Особливим людям – особливі можливості

Напередодні Міжнародного дня інвалідів у Чернігові відкрився Центр реабілітаційних послуг для людей з особливими потребами. Там зможуть проходити соціологічну, творчу і соціальну реабілітацію та інтеграцію дорослі і діти з обмеженими фізичними можливостями.

За даними управління праці та соціального захисту населення, лише у Чернігові проживає близько 24 тисяч інвалідів, яким за різних причин надзвичайно складно отримувати повноцінну допомогу та реалізовувати свої здібності.

Серйозно і цілеспрямовано допомогти людям із особливими потребами взялася обласна благодійна організація «Аратта». Вона вже протягом 18 років активно надає різні види допомоги соціально незахищеним громадянам, у тому числі й інвалідам. Це стає можливим завдяки тісній співпраці із закордонними благодійниками та партнерству з державними і громадськими організаціями України.

Цього разу за підтримки Європейського Союзу в партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень та Спілкою Робітничих Самаритян Грузії організація «Аратта» реалізує проект «Повноцінне життя» в рамках більш масштабного проекту «Соціальні послуги – спільними зусиллями». Реалізувати проект вдалося завдяки залученню коштів двох міжнародних благодійних організацій. Частково підтримала громадських активістів і міська влада. На утримання приміщення на цей рік виділили 36 тисяч гривень і 50 тисяч планується виділити наступного року.

«Центр реабілітаційних послуг для людей з особливими потребами – це те, до чого ми йшли протягом 18 років своєї роботи, – підкреслила керівник Чернігівської обласної благодійної організації «Аратта» Вікторія Філатова. – У ньому будуть займатися люди віком від 6 до 60 років, які мають вади фізичного або розумового розвитку. На жаль, такі люди не мають можливості реалізувати себе в суспільстві. І головним завданням Центру є забезпечення своєчасної, безперервної, послідовної та доступної комплексної реабілітації, куди входять послуги з соціально-побутової, психолого-педагогічної, фізкультурно-спортивної реабілітації».

Фізична і моральна реабілітація

Відкриття спеціально обладнаних кімнат у Центрі для дітей і дорослих з особливими потребами дасть їм можливість отримати широкий спектр послуг. Серед них – проведення групових психологічних тренінгів, творчих майстерень, індивідуальних консультацій як для вихованців, так і для їхніх рідних.

У Центрі відвідувачі зможуть перебувати цілий день. Будуть вчитися основам самообслуговування, формувати навички комунікації. Для них організують і харчування. Важливим фактором є й те, що з відвідувачами Центру працюватиме лікар-реабілітолог. Саме за його допомоги вихованці проходитимуть «адаптивну» фізичну реабілітацію.

«Фізична реабілітація багатогранна, – розповідає лікар-реабілітолог, переселенець із Луганська Ярослав Дудіч. – Вона необхідна, аби діти і дорослі з фізичними вадами повірили в свої сили і знайшли психологічну рівновагу в житті. На заняттях ми будемо робити різні фізичні вправи, дихальну гімнастику, вправи на тренажерах, роботу над хребтом. Адже здоровий хребет – основа здоров’я людини. До кожного вихованця буде індивідуальний підхід. Під час фізичної реабілітації важливим фактором є системність, щоб наші вихованці займалися не тільки в Центрі, а й удома. Тоді буде гарний результат».

Приймають всіх бажаючих

Організація денного перебування людей з особливими потребами наразі одна з найкращих форм їх соціалізації. Але таких закладів у Чернігові ще не так багато, а людей з інвалідністю майже 24 тисячі. До «Аратти» на реабілітацію можуть приїжджати інваліди не тільки з Чернігова, а й з навколишніх сіл.

«У нас немає обмежень для відвідування Центру, – розповідає Вікторія Філатова. – Та багато хто не може доїхати, адже транспортування є проблемою для таких людей, особливо в зимову пору. Тому по місту ми будемо довозити своїх вихованців на заняття самостійно. Із сільської місцевості у нас немає змоги довозити людей, тому, якщо хто може приїхати, з радістю будемо чекати».

Від 6-ти до 60-ти

Щодо чисельності, то Центр розрахований на 30 осіб. Поки що проект «Повноцінне життя» забезпечуватиме догляд та реабілітацію двох груп, по 8 людей у кожній. В одній групі будуть займатися діти, в іншій – дорослі. Такі заняття проходитимуть тричі на тиждень з 10 до 15 години.

«Навчитись спілкуватися, обслуговувати себе, привчати до самостійності – це те, про що мріють батьки дітей з особливими потребами, – пояснює соціальний працівник центру Антоніна Федорченко. – І це саме те, чому будемо вчити людей з особливими потребами в Центрі реабілітації. Основною метою нашої роботи є покращення стану наших відвідувачів. Ми будемо вивчати потреби кожної людини з першого дня перебування в Центрі й протягом місяця. Це для того, аби знати, які зміни відбуваються, чи підходить саме така програма розвитку, чи потрібно підбирати іншу. З людьми, які прийдуть до Центру реабілітаційних послуг, будемо вчитися накривати на стіл, їсти, мити посуд, розводити кімнатні квіти. Будемо робити речі своїми руками – словом, розвивати вміння кожного».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"