Олег Гармаш – браконьєр! Остаточно і безапеляційно!

Не допомогли ні гроші, ні зв’язки, ні дорогі адвокати. Обвинувачений у браконьєрстві киянин Олег Гармаш програв апеляцію. Відтак, він офіційно визнаний винним у вбивстві лося та вагітної лосихи, що трапилося минулої зими поблизу села Галиця Ніжинського району. Суддя Апеляційного суду Чернігівської області Олександр Демченко залишив вирок Ніжинського міськрайонного суду без змін. Згідно з вироком, за свої злодіяння браконьєр має заплатити понад 62 тисячі штрафу. Рішення суду є остаточним і оскарженню не підлягає.

Апеляційний суд Чернігівської області відмовив «мисливцю» Олегу Гармашу в задоволенні  апеляційної скарги. Обвинувачений у браконьєрстві киянин найняв на свій захист двох адвокатів і залучив додаткових свідків, які раніше не проходили по справі. На першому засіданні апеляції позивач долучив в якості свідків трьох селян із Галиці, котрі всі, як один, вказували на те, що в момент розстрілу диких тварин їхній земляк був у велелюдній компанії на дні народження своєї тещі. Свідчення селян, на думку присутніх в залі активістів, видалися щонайменше дивними, адже деякі з них ледь не похвилинно пам’ятали переміщення Гармаша та його тещі, але дату свого народження назвати не могли. Чи варто говорити про те, що так звані свідки плуталися у показаннях?

На наступне судове засідання апелянт та його захисники не приїхали. Все вирішилося під час третього засідання. Вирішальним воно було і для захисників природи. Частина з них пікетували суд, більшість – чоловік тридцять – була присутня в залі.

Адвокат Гармаша Руслан Андрійчук не шкодував епітетів на адресу Ніжинського міськрайонного суду. Мовляв, суддя Олександр Олійник порушив усі процесуальні норми та ухвалив вирок за відсутності його клієнта. Сам горе-мисливець всіляко заперечував наявність у нього зброї калібру 223 REM.

«Такої зброї у мене немає і ніколи не було. А квадроцикл я продав за півроку до того, як трапилася та подія», – заявив підозрюваний.

Адвокати взагалі взялися стверджувати, що адміністративний протокол підробили і вже нібито існує кримінальне провадження проти працівників Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства. На суд заявили додаткових свідків, які стверджували, що в момент, коли відбулося полювання, Гармаш був за два десятки кілометрів від того місця.

Втім, матеріали справи говорили зовсім про інше. У них занотовано все: свідчення близько 70 мешканців Галиці, результати радіорозвідки, відбитки пальців на гільзах, чеки на придбання патронів зазначеного калібру, навіть відеозаписи з камер спостереження магазину, де Гармаш купував ці злощасні набої, а також сліди квадроцикла на подвір’ї браконьєра. Все вказує на беззаперечну причетність Олега Гармаша до цинічного розстрілу молодих лосів.

Присутні у залі активісти взагалі стверджують, що стріляв не Олег Гармаш, а його неповнолітній син. Полювали вони також не самі, а у парі з напарником, який мав забрати туші автомобілем, одначе зробити цього не встиг, бо браконьєрів помітили лісові охоронці та власники угідь з Українського товариства мисливців і рибалок.

Вислухавши учасників судового процесу, суддя Апеляційного суду Чернігівської області Олександр Демченко подався до нарадчої кімнати. Вже за півгодини він оголосив свій остаточний вердикт. Так, служитель Феміди зазначив, що є свідки, котрі впізнали не лише самого Гармаша, але і його сина. Свідки ж, які брали участь у складанні протоколу, підтвердили, що Гармаш свідомо відмовлявся ознайомлюватись з його змістом. Той факт, що Олег Гармаш не з’являвся до суду на попередніх засіданнях, Олександр Демченко трактував як свідому спробу ухилитися від відповідальності, адже на той час спливав термін давності справи. Відтак, суд постановив: «у задоволенні апеляційної скарги відмовити».

Адвокат Олега Гармаша після відмови апеляційного суду вказав, що його підзахисний і далі буде домагатися справедливості і доводитиме свою невинуватість. Активісти зауважують, що твердження адвоката не відповідають дійсності, адже рішення апеляційної інстанції в адміністративній справі є остаточним і оскарженню не підлягає. Відтак, Гармашу доведеться сплатити на користь держави штраф розміром у понад дві тисячі гривень і ще 60 тисяч гривень компенсації УТМР.

Для офіційно визнаного судом браконьєра Олега Гармаша це ще не кінець, адже в провадженні проти нього є ще й кримінальна справа –  під час обшуку помешкання його батьків правоохоронці знайшли нелегальну зброю.

При виході з суду на Олега Гармаша чекав неприємний сюрприз – під вигуки «вбивця» група активістів облила його кров’ю.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"