думку, – сказав начальник Сновського районного сектору ДСНС. – Там було необачне поводження з вогнем. Це моя особиста думка. Скоріше за все, хтось залишив увімкненим електроприлад».

Істинні причини пожежі могли б встановити експерти. Правоохоронці надали їм доступ до школи для отримання зразків. Разом із тим, висновків експертизи і досі немає. У поліції кивають в бік місцевого науково-дослідного центру і називають прізвище Дрижак – саме ця людина є відповідальною за проведення експертизи.

 

Напіваварійні школи і «золоті» туалети

Ситуація з розслідуванням пожежі в найбільш респектабельному загальноосвітньому закладі району – не поодинокий випадок безгосподарності. Активісти та депутати говорять, що проблема стану освітніх закладів комплексна.

«У школі у Нових Боровичах фактично повністю зруйновані роздягальні спортивного залу та шкільний туалет, у селі Петрівка в аварійному стані кухня, – перераховує депутат Сергій Виблов. – Я, як голова комісії з питань комунальної власності, стурбований станом Тур’янської школи. Котельня обладнана одним чавунним твердопаливним котлом, резервний котел відсутній. Це може стати причиною техногенної небезпеки у випадку виходу з ладу котла. Для його ремонту потрібно буде щонайменше 2-3 дні. За цей час при низькій температурі розморозиться система опалення, що призведе до значних збитків, які потрібно буде усунути за рахунок коштів громади, – продовжує він. – У приміщенні спортивного залу волого та холодно. Ділянка підлоги площею 20 квадратних метрів зруйнована грибком, що унеможливлює заняття спортом. У приміщенні школи знаходиться дитячий садочок, який також опалюється однією котельнею».

Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Сновської міськради Тетяна Булденко звинувачення в свою адресу оцінює скептично.

«Приміщення залу Тур’янського навчально-виховного закладу дійсно потребує капітального ремонту. Але постає питання: чи варто витрачати на це тисячі гривень?» – дивується чиновниця.

Це питання з вуст куратора освіти прозвучало риторично. Недоцільність вливання бюджетних коштів у ремонт сільських дитсадка та школи Тетяна Андріївна обґрунтовує тим, що в школі навчається всього 69 учнів та 16 дошкільнят, а найбільший клас налічує 12 учнів. З її слів, урок фізкультури для учнів проводять у спортивному залі. Однак ремонтувати його начальниця не рекомендує.

«Управлінням освіти, сім’ї, молоді та спорту рекомендовано облаштувати вільну класну кімнату під спортивний зал так, щоб вона відповідала всім спортивно-гігієнічним вимогам», – заявила Тетяна Булденко.

Вже в травні-червні 2017 року чиновники з освіти запланували провести ремонтні роботи в шкільній котельні. Додатковий котел привезуть зі школи села Суничне. Також проведуть ремонт і діючого котла та підлатають дах старої котельні, який, виявляється, ще й протікає.

До речі, про ремонти. У грудні минулого року конкурс на проведення робіт з реконструкції існуючих приміщень Щорської школи №1 під туалет виграла приватна фірма ТОВ «Нормаль-Україна» (директор Олександр Ольховик). Договір між підрядником та замовником підписано 6 грудня 2016 року. Вартість проекту - 230 тисяч гривень. До цього часу туалети зачинені на ремонт. Може, їх і справді золотом оздоблюють?

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"