Олишівській громаді бути? Так, але за умови…

Жителі селища Олишівка Чернігівського району, сіл Смолянка (Куликівський район) і Красилівка (Козелецький район) ще в 2014 році заявили про ініціативу об’єднатися в одну громаду, та за весь цей час вони так і не отримали позитивного висновку. Не бачачи іншого виходу, люди вирішили перекрити трасу Київ – Чернігів. Тим самим звернути на себе увагу і попередити чиновників, що заради своєї громади вони готові на все. Рух транспорту був паралізований майже на годину.

Людям увірвався терпець

Вранці 24 грудня поблизу села Красилівка Козелецького району більше півсотні людей перекрили трасу. Вимагали, щоб їх почули у Чернігівській облдержадміністрації і підписали згоду на створення об’єднаної громади у складі Красилівки, Олишівки та Смолянки.

Люди ходили по пішохідному переході з плакатами в руках. Пропускали лише автомобілі швидкої і пожежної служб та ті транспортні засоби, в яких були хворі й діти.

На акцію, яку влаштували селяни, водії реагували по-різному. Хтось із розумінням чекав, хтось їхав просто на протестувальників, а були й такі, що лізли в бійку. Та активісти не реагували і просили водіїв увійти в їхнє становище.

«Хочемо створити свою громаду і  можемо це зробити, – говорить учасниця акції Людмила Ярмоленко. – Якщо нам не дадуть створити свою громаду, то вже в жовтні 2017 року нас у примусовій формі відправлять туди, куди захоче обласна адміністрація. Є перспективний план, вони ж самі нас об’єднали, а тепер не дають згоди. Наші три села – це останні села у своїх районах, тому нам просто необхідно об’єднатися. До того ж, Олишівка колись була районним центром і всі ці села відносилися до нас. Ми не хочемо, щоб наше село перетворилося в хутір, а воно так і буде, якщо нас приєднають до Іванівки. Кому ми будемо потрібні? Ми хочемо розвивати своє село, свою громаду, а нам цього не дають! Президент хоче, щоб села об’єднувалися, а наша місцева влада гальмує цей процес, лобіюючи якісь свої інтереси. Ми просто хочемо, щоб наше село розвивалося, і будемо боротися до останнього».

За весь той час, який люди перекривали трасу, представники обласної державної адміністрації так і не приїхали. Напевно, в суботу їм було не до Олишівки з її проблемами. Проте в телефонному режимі голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч пообіцяв селянам зустрітися з ними у вівторок у своєму кабінеті.

У Чернігів приїхати не дали

У вівторок, 27 грудня, людям не вдалося потрапити на прийом до губернатора, адже з самого ранку він сам приїхав до Олишівки, аби заспокоїти громаду.

«На сьогодні проблема цієї ситуації, заручниками якої ви стали, полягає в тому, що в нашому законодавстві є протиріччя. І навіть якщо я підпишу згоду, ЦВК не призначить вам виборів. Закон про об’єднання громад передбачає об’єднання громад з різних районів, а виборче законодавство не передбачає призначення виборів, якщо громада створена з декількох районів, – пояснив Валерій Куліч. – Я не проти створення Олишівської громади, але вона повинна бути створена в законній формі. Та поки депутати Верховної Ради не внесуть зміни у виборчий закон, ми не можемо створювати таку громаду. І це не тільки наша проблема. Якщо у вас є бажання створювати свою громаду, то будь-ласка. Я сподіваюсь, що до кінця січня буде внесено зміни до відповідного законопроекту. І ми створимо Олишівську громаду».

Смолянка з Олишівкою, а Красилівка…

Люди переймаються, що поки депутати приймуть відповідний закон, їх громаду розірвуть зсередини. За словами представника ініціативної групи по об’єднанню Тетяни Шевченко, Козелецька районна державна адміністрація і деякі представники обласної адміністрації гальмують процес і виступають проти такого об’єднання. Так, Красилівська сільрада в особі голови та сільських депутатів 23 грудня підписали документ про вихід з процесу об’єднання з Олишівкою. І це попри те, що на зборах села люди проголосували «за» приєднання до Олишівки. Та тепер чомусь голова, не зібравши людей, сам вирішує їхню долю. Подібна ситуація склалася і в селі Смолянка.

«Я вас запевняю, ризику, що Смолянку перетягне до себе Куликівка, немає, – зазначив чиновник. – Адже вчора на зібранні села 283 особи проголосували «за» Олишівку. Люди висловили свою думку. І Куликівка вже на цьому тижні має подати документи на об’єднання без Смолянки. Що стосується Красилівки, то сільський голова має відповідати за свої дії. Адже рішення громади і є закон. І якщо рішення голови та депутатів не відповідає рішенню громади, то вони за це мають відповідати. Є рішення громади про приєднання до Олишівки і на його фоні рішення голови і депутатів не має значення».

Дізнатися ж думку Красилівського сільського голови нам так і не вдалося. Він не відповідає на телефонні дзвінки — ні на мобільний, ні на робочий у сільській раді.

Меморандум, який гарантує створення громади

Наостанок Валерій Куліч запевнив, що Олишівська громада буде, як тільки буде прийнятий відповідний закон у Верховній Раді.

«На наступний день після підписання Президентом цього закону мною буде підписане рішення про створення Олишівської громади», – заявив чиновник.

Також Валерій Петрович пообіцяв підписати Меморандум обласної державної адміністрації з головою Олишівської селищної ради, в якому очільник області надасть гарантії, що Олишівська громада буде створена.

«Я думаю, ми дали можливість нашій владі довести, що вони не проти народу, а з народом, – говорить активіст, ініціатор об’єднання Іван Славов. – Будемо сподіватися, що цей меморандум чи гарантійний лист все ж таки буде. І нашій громаді дадуть право на об’єднання».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

                                       

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"