Оптимізація заради узурпації?

У Сновському районі специфічні категорії громадян ризикують залишитися без належного соціального супроводу. Після утворення Сновської міської територіальної об’єднаної громади структурний підрозділ, який опікувався людьми, котрі потрапили у складні життєві обставини, добровільно-примусово приєднали до відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Сновської міськради. Окрім структури, яка мала вузьку спеціалізацію й підпорядковувалася Міністерству соціальної політики, до освітянського відділу приєднали ще й сектор у справах сім’ї, молоді та спорту. Відтак, структура, яка мала статус окремої юридичної особи, віднедавна перебуває в стадії ліквідації. А колишній директор Щорського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді одноосібно вирішив передати у власність громади державне майно.

 

Не дожили до 23-х

Щорському районному центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у цьому році мало б виповнитися 23. Та не судилося! Структура, яка опікувалася сім'ями з дітьми, людьми, котрі потрапили в складні життєві обставини, не пережила адміністративно-територіальної реформи. Після утворення Сновської міської об’єднаної територіальної громади її вирішили приєднати до новоутвореного відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Сновської міськради. Оптимізація понад усе – і байдуже, що освіта, спорт і соціальний супровід, як кажуть в Одесі, дві великі різниці.

Загалом же Центр від початку його утворення переслідувала смуга невдач. За роки роботи організація переїздила з місця на місце шість разів! Спеціалістів буквально футболили по різних кабінетах і приміщеннях, а директор Центру Валерій Мохнєв сумирно сприймав черговий вирок керівників району.

Цього разу Валерій Миколайович знову промовчав і вкотре почав танцювати під дудку керівників-реформаторів, забуваючи про те, що за його спиною – колектив. Зрозуміло – у кожного родини, і від безвиході люди погодилися добровільно-примусово влитися в об’єднану структуру під керівництвом славнозвісної начальниці відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Сновської міськради Тетяни Булденко. З маленького колективу з 10 чоловік не побоялася виступити проти лише фахівець із соціальної роботи Щорського районного центру для сім’ї, дітей та молоді Марина Шуляк. Вона і досі не може пробачити безхребетності її колишнього керівника.

«Коли до нас приходили молоді спеціалісти, то директор навіть не міг повністю розповісти про специфіку їхньої роботи, – каже вона. – Тільки з досвідом вони починали розуміти, куди потрапили і що потрібно робити. Тому більшість молодих спеціалістів просто не витримували і звільнялися. А роботи багато: кому посприяти в отриманні паспорту, кому оформити державну соціальну допомогу з інвалідності, кому – на дитину при народженні, когось із батьків потрібно навчити, як правильно пеленати новонароджену дитину, як розрахувати сімейний бюджет, посприяти у підключенні світла, домовитись про тверде паливо на опалювальний період, – продовжує спеціаліст. – Бо всі наші клієнти, як правило, соціально непристосовані до нормального життя. Окрім того, в кожного свої норми моралі».

Зрозуміло, що робота – непроста і специфічна. Вона потребує неабияких навиків та життєвого досвіду. Працювати ж за копійки погодиться не кожен.

«У червні 2012 року вводять до штатних розписів Центрів посаду фахівця із соціальної роботи, – пригадує Марина Шуляк. – У нашу структуру набирають 14 спеціалістів, однак за короткий проміжок часу залишається всього 9 фахівців. Доки фінансування надходило з обласного бюджету, люди працювали, а коли постало питання про переведення фахівців на оплату з районного бюджету, то нашому керівникові забракло духу відстояти колектив і всі фахівці змушені були стати на облік у центрі зайнятості».

Так і виходить: тільки люди навчились працювати, а сім'ї, які перебувають у складних життєвих обставинах, відчули суттєву увагу з боку держави – спеціалістів не стало!

 

Структуру – ліквідувати, майно передати!

Усі ці роки Щорський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді працював у складі 10 чоловік, з них двоє – водій та прибиральниця, ще троє – керівники (директор, начальник відділу і бухгалтер) і всього п’ятеро спеціалістів, які, власне, і забезпечували соціальний супровід. Двоє з цих фахівців працювали зі специфічними клієнтами в самому райцентрі, а троє – на весь район. Важка робота, та ще й низькооплачувана. Куди, здавалося б, нижче? Але не тут-то було! У травні 2016 року в зв’язку зі змінами до Закону України «Про держслужбу», співробітників Центру позбавляють статусу держслужбовця. Вкотре авторитет «хазяйновитого» директора посприяв підлеглим півроку працювати за мінімальну зарплату, хоча в сусідніх районах такі ж самі спеціалісти отримували заробітні плати увесь перехідний період, як було до цього.

Коли настав час громаді, вірніше, її законно обраним керівникам, диктувати свою волю, Валерій Мохнєв не наслідував приклад Городні та Корюківки і не зберіг окрему структуру.

«За наказом Тетяни Булденко наш Центр приєднали до її відділу, – продовжує Марина Шуляк. – Не зважили навіть на прохання обласного центру залишити нас у якості структурного підрозділу при виконкомі Сновської міської ради. Валерій Мохнєв і пальцем не поворухнув, аби відстояти інтереси колективу».

За словами фахівця, новостворений підрозділ – нелегітимна організація, бо перебуває у підпорядкуванні Міністерства освіти, а Центр підпорядковується Міністерству соціальної політики. Окрім того, структура має статус окремої юридичної особи. Аби його позбутися, у міській раді вирішили створити ліквідаційну комісію. Відтак, віднедавна Щорський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді – у стадії ліквідації. Попри це, за словами фахівця, колишнє керівництво Центру має намір передати справи клієнтів новій структурі.

«Вони не є правонаступниками, тому не мають права забирати справи, – пояснює Марина Шуляк. – Склад ліквідаційної комісії також не має права передавати правонаступництво. Це можливе лише при реорганізації, але аж ніяк не при ліквідації. Всі документи мають бути передані в архів».

Ще один момент, який турбує фахівця, це кошти, які були передані Центру на придбання основного капіталу. Вони надходили з державного бюджету на придбання техніки, меблів, обладнання тощо.

За словами Марини Шуляк, директор вирішив одноосібно передати майно, придбане за державний кошт, у власність громади. Про погодження передачі майна із Департаментом соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації мова навіть не йшла.

Так чи інакше, механізм зі створенням нової структури під егідою одного начальника запущено. Фактично розпоряджатися коштами буде Тетяна Булденко. Окрім асигнувань, які надходитимуть на різні цілі, у розпорядженні начальниці опиняться і тонни благодійної допомоги, яка раніше надходила Щорському районному центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"