Остання в цьому році сесія: що наприймали депутати?

Дірявий бюджет, кадрові перестановки серед керівництва комунальних закладів, публічна підтримка деревообробників, фінансові перспективи сільськогосподарських кооперативів, малого та середнього підприємництва, а також підтримка індивідуального будівництва на селі. Остання в цьому році сесія обласної ради розглянула понад 70 питань порядку денного. Серед рішень – підтримка блоку програм, що стосуються соціально-економічного розвитку регіону, та внесення змін до перспективного плану формування територій громад Чернігівщини.

Майдан «колишніх»

Перед початком пленарного засідання під стінами представницького органу Чернігівщини – велелюдно. Понад дві сотні представників обласної ветеранської організації Асоціації ветеранів Міністерства внутрішніх справ України вийшли на акцію протесту. Основна вимога мітингувальників – визнання на законодавчому рівні Національної поліції України правонаступником міліції та забезпечення перерахунку пенсій колишнім працівникам МВС у зв’язку із введенням нових видів грошового забезпечення для поліцейських.

З вуст протестувальників лунали різного роду обґрунтування власної правоти і навіть звинувачення в бік Майдану, результатом перемоги якого стала поліцейська реформа. Зрештою, до відставних міліціянтів вийшов очільник обласної ради Ігор Вдовенко.

Після спілкування з ветеранським активом керівник облради заявив, що розділяє їхню позицію.

Забігаючи наперед, зауважимо, що депутатський корпус із розумінням поставився до вирішення цього питання, свідченням чого стало прийняття Звернення до Президента, Кабінету Міністрів та Міністерства внутрішніх справ України стосовно законодавчого врегулювання питання правонаступництва міліції та проведення перерахунку пенсій колишнім працівникам МВС.

На приватні спортклуби коштів немає

Після прийняття звіту директора департаменту фінансів облдержадміністрації Валерія Дудка депутати підтримали проект обласного бюджету на 2017 рік. Головною характеристикою нового бюджету Чернігівщини стала нестача коштів, яка складає 126 мільйонів – рівно вдвічі більше, ніж було торік. Головний фінансист пояснив це прив’язкою бюджету до збільшення вдвічі мінімальної зарплати.

Під час розгляду доповнень і поправок до бюджету депутати дискутували: чи фінансувати спортивні товариства та дитячо-юнацькі спортивні школи з обласного бюджету?

Департамент фінансів в особі Валерія Дудка пропонував не фінансувати ці організації, адже вони не є комунальними. Через це виділяти кошти на утримання адміністративного апарату цих установ, які є фактично громадськими організаціями, не можна. Питання в обласної влади виникли і до майна, адже розвивати матеріальну базу та вкладати кошти у майно, яке є власністю громадських організацій, доволі ризиковано.

«У будь-який момент ці спортивні товариства можуть прийняти рішення про відчуження майна чи зміну його цільового призначення», – підтримав цю позицію фінансиста і голова облдержадміністрації Валерій Куліч.

Попри наполягання обласних чиновників, пропозиція однієї з комісій отримала депутатську підтримку. Обранці проголосували за виділення з обласного бюджету одного мільйона 200 тисяч гривень цим організаціям. Разом із тим, Валерій Дудко зауважив, що департамент фінансів не профінансує ці видатки, оскільки вказана пропозиція внесена всупереч бюджетному регламенту.

Проросійським артистам – зелене світло

Перші суперечки в сесійній залі виникли стосовно питання заборони проведення гастролей артистам, які публічно підтримують агресію Росії. Питання на розгляд сесії вніс керівник бюджетної комісії облради радикал Анатолій Хавило.

«Уявіть, як почуватимуть себе рідні тих, хто загинув або захищає територіальну цілісність України, коли на нашій Чернігівщині виступатимуть артисти, що катаються до Москви, співають із Кобзоном, Захарченком і їм подібними», – обґрунтував потребу ухвалення винесеного ним проекту рішення депутат.

Категорично проти цього рішення виступив депутат від «Батьківщини» Сергій Пащенко.

«Яким чином визначати, кого допускати виступати в область, а кого – ні? – запитав депутат. – На це є правоохоронні органи. Президія ж не підтримала це рішення, то навіщо його виносити в зал?».

Голова облдержадміністрації Валерій Куліч підтримав свого колегу: «На обласному рівні ми не будемо приймати рішення стосовно того, кому забороняти, а кому ні».

Проект рішення винесли на голосування: «за» – 39, «проти» – 9, «утрималося» – 3. Питання зняли з розгляду.

Обласний прокурор «заколисав» депутатів

Багатьом присутнім у залі обранцям та журналістам запам’ятався виступ прокурора області Володимира Комашка. Юрист, м’яко кажучи, затягнув свій звіт, вийшовши за рамки регламентованого часу. Намагання депутатів і президії кілька разів зупинити доповідь прокурора були марними. З півгодини Володимир Комашко розповідав про покращення криміногенної ситуації, боротьбу з лісовою мафією та корупціонерами. Дехто із обранців навіть хропака впіймав.

Після доповіді на адресу обласного прокурора посипалися питання, найбільш резонансним із яких було питання про розслідування руйнації стіни гуртожитку в Чернігові та загибелі під її обвалами людини.

«Робити гарячі висновки стосовно винних немає потреби», – сказав Володимир Комашко.

Розголошувати хід слідства він також відмовився, але пообіцяв, що слідство буде об’єктивним, а винних знайдуть і покарають.

Підтримка підприємців, селян та кооперативів

Обласні обранці ухвалили низку галузевих програм, першою серед яких стала Програма економічного і соціального розвитку області на 2017 рік.

Заступник директора Департаменту економічного розвитку Світлана Полтарацька представила основні розділи обласної Програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2017-2020 роки. За її словами, для створення сприятливих умов розвитку малого і середнього бізнесу, а також підвищення економічних показників регіону потрібно 23 мільйони 380 тисяч гривень. На наступний рік депутати заклали видатки у розмірі 4 мільйони 750 тисяч гривень.

Погодивши цей документ, депутати одноголосно прийняли рішення «Про внесення змін до обласної Програми підтримки індивідуального житлового будівництва та розвитку особистого селянського господарства «Власний дім» на 2016-2020 роки та проекту перспективного плану формування територій громад області. На думку розробників, підтримка останнього рішення дозволить привести межі об'єднаних територіальних громад у відповідність до меж, визначених перспективним планом формування територій громад області, та дасть можливість ОТГ перейти на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом.

Рішенням ради було прийнято «Програму покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин та правоохоронних органів, які беруть участь в антитерористичній операції та дислокуються на території Чернігівської області, на 2017 рік». На підтримку заходів, передбачених цією програмою, з обласного бюджету виділять майже один мільйон 600 тисяч гривень.

Важливим рішенням обласного представницького органу стало ухвалення Програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів області на 2017-2021 роки. У рамках цієї Програми передбачено надання фінансової підтримки з обласного бюджету для відшкодування на безповоротній основі 80 відсотків вартості придбаної техніки та обладнання для виробництва, заготівлі та переробки сільськогосподарської продукції діючим та новоствореним сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам. Але не більше 100 тисяч гривень для одного суб'єкта господарювання, зареєстрованого на території області. Загальна потреба в коштах для виконання Програми становить 3 мільйони 125 тисяч гривень.

Депутатський корпус підтримав ще три обласні Програми, що стосувалися розвитку фізичної культури та спорту, попередження дитячої безпритульності, створення страхового фонду документації.

Проти експорту необробленої деревини

Аграрії, лісівники та деревообробники теж отримали підтримку залу. Депутати обласної ради більшістю голосів проголосували за проект Звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо недопущення скасування мораторію на експорт необробленої деревини.

Внесення цього рішення на розгляд сесії було ініційоване заступником голови обласної ради Арсеном Дідуром та підтримане профільною комісією.

«Це важливе політичне рішення ми внесли на прохання представників деревообробної галузі та громадськості, які стурбовані намірами відмінити мораторій, – коментує заступник голови облради. – Адже ця сфера економіки для жителів області є однією з можливостей працювати та заробляти гроші. Особливо це стосується віддалених районних центрів та сіл, – продовжує Арсен Дідур. – Потужності деревообробних підприємств області нині завантажені не більше, ніж на 60 відсотків. Фактично до цього часу існує дефіцит деревини, штучно створений за допомогою експорту».

На думку обранця, із впровадженням мораторію у вітчизняного бізнесу з’явилась надія на стабільну роботу та подальший його розвиток. Тому кампанію з відміни мораторію він розцінює як лобіювання інтересів міжнародних корпорацій, для яких Україна є сировинною базою.

«Пропозиція відміни мораторію суперечить інтересам держави щодо розвитку власного виробництва, росту економіки, створення нових робочих місць, зміцнення ролі територіальних громад, – наголосив Арсен Дідур. – Саме тому депутатський корпус обласної ради та фахівці деревообробної галузі сподіваються на допомогу у вирішенні даного питання депутатів Верховної Ради від Чернігівщини, а також на підтримку і розуміння з боку керівництва країни».

Окрім низки ухвалених рішень, обласні обранці розглянули і кадрові питання. Комусь із керівників комунальних підприємств продовжили контракт, комусь відмінили і призначили нових керівників. Так, серед найбільш фінансово потужних комунальних підприємств краю нових керівників отримали КП «Діловий центр» та КП «Чернігівоблагроліс». Стосовно останнього, то «Чернігівоблагроліс» заледве не позбувся філії у Семенівці. Дочірнє підприємство «Семенівкарайагролісгосп» комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» просили передати Семенівській громаді. Приводом слугувало відповідне звернення Семенівської районної ради за підписом її голови Василя Малковича. Одначе така пропозиція не отримала підтримки залу. До слова, про прикордонну Семенівку. Минулої п’ятниці, 23 грудня, Семенівська районна рада з тріском провалила голосування за рішення про визнання Російської Федерації агресором. У той самий час, сусідня Новгород-Сіверщина відповідне рішення ухвалила. Відтак, для депутатського корпусу Семенівського району Росія і надалі залишається добропорядним сусідом. Можливо, семенівським чиновникам краще пошукати лісу в сусідній Стародубщині? Тим паче, що до 1919 року це була територія України.

Віталій НАЗАРЕНКО

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"