Олександр Волощук дослідить центральну Азію... автостопом

Олександр Волощук29 травня чернігівець Олександр Волощук, відомий професійний мандрівник, відправиться у подорож автостопом по країнах центральної Азії. Мандрівка-дослідження триватиме близько семи місяців. Пересуватися Олександр буде, як завжди, безкоштовно – автостопом.

Про це Олександр повідомив в «Арт-клубі» під час зустрічі чернігівців з Тетяною Козирєвою – відомою московською мандрівницею.

У планах Олександра – гірська частина Осетії, Казахстан, Киргизія, Таджикистан...

«Моя традиційна журналістська тема – вивчення життя українських громад, їх історія і сьогодення. Багато українців – у Казахстані, близько 40 тисяч – у Киргизії, – розповідає Волощук. – Крім того, хочу об’їхати озеро Іссик-Куль та побувати на Памірському тракті – найбільш високогірній дорозі Радянського Союзу».

Після того шлях мандрівника проляже до Китаю – малознайомої нам країни (не враховуючи, звісно, засилля товарів звідти).

«У Китаї я планую спочатку затриматися на два місяці. У західній частині країни, де збереглася природа і де немає «сіл» з населенням по 500 тисяч, – пожартував він. – Також хочу, щоб частина моєї подорожі частково співпала з маршрутом Миколи Пржевальського – подивлюся, що змінилося порівняно з його описами 140-річної давнини».

Після того мандрівник відвідає Лаос та Камбоджу, а далі, знову через Китай, до Монголії, Бурятії і – додому.

 

«Нас підвозять лише добрі люди»

Козирєва-ЯшніковаТетяна Козирєва (більш відома, як Яшнікова) відвідала Чернігів «проїздом» із Запоріжжя, де була в суботу (на острові Хортиця), до… Києва, де планувала зустріч у понеділок. Її досвід автостопу (у колах автостопників кажуть «стаж») – близько 800 тисяч кілометрів. За плечима – країни Європи, Китай, США та, звісно, безкраї простори рідної Росії.

Тетяна розповіла про особливості жіночого автостопу наодинці. Дала деякі практичні поради, як запобігти та відвернути зайву чоловічу увагу. Втім, за її словами, випадків надміру нав’язливої «уваги» до неї було всього два за весь її довгий «стаж». Цікаві випадки у дорозі та рекомендації вона виклала у своїй книзі «О безопасности женского автостопа».

Також московська гостя розповіла про свої враження від Мексики, звідки нещодавно повернулася, погостювавши там 80 днів. Зупинити «попутку» в Мексиці легше, ніж у значно багатших країнах. Хоча б у кузові пікапа, але за 5-10 хвилин під’їдеш обов’язково. «Нас підвозять добрі люди. Злі проїжджають мимо», – каже Тетяна Козирєва.

За її словами, мексиканці дуже «відкриті» люди й абсолютно не обтяжують себе жодними проблемами, хоча їх країною навряд чи можна назвати багатою і спокійною. Однак з мексиканцями важко «робити бізнес». Наприклад, для них нема поняття «строки», вони не зважають на такі «дрібниці».

 

Сергій СТУК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"